TVdags tips & betyg

Melodifestivalen 2017: Rullbandspop, varmkorvsboogie & en manboy med gitarr

Förra veckan gick Mariette till final och det var det enda bra som hände i tävlingen. För resten av startfältet kändes oerhört blekt, och jag tror ingen av dem har en chans i finalen. Än värre är det med produktionen och själva showen. Trots David Lindgrens pappakropp så var showen lika usel som i första deltävlingen. Det är faktiskt anmärkningsvärt vilken otrolig nivåsänkning det är jämfört med tidigare år. Det är inget som funkar, varken programledare, manus eller mellanakter. Det känns så b att jag undrar om SVT gör tävlingen med armbågarna i år.

Jag tycker faktiskt att årets startfält är oerhört svagt hittills. Vid det här laget brukar jag ändå känna att finalen känns bra, men hittills är det bara Nano, Mariette och Robin Bengtsson som känns som vinnarmaterial.

Oh well, vad bjuds det då på ikväll? Ja, det är väl på det stora hela ett starkare startfält, om än brokigt. Robin Bengtsson känns solklar till finalen, med sin effektiva schlager-Bieber-låt med rullband. Sedan blir det svårare. Jag hade höga förväntningar på Sveriges enda vettiga pojkband, numera kallade FO&O, men de ställer upp med ett One Direction-albumspår som varken känns modernt eller särskilt hittigt. Då kan First Aid Kit-wannabes Bella & Filippa skrälla i stället om de får styr på stämsången, eller Shawn Mendes-kopian Anton Hagman som känns som gitarrversionen av Eric Saade. Men inte heller de känns särskilt farliga i en eventuell final.

Jag tycker faktiskt att årets startfält är oerhört svagt hittills. Jag vet, det tyckte jag säkert förra året också. Men vid det här laget brukar jag ändå känna att finalen är hyfsat bra, men hittills är det bara grymma Nano, suveräna Mariette och kanske Robin »Rullband« Bengtsson som känns som vinnarmaterial. Allt känns därmed upplagt för Loreens stora comeback nästa helg. Oavsett vad hon har för låt så vet jag redan nu att hon kommer göra något ambitiöst, för det är så hon är. Thank god för det, för jag är så trött på årets Frans-effekt med avskalade tråkiga nummer. Jag vill tillbaka till glasburarna, rymddräkterna och Loreen-ambitionernas tid. Well, om en vecka får jag som jag vill.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Robin Bengtsson: I Can't Go On

Betyg: 3
I år hoppar Robin på Bieber- och Timberlake-tåget – och hoppar bokstavligen upp på rullband på scen. Det är sjukt effektivt och veckans mest finalvärdiga bidrag. Dock tycker jag inte att det är superspännande. Speciellt inte då Robins bästa dansmove är en »skrevtouch« (Tack Hanna Fahl för uttrycket!).

2. Krista Siegfrieds: Snurra min jord

Betyg: 2
Krista verkar vara en av få artister på senare år som vill kämpa för schlagerpopen – men så ställer hon upp med en moody Veronica Maggio-Petra Marklund-hybrid som egentligen inte är så tokig som låt – men som känns alldeles för tam för Melodifestivalen. Synd på en så härlig artist.

3. Anton Hagman: Kiss You Goodbye

Betyg: 3
Anton Hagman är en sockersöt gitarrspelande manboy som sjunger en låt som är en del Shawn Mendes-gullighet – och en del enerverande klistrig dagispop. Den kommer garanterat att få småkidsens små fingrar att blöda när de app-röstar och kan ta sig till final om han verkligen kopplar på charmen.

4. Jasmine Kara: Gravity

Betyg: 2
Jasmine Kara är en sådan där artist som har varit med i allt från Let’s Dance till Körslaget utan att ha haft någon större hit. Hon är dock en riktigt bra sångerska. Det och en illröd Britney Spears-Oops-I-Did-It-Again-inspirerad kroppsstrumpa höjer bidraget något, men döljer inte det faktum att detta inte är någon färdig låt.

5. Owe Thörnqvist: Boogieman Blues

Betyg: 1
Det är härligt att Owe Thörnqvist är med ändå, även om han gör en variant av samma låt han har gjort forever and ever. Med en korvgubbe på scen dessutom. Det borde vara chanslöst, men det trodde jag om Kvinnaböskes skitlåt här om året också. Folk verkar bli blint nostalgiska ibland.

6. Bella & Filippa: Crucified

Betyg: 3
Ja, alla jämför dem med First Aid Kit, som om den svenska gruppen har uppfunnit popcountry med stämsång. Men visst, det finns tydliga likheter. Bella & Filippa gör sockersöt schlageranpassad countrypop och det funkar faktiskt – så länge de håller stämsången i styr. Dock: bibliska referenser i refrängen kommer bara Army of Lovers undan med.

7. FO&O: Gotta Thing About You

Betyg: 3
FO&O är det enda vettiga svenska pojkbandet och deras popsinglar My Girl och Summer Love lovade gott inför Melodifestivalen. Men så ställer de upp med en avdankad långsam One Direction-låt med Ratata-intro. Dock är showen och dansen pojkbandsvärdiga – och kan rädda dem.

.

Så hur kommer det att gå?

Final: Robin Bengtsson och FO&O.
Andra Chansen: Bella & Filippa och Anton Hagman.

Melodifestivalens tredje deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018
Klipp

Se Hannity försvara sin & Trumps maffia-fixare på Fox News – och Kimmels & Colberts hån!

17 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carries sorgliga familjesits & demonbra president

16 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel