Recension

Modus är tillbaka! Svajigt men lovande i säsongspremiären

Betyg 3 av 5

Oj, var det alltså två år sedan jag andlöst följde Inger Johanne och Ingvar under bilresorna, hans sorgsna ögon och hennes tafatta närmanden innan det helt enkelt började brinna där i hallen. Modus är tillbaka och nu är Ingvar (Henrik Norlén) och Inger Johanne (Melinda Kinnaman) ett förälskat par som väntar barn, men som inte riktigt kommit till det stadiet att man berättar allt för varandra, det vill säga även sånt man lovat att hålla tyst om. I det ursprungliga manuset var det dock inte meningen att Inger Johanne skulle vara gravid läser jag, men ibland gör sig verkligheten påmind, Kinnaman var gravid och fiktionen fick anpassa sig.

Vad jag genast gillar är att det är en kriminalhistoria som inte börjar med en död unga kvinna som så vanligt är, i stället verkar vi få ett annat slags mysterium levererat till oss.

Jag gillade säsong 1 av Modus, inte bara den spirande passionen mellan huvudpersonerna, det var helt enkelt en nervpirrande berättelse med smart, oförutsägbar handling, spännande persongalleri och ett överraskande slut. Den baserades löst på Frukta inte av författaren Anne Holt, en i serien om Inger Johanne Vik. Säsong två  har jag inte kunnat läsa att den skulle baseras på någon bok och jag kan tänka mig att det inte är så. Vad jag genast gillar är att det är en kriminalhistoria som inte börjar med en död unga kvinna som så vanligt är, i stället verkar vi få ett annat slags mysterium levererat till oss.

Den amerikanska presidenten Helen Tyler, porträtterad av Kim Cattrall (Sex and the City), är på stadsbesök i Sverige och det dröjer inte länge förrän en hel del frågetecken kommer till ytan. Tyler har kopplingar till Stockholm får vi veta, hon var där när Palme mördades, och hon bodde i staden med sin man vid tiden för dotterns födelse. Frågor kring vem som är fadern, om någon ångrat sig och vad Tyler faktiskt kommit undan med ställs lite i bakgrunden. När Tyler plötsligt försvinner så staplas frågorna även hos Säpo. Har hon avvikit frivilligt för att träffa någon eller blev hon kidnappad?

Kim Cattrall som
Kim Cattrall som president Tyler.

Presidenten har dessutom släpat med sig en riktigt obehaglig typ, som hon ger varnande blickar när han flirtar med chauffören, så hon vet uppenbarligen att han inte har det trevligaste förflutna. Detta FBI-medhäng, Warren Schifford, som spelas av Greg Wise, råkar vara en del av Inger Johannes förflutna vid FBI och etableras tidigt som otrevlig skurk, men troligtvis är han inte den ende.

Avsnitt två är lite tråkigare i sitt berättande med utfyllnadsdialog som bara brer på med prat om sånt vi redan anat. Sen introduceras den misogyne statsministern (Johan Rabaeus) samt de statsråd som vi redan nu inser kommer få lida av det, och även här breds det på än mer så vi inte ska missa hur grisig han är. Detta tillsammans med FBI-psykopaten och det faktum att Inger Johanne absolut inte tänker berätta något för Ingvar gör att handlingen känns något klyschig. Men sex avsnitt till och mycket kan hända.

Johan Rabaeus som den ytterst grisige statsministern.
Johan Rabaeus som den ytterst grisige statsministern.

Jag blir lite förvirrad över under vilken årstid historien ska utspela sig. I en scen som utspelar sig mitt i natten strilar något som ser ut som dagsljus in genom ett takfönster från en högt stående sol. Är det månne månljus istället? När det sedan bjuds på bilfärd ut på landet syns snö på marken vid motorvägen, men väl framme vid stugan ser det nästan lite varmt och soligt ut, inte alls särskilt vintrigt. I ena scenen är den stora sjön klar och blank medan det är fullt med is i lilla viken i senare bild. Serien är inspelad i de första månaderna på året och visst kan vädret skifta mycket, men det känns lite slarvigt och det bygger liksom inte upp någon genuin stämning.

Även den andra säsongen är skriven av manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och för regi står guldbaggebelönade Lisa Siwe (Bron) och Håkan Lindhé. Det bådar gott och jag hoppas det hela utvecklas i samma nervpirrande och kluriga riktning som säsong 1.

Säsong 1 av Modus gjorde viss succé ute i världen. Den har visats i Kanada, Australien, Frankrike, Japan, Storbritannien, Tyskland, USA och Spanien. Detta har säkert medverkat till att vi får se dessa internationella skådisar. Jag gillar Cattrall och det är onekligen kul att få se henne som president. Wise känner jag mest som Emma Thompsons make, men han medverkar ju också i The Crown, och han klarar mer än utmärkt att spela vidrig översittartyp. Även älskade Billy Campbell (Cardinal senast) ska dyka upp i senare avsnitt som Tylers make, och härliga Paprika Steen som Nymanns chef är underbar, inte minst när hon gör mos av den minst sagt arrogante Schifford.

Modus produceras av Sandra Harms på Miso Film. Även den andra säsongen är skriven av manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och för regi står guldbaggebelönade Lisa Siwe (Bron) och Håkan Lindhé. Det bådar gott och jag hoppas det hela utvecklas i samma nervpirrande och kluriga riktning som säsong 1.

Säsong 2 av Modus har premiär på C More idag.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018
Kommentar

De arma tolv aporna – nu är det väl (r)evolution på gång?

16 februari, 2018
Nyhet

Tambor sparkas från Transparent efter sextrakasserianklagelserna

16 februari, 2018
Kommentar

Oscar Micheaux är amerikansk films verkliga svarta panter – varför har dagens kritik ingen aning?

15 februari, 2018
Trailer

Ute nu! Elastigirl i fokus i härlig Superhjältarna 2-trailer

15 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel