TVdags tips & betyg

Melodifestivalen 2017: Rätta ert jävla fel, svenska folket! Rösta Loreen till final!

Jag är rasande över vad som hände förra helgen. Jag vet inte om det var de omänskligt höga förväntningarna, kidsens monopol över appen eller bara svenska folkets oförmåga att uppskatta en lysande artist med ett grymt bidrag. Men det var fan ovärdigt att Loreen inte gick till final. Speciellt med tanke på att svenska folket helgen innan röstade en jävla varmkorvsboogie till final. Det är fullständigt ovärdigt. Och ingen skugga ska falla över Loreen. Hon gjorde exakt det hon borde ha gjort i en comeback till tävlingen.

Tänk, vi kan ha den skiten och varmkorvsboogie i final, men inte årets bästa bidrag… Låt det inte ske! RÖSTA PÅ LOREEN!

Men än är det inte kört. Det finns något i pratet om att Statements gynnas av fler lyssningar. Det är egentligen ingen konstig låt – det är en stark poplåt i hårdare skrud – men i sammanhanget är det en udda fågel. Jag tror att folk nu fattar att det är ett finalvärdigt bidrag, speciellt i konkurrens med dess motsats: en generisk poplåt sjungen helt utan charm och show. Enda möjligheten för Anton Hagman är att han lyckas samla både flick- barn och app-rösterna.

De andra duellerna känns betydligt mindre spännande. Boris René kommer lätt slå Dismissed och sedan hamna sist i finalen. Lisa Ajax gräsliga låt kommer nog att slå Axel Schylströms gräsliga låt och hamna elva i finalen. De Vet Du vs FO&O blir kidsen vs pojkbandsfansen och där känns det som att pajasarna vinner då de är barnens favorit. Tänk, vi kan ha den skiten och varmkorvsboogie i final, men inte årets bästa bidrag… Låt det inte ske! RÖSTA PÅ LOREEN!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

Duell 1

FO&O: Gotta Thing About You

Betyg: 3
FO&O gjorde mig besviken genom att inte ställa upp med en danspopdänga som kunde visa upp deras starkaste sida: pojkbandsdansen. I stället ställer de upp med en avdankad långsam One Direction-låt med Ratata-intro. Men refrängen har visat sig vara sjukt effektiv och de ligger bra till på Spotify.

De Vet Du: Road Trip

Betyg: 0
Säga vad en vill om Samir & Viktor och Sean Banan, men de hade i alla fall lite humor och charm. Det här är en skitlåt om absolut ingenting från en totalt falsksjungande YouTube-grupp. Det här kommer bara gå till final om kidsen röstar sönder hjärtat. Det vore en fullständig nivåsänkning av finalens kvalitet.

Duell 2

Axel Schylström: När ingen ser

Betyg: 1
Detta är bredbent och käck Glenmark-pop som åkt genom Dannys Så mycket bättre-filter. Axel är charmig och sjunger jättebra, men han är långt i från en sång- och dansman som Danny. Det känns bara supermossigt och klämkäckt – som något som var med i Fame Factory för 15 år sedan.

Lisa Ajax: I Don't Give A

Betyg: 1
Lisa Ajax hade ett bedrövligt generiskt bidrag förra året som dessutom kryddades med en toalettpappershow. I år försöker hon »tuffa« till sig genom att sjunga fuck tio gånger och det känns så långt i från genuin Zara Larsson-attityd en kan komma. Men hon är förvånansvärt poppis så hon borde vinna.

Duell 3

Boris René: Her Kiss

Betyg: 2
Jag tyckte verkligen om Boris Renés charm och härligt studsiga r’n’b-dans-låt förra året. Bidraget kändes genuint på något märkligt sätt. I år är allt det borttvättat till förmån för en ganska själlös mix av Ricky Martin, Bruno Mars och Prince-låten Kiss. Visst är Boris grym, och refrängen effektiv, men det känns bara så 1998.

Dismissed: Hearts Align

Betyg: 2
Queerrockiga Dismissed är så mycket coolare än den här bleka The Ark-dängan skriven av Ola Salo. Det känns som att de hade behövt ställa upp med något egenskrivet så att de kändes mer genuina – för det här känns lite för poserat, skivbolagsinövat och tillrättalagt trots deras bästa Hedwig and the Angry Inch-imitationer.

Duell 4

Anton Hagman: Kiss You Goodbye

Betyg: 2
Anton Hagman är en sockersöt gitarrspelande manboy som sjunger en låt som är en del Shawn Mendes-gullighet – och en del enerverande klistrig dagispop. Dessutom är showen och charmen obefintlig, så detta borde ätas upp levande av Loreen och hennes mäktiga bidrag.

Loreen: Statements

Betyg: 5
Loreen vägrar ge svenska folket en insmickrande Euphoria part 2. I stället skapar hon ett dirty och hårt ljudlandskap som både känns innovativt och engagerande. Ännu en gång pushar hon Melodifestivalen in i framtiden. Om inte svenska folket fattar att detta är årets bästa bidrag så ger jag upp.

Så hur kommer det att gå?

Duell 1: De Vet Du.
Duell 2: Lisa Ajax.
Duell 3: Boris René.
Duell 4: Loreen.

Andra chansen sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Norskt

Norge ordnar blytungt statsministermöte – vill vi se en svensk variant?

22 juni, 2017
Tablåtips 22/6

Bäst på tv i kväll: Sommar-Ernst är äntligen tillbaka

22 juni, 2017
Klipp

Winter is here! Se den episka nya trailern för Game of Thrones säsong 7

22 juni, 2017
Klipp

Trump belönade största väljarinfo-läckan med toppjobb i Vita huset

22 juni, 2017
Trailer

Too soon? Exklusivt på TVdags – Aron Flams nya terror-standup

21 juni, 2017
Tablåtips 21/6

Bäst på tv i kväll: Amanda Kernells briljanta I Will Always Love You Kingen

21 juni, 2017
Nyhet

Rolf Lassgård är tillbaka i Jägarna – nu som tv-serie på C More

21 juni, 2017
Tablåtips 20/6

Bäst på tv i kväll: överraskande kalla kriget-drama knyter ihop säcken

20 juni, 2017
Nyhet

Årets julklapp är redan här! Nu kommer Stranger Things som actionfigurer

19 juni, 2017
Tablåtips 19/6

Bäst på tv i kväll: Finaldags för underbara danska Arvingarna

19 juni, 2017
Tablåtips 18/6

Bäst på tv i kväll: Soran Ismails rasism-dokuserie nu som film

18 juni, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards kusliga varning om en farligare Trump

18 juni, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel