Recension

Nya Candy Crush-programmet är en kladdig & desperat röra

Betyg 1 av 5

En ny gameshow hade premiär i natt svensk tid på amerikanska tv-kanalen CBS och vad kunde gå fel – det är ju det oerhört populära spelet Candy Crush som tagit sig från mobiltelefonerna till tv-rutan.

Framför en studiopublik på en scen tillsammans med enorma mobiltelefonskärmar och programledaren Mario Lopez tävlar fyra tvåmannalag om den häpnandsväckande summan $100,000 i olika Candy Crush-grenar som ja, alla består av att spela Candy Crush på storbildsskärm.

De har jobbat hårt för att hitta på olika sätt som deltagarna kan tävla i det enformiga men beroendeframkallande pusselspelet – i en version är deltagarna på en plattform i luften och måste spela på skärmen under dem med hjälp av en lång pinne, medan de i andra versioner av spelet måste hissas upp längs en stående skärm för att sprattla runt och swipa färgade godisar. Hinder som att de är tvungna att fysiskt ta sig igenom en ställning blockad av »lakritsremmar« gör det lite svårare. Det är precis lika spännande som det låter…

Premiäravsnittet av Candy Crush hade visades efter senaste Big Brother-avsnittet så CBS hoppades på att fans skulle vilja se några av sina favoritdeltagare från Survivor och amerikanska Big Brother tävla om vem som kunde krossa mest godis istället för strategiskt rösta ut varandra. Fans och tidigare deltagare från de båda programmen var på Twitter ivriga att skämta om hur pinsamt Candy Crush var.

»Har någon en aning om vad det är som händer?« frågade Rob Cesternino som varit med i Survivor och som sen många år tillbaka podcastat om reality-tv och andra serier. Det är en bra fråga, för man skulle ju kunna tro att ett nytt lekprogram på bästa sändningstid ska vara lätt att sätta sig in i så vem som helst kan hänga med, men som någon som aldrig spelat Candy Crush och som var mer underhållen av Twitter än programmet så hade inte jag heller en aning om det de höll på med. Förvirrande kalabalik följdes av pinsamma tystnader där Mario Lopez, vars entusiasm annars var på topp, verkligen fick göra sitt bästa för att hålla uppe spänningen under de långa stunderna där allt som egentligen hände var att vi helt enkelt fick titta på när någon annan spelade Candy Crush.

Programmet lyckas vara både rörigt och tråkigt, och trots att en röst i början av avsnittet säger att Candy Crush är det mest interaktiva programmet på tv (vilket ingen seriöst kan hålla med om) så är det inte det minsta engagerande. Nej vem tyckte egentligen att detta var en bra idé? Visst, det är imponerande att spelet Candy Crush tjänar in hundratals miljoner kronor i månaden på att folk slösar pengar i appen men det är väl ganska enorm skillnad på att ha ett spel som folk spelar några minuter här och där när de inte har något bättre för sig, och att titta på när andra spelar det under en hel timme på söndagkvällen i samma sändningstid där Game of Thrones förresten har säsongspremiär nästa vecka. Hmm, vilken ska jag välja att se? Men om du ofta hamnar bakom axeln på främlingar på tunnelbanan och bara inte kan titta bort från deras telefon när de krossar godis så kanske det här är programmet för dig. »Kom igen, svajpa den röda!«

Jag har alltid varit fascinerad av kortlivade tv-serier och program, och det är svårt att tänka sig att Candy Crush kommer bli långvarigt på tv. Jag tror inte ens vi behöver invänta tittarsiffrorna innan vi kallar detta för en flopp. Första halvan av avsnittet var kul för att hela grejen är så absurd och på grund av vilka deltagarna var (nästa vecka kommer det vara vanliga familjer som deltar), men efter en stund dog skratten ut och det hela började bara kännas lite sorgligt. Jag skulle istället helt klart rekommendera Stephen Colberts sketch Candy Crush: The Movie från ett par år sen, med Colbert och Liam Neeson i rollerna som godis:

Det verkar inte som att någon svensk kanal har köpt in Candy Crush ännu. Synd, va?

Just nu på TVdags

Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018
Kommentar

De arma tolv aporna – nu är det väl (r)evolution på gång?

16 februari, 2018
Nyhet

Tambor sparkas från Transparent efter sextrakasserianklagelserna

16 februari, 2018
Kommentar

Oscar Micheaux är amerikansk films verkliga svarta panter – varför har dagens kritik ingen aning?

15 februari, 2018
Trailer

Ute nu! Elastigirl i fokus i härlig Superhjältarna 2-trailer

15 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel