1943–2017

När sågen tystnar – TVdags minns Tobe Hooper

Tobe Hooper är död och med det mannen som gav inaveln ett ansikte. Utan Hooper ingen Frontier(s), Devil's Rejects eller Wolf Creek. Eller kanske, fast inte på samma sätt. Hoopers genombrottsfilm Motorsågsmassakern skrämde, chockerade och inspirerade. Nu när Hooper sagt »hej då« till denna skräckkomedi vi kallar liv känns det viktigt att uppmärksamma just det senare. Hänga fast vid det förflutna, som fortfarande påverkar nuet.

Hooper var duktig på just detta: att dra ut på det komiskt bisarra, tills att det inte var roligt längre, och skrattet man hade varit kompis med istället högg en i ryggen.

Visst, Hooper gjorde en massa bra filmer (Eaten Alive, The Funhouse, Motorsågsmassakern 2, Lifeforce och Poltergeist), men han gjorde bara en klassiker: Motorsågsmassakern. Världens coolaste introtext: »The film which you are about to see…«, de otäckaste kamerablixtarna, kannibalistiska familjehemligheter och en solnedgång värd att dö för. Samt då det motorsågsvevande monstret – mannen med de många ansiktena – Leatherface. Som likt verklighetens Ed Gein älskade allt som hade med syslöjd att göra.

Hooper sägs ha fått idén till sitt mästerverk när han stod och trängdes i en packad järnaffär utan synlig utväg, tills han då fick syn på motorsågarna… Sant eller ej, det är en historia man vill ska vara sann.

Tråkigt nog så hamnade Motorsågsmassakern i en aldrig sinande hysteri gällandes videovåld och dess påverkan, ironiskt då den film som diskuterades mest, egentligen inte var speciellt våldsam. Jag minns fortfarande min besvikelse som ung man, och jo visst, titeln lovar kanske mer än vad den håller. Men filmen är kraftfull på andra sätt.

Här finns bland annat ovan nämnda middagsscen, vars dåliga stämning får Thomas Vinterbergs Festen att framstå som ett barnkalas. Det psykologiska våldet som blir till det bisarra, groteska och mardrömsaktiga.

Hooper var duktig på just detta: att dra ut på det komiskt bisarra, tills att det inte var roligt längre, och skrattet man hade varit kompis med i stället högg en i ryggen. En mästare på desillusionerad skräck. Som i den becksvarta humorpärlan Motorsågsmassakern 2. Missförstådd, hatad, men på senare tid älskad.

Tobe Hooper, i natt drömmer vi mardrömmar för dig. Sov så gott och hälsa Gunnar.

Just nu på TVdags

Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018
Recension

Sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – nypremiär för viktig SVT-serie

22 maj, 2018
Kommentar

Debattör stoppad igen – SVT:s beröringsskräck med rasism är ett public service-svek

22 maj, 2018
Recension

The Alienist: Bestialiska pojkmord i sekelskiftesmiljö

22 maj, 2018
Trailer

I höst kommer Mowgli – men vem vill se ännu en Djungelboken-version?

21 maj, 2018
Kommentar

Prinsbröllopet: saga eller spektakel? Javisst, och bra tv!

20 maj, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiska Innocent är årets mest perfekta kriminalminiserie

20 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel