Rysliga Halloween-filmtips

Mysrysigt 50-tal i scifi-klassikern It Came From Outer Space

Sällan har väl vår lilla planet varit så ansatt på vita duken som under den paranoida Eisenhower-eran. I skuggan av det röda hotet och atomvetenskapens förödande kraft stuvades folklorismens bestar in i malpåse och ersattes av nya monster i garderoben: radioaktiva mutationer och invasionsstyrkor från en fjärran galax.

It Came From Outer Space bockar av många punkter på genrens checklista: pseudovetenskaplig exposition; kantig dialog; präktig ungmö i trångmål; panikslagen lokalbefolkning och inte minst kusliga theremin-ljud.

Att huka i biostolen inför anfallande utomjordingar var ett tacksamt sätt för västerländsk publik att bejaka sin kommunistskräck, vilket lyhörda filmbolag inte var sena att slå mynt på. Sensationella löpsedelstitlar såsom THEM!; Beginning of the End; Invasion of the Body Snatchers och The Day the Earth Stood Still stack ut i tablåerna och frammanade en dödsångest som gav extra krydda åt fummelhånglen i salongsmörkret—varför hålla på sig när döden står för dörren?—vilket ledde till en uppsjö av filmer där jätteinsekter och gröna gubbar går loss på hjälplösa tonåringar med mordisk frenesi. Bland dessa återfinns den arketypiska scifi-rysaren It Came From Outer Space (1953):

Amatörastronomen John Putnam (Richard Carlson) och hans fästmö, den jagstarka skollärarinnan Ellen Fields (Barbara Rush)—avnjuter en romantisk kväll under stjärnklar himmel när en meteor plötsligt slår ner i närheten. Det nyfikna paret tar sig till kratern där Putnam inser att meteoriten egentligen är ett kraschat rymdskepp. Hans vittnesmål till den lokala sheriffen väcker löje och Putnam blir raskt samhällets driftkucku. När mystiska saker börjar inträffa på orten blir dock befolkningen övertygad och bestämmer sig för att angripa utomjordingarna.

It Came From Outer Space bockar av många punkter på genrens checklista: pseudovetenskaplig exposition; kantig dialog; präktig ungmö i trångmål; panikslagen lokalbefolkning och inte minst kusliga theremin-ljud. Den öppensinnade Putnam —en sorts förtida Fox Mulder—är en tidstypiskt träaktig hjälte som sugandes på sin pipa gör vardagsfilosofiska betraktelser kring rädslan för det okända. Regissören Jack Arnold som senare fick till ännu en kioskvältare med Skräcken i Svarta lagunen lyckas med djupa 3D-kompositioner som visar upp Mojave-öknen i läcker svartvit skärpa, därtill uppfann han ett numera rutinmässigt inslag i scifi-skräckisar, den subjektiva monsterkameran(!). Bakom manusutkastet stod fantasy-nestorn Ray Bradbury, som ville bryta mönstret med en berättelse om främlingar som för en gångs skull varken var ute efter att förslava eller förgöra. En tolerant, McCarthy-kritisk vinkling som måhända åderlåter intrigen på dramatisk konflikt, men än idag besitter ett behjärtansvärt budskap.

It Came From Outer Space går att streama på Blockbuster.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel