Recension

Nya Candy Crush-programmet är en kladdig & desperat röra

Betyg 1 av 5

En ny gameshow hade premiär i natt svensk tid på amerikanska tv-kanalen CBS och vad kunde gå fel – det är ju det oerhört populära spelet Candy Crush som tagit sig från mobiltelefonerna till tv-rutan.

Framför en studiopublik på en scen tillsammans med enorma mobiltelefonskärmar och programledaren Mario Lopez tävlar fyra tvåmannalag om den häpnandsväckande summan $100,000 i olika Candy Crush-grenar som ja, alla består av att spela Candy Crush på storbildsskärm.

De har jobbat hårt för att hitta på olika sätt som deltagarna kan tävla i det enformiga men beroendeframkallande pusselspelet – i en version är deltagarna på en plattform i luften och måste spela på skärmen under dem med hjälp av en lång pinne, medan de i andra versioner av spelet måste hissas upp längs en stående skärm för att sprattla runt och swipa färgade godisar. Hinder som att de är tvungna att fysiskt ta sig igenom en ställning blockad av »lakritsremmar« gör det lite svårare. Det är precis lika spännande som det låter…

Premiäravsnittet av Candy Crush hade visades efter senaste Big Brother-avsnittet så CBS hoppades på att fans skulle vilja se några av sina favoritdeltagare från Survivor och amerikanska Big Brother tävla om vem som kunde krossa mest godis istället för strategiskt rösta ut varandra. Fans och tidigare deltagare från de båda programmen var på Twitter ivriga att skämta om hur pinsamt Candy Crush var.

»Har någon en aning om vad det är som händer?« frågade Rob Cesternino som varit med i Survivor och som sen många år tillbaka podcastat om reality-tv och andra serier. Det är en bra fråga, för man skulle ju kunna tro att ett nytt lekprogram på bästa sändningstid ska vara lätt att sätta sig in i så vem som helst kan hänga med, men som någon som aldrig spelat Candy Crush och som var mer underhållen av Twitter än programmet så hade inte jag heller en aning om det de höll på med. Förvirrande kalabalik följdes av pinsamma tystnader där Mario Lopez, vars entusiasm annars var på topp, verkligen fick göra sitt bästa för att hålla uppe spänningen under de långa stunderna där allt som egentligen hände var att vi helt enkelt fick titta på när någon annan spelade Candy Crush.

Programmet lyckas vara både rörigt och tråkigt, och trots att en röst i början av avsnittet säger att Candy Crush är det mest interaktiva programmet på tv (vilket ingen seriöst kan hålla med om) så är det inte det minsta engagerande. Nej vem tyckte egentligen att detta var en bra idé? Visst, det är imponerande att spelet Candy Crush tjänar in hundratals miljoner kronor i månaden på att folk slösar pengar i appen men det är väl ganska enorm skillnad på att ha ett spel som folk spelar några minuter här och där när de inte har något bättre för sig, och att titta på när andra spelar det under en hel timme på söndagkvällen i samma sändningstid där Game of Thrones förresten har säsongspremiär nästa vecka. Hmm, vilken ska jag välja att se? Men om du ofta hamnar bakom axeln på främlingar på tunnelbanan och bara inte kan titta bort från deras telefon när de krossar godis så kanske det här är programmet för dig. »Kom igen, svajpa den röda!«

Jag har alltid varit fascinerad av kortlivade tv-serier och program, och det är svårt att tänka sig att Candy Crush kommer bli långvarigt på tv. Jag tror inte ens vi behöver invänta tittarsiffrorna innan vi kallar detta för en flopp. Första halvan av avsnittet var kul för att hela grejen är så absurd och på grund av vilka deltagarna var (nästa vecka kommer det vara vanliga familjer som deltar), men efter en stund dog skratten ut och det hela började bara kännas lite sorgligt. Jag skulle istället helt klart rekommendera Stephen Colberts sketch Candy Crush: The Movie från ett par år sen, med Colbert och Liam Neeson i rollerna som godis:

Det verkar inte som att någon svensk kanal har köpt in Candy Crush ännu. Synd, va?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Drömcasting & stenhård dialog i vilda västern-rafflet The Professionals

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Hjärtskärande & roligt i nya versionen av One Day at a Time

21 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Tig Notaro är glad att vara här

20 juli, 2018
Klipp

Se hur det senaste TrumpRussia-åtalet tycks visa hur Putin bestämde utrikesminister åt Trump

19 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

19 juli, 2018
Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

18 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Charlton Heston är ensam på jorden i The Omega Man

18 juli, 2018
Trailer

»What if I don't have time?« Här är trailern till Queen-filmen

17 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel