Tips

På SVT i kväll: Bergmans mästerliga drama Scener ur ett äktenskap

Äntligen har jag börjat titta på Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap från 1973. Jag älskar ju äktenskapsdraman, må det vara i form av spiondrama à la The Americans, zombiekomedi à la Santa Clarita Diet eller en vanlig hederlig night-time soap. Det här är ju originalet som efter ha blivit en internationell framgång också banade väg för dramaserier med relations- och äktenskapstema.

David Jacobs till exempel hade serien som inspiration när han ville berätta om fyra par, alla med olika situationer och äktenskap i olika stadier, boendes i Knots Landings Cul-de-sac. Ett av paren hette Val och Gary Ewing och som jag skrivit om tidigare så var Jacobs i Dallas inte heller rädd för att skildra äktenskapets med och motgångar, istället för att driva någon velig will-they, won't-they strategi.

Precis som vi är vana vid hos Allen så pratar folk som verkliga människor, det vill säga i munnen på varandra – utan att vänta snällt innan den andra pratat klart.

Jag läser att serien även inspirerat filmmakare som Woody Allen och Richard Linklater och redan efter ett avsnitt går det att se hur. Precis som vi är vana vid hos Allen så pratar folk som verkliga människor, det vill säga i munnen på varandra – utan att vänta snällt innan den andra pratat klart. När Marianne (Liv Ullman) och Johan (Erland Josephson) bjudit in ett annat par, deras bästa vänner, på en middag som urartar när vännerna inte kan hålla fasaden uppe, ser man dessutom väldigt mycket av Allens Fruar och äkta män i historien

Scener
Jan Malmsjö och Bibi Andersson som bästa vännerna Peter och Katarina tillsammans med Erland Josephson och Liv Ullman.

Johan är inte neurotisk som Allens karaktärer dock. Han är tvärtom väldigt förnuftig, självsäker och beslutsam, medan Marianne är mer känslosam och försiktig med sina ord. Det är i scenerna med de två som man tänker mer på Linklater och Before-triologin. Det är mera lugnt och återhållsamt samtidigt som de pratar väldigt mycket om allting.

Och ja, det är mycket dialog i Scener ur ett äktenskap och Bergman får den onekligen att låta äkta och vardaglig, underhållande och relevant. Ibland är det tomt prat, ibland öppnar de upp och det blir dramatiskt och och nästan hjärtskärande. De (speciellt hon) må ha lite svårigheter med att utrycka vad de känner och tycker ibland, men de är ändå så kloka och skarpsynta. Redan i första avsnittet ger Marianne två väldigt insiktsfulla analyser av innebörden av trohet respektive kärlek och jag vill inget annat än att höra mer av hennes tankar och resonemang.

Första avsnittet av Scener ur ett äktenskap visas i kväll kl 20 på SVT2. Serien finns även tillgänglig på C More. 

Just nu på TVdags

Talkshow

Graham Norton i SVT – upptäck världens gemytligaste talkshow

26 maj, 2018
Kommentar

Vi kanske borde sluta debattera Woody Allen utifrån barnens berättelser?

26 maj, 2018
Klipp

Ramadan-special: Briljant islam-kritik av Orrenius – se tonåringens starka vittnesmål

26 maj, 2018
Klipp

Det var Trump som spionerade på Obama – se chockreportaget om Black Cube

26 maj, 2018
Recension

Schumers romcom I Feel Pretty – småkul men med grumliga budskap

25 maj, 2018
Pop Culture Confidential

I podden: Craig Mazin om skrivande, Weinsteins & HBO:s Chernobyl

24 maj, 2018
Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel