Kommentar

Moraliskt haveri när reality-deltagare outades som transsexuell

När realityvågen sköljde över oss i början av 2000-talet var det Expedition: Robinson som fick alla att prata om den nya tv-trenden. Programmet kallades för »mobbnings-tv« på grund av sina hårda ö-råd där deltagare röstades hem varje vecka. Och visst visade den många fula sidor av deltagarna, men det skapade även drama – och det är hela poängen med reality-tv. Reality är inte verkligheten – det är en dramatiserad verklighet.

De tänkte på tittarsiffrorna och all gratis pr när de borde ha tänkt på Zeke och hur outandet av honom kommer att påverka honom i hans vardag från och med nu.

Expedition: Robinson är numera – trots mängder av försök på senare år av TV3 och TV4 – ingen stor realitytävling i Sverige längre. I USA däremot är Survivor, som den heter där, inne på sin 34:e säsong. Där kan vi om snacka tuffa ö-råd och knivar i ryggen. Med så många säsonger kan en förvisso argumentera att alla deltagare vet vad de ger sig in i. Samtidigt finns det gränser för vad som är ok – där realityn på tv får konsekvenser för verkligheten bortom tv-kamerorna.

I veckans avsnitt av pågående säsongen Survivor: Game Changers hände något riktigt hemskt. I ö-rådet outade deltagaren Jeff Varner en annan deltagare, Zeke Smith, som transsexuell. Han motiverade det med att han ville visa Zekes »ability to deceive«, det vill säga att Zeke inte var att lita på grund av att han »gömde« det faktum att han är en transman. Som tur var fick Jeff starka reaktioner från de övriga deltagarna som visade sitt stöd för Zeke och menade att det inte var ok av Jeff att outa någon.

Och visst var det bra att de andra deltagarna reagerade med bestämdhet mot Jeff – som såklart röstades ut – men samtidigt hindrar inte det vad som skedde: att en transman outades mot sin vilja. Det är inte ok. Det är aldrig ok. Och det får mig att undra: varför sändes det ens? Produktionen hade kunnat klippa bort det och hantera det på ett annat sätt.

Och om de nu var tvungna att sända den delen av avsnittet, varför tog de inte tillfället i akt efteråt och diskuterade vad som hände och varför det inte var ok? Det enkla svaret är: de kände inget ansvar. De tänkte på tittarsiffrorna och all gratis PR när de borde ha tänkt på Zeke och hur outandet av honom kommer att påverka honom i hans vardag från och med nu.

Jag hoppas att denna händelse får Survivor och andra realityproduktioner att tänka ett varv extra kring hur deras framställning av »verkligheten« faktiskt påverkar deltagarnas liv i verkliga livet.

Zeke skriver själv utlämnande och berörande om händelsen och hur han inte är överlycklig över att alla nu vet att han är trans:

A person’s gender history is private information and it is up to them, and only them, when, how, and to whom they choose to disclose that information.(…) It’s one thing to lie about someone sneaking off at night to search for hidden advantages. It is quite another to incense bigotry toward a marginalized minority.

Ett ytterligare problem med hela händelsen är just hur Jeff försökte framställa Zeke som falsk och bedräglig för att han inte hade valt att berätta om sin transidentitet. Detta är fördomar som transpersoner ständigt tvingas hantera: att de skulle vara falska personer som luras då de väljer att inte avslöja sin transidentitet.

Det är som hbtq-organisationen GLAAD skriver:

Zeke Smith, and transgender people like him, are not deceiving anyone by being their authentic selves, and it is dangerous and unacceptable to out a transgender person.

Jag hoppas att denna händelse får Survivor och andra realityproduktioner att tänka ett varv extra kring hur deras framställning av »verkligheten« faktiskt påverkar deltagarnas liv i verkliga livet. Det finns moraliska gränser som aldrig bör passeras – även för reality-tv.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys totalskådespeleri i Good Behavior

17 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 17

Lysande Blanchett & Mara i kärleksdramat Carol

17 december, 2017
Tablåtips 17/12

Bäst på tv i kväll: Finaldags i Allt för Sverige

17 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 16

Kvinna spöar man i tennisklassikern Battle of the Sexes

16 december, 2017
Tablåtips 16/12

Bäst på tv i kväll: Kritikerhyllade dramakomedin Måste gitt

16 december, 2017
Nyhet

FX läggs ner när Fox säljer – eller överraskar Disney & toksatsar?

15 december, 2017
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om strateg-Carl, zombiesåpa & vinterfinalens cliffhanger

15 december, 2017
Tablåtips 15/12

Bäst på tv i kväll: Kampen för ett jämställt Bollywood

15 december, 2017
Klipp

Nästa Falsk identitet-säsong starten på en Rysslandstrilogi?

15 december, 2017
Klipp

Se årets Trump-chock – apokalypsdårar i Vita huset: »Bara Putin kan rädda oss!«

15 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 15

Drabbande kvinnoporträtt & lågmäld melankoli i Certain Women

15 december, 2017
Kommentar

Fysisk saknad & psykiskt klick i kvällens Ensam mamma söker

14 december, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel