Recension

Måste-film på HBO Nordic! Laura Dern får revansch i obehagliga The Tale

Betyg 4 av 5

The Tale, alltså mer eller mindre sagan, är baserad på regissören Jennifer Fox egen barndom och de övergrepp hon erfor då hon var tretton år gammal. Jennifer kommer, via sin mamma, i kontakt med en berättelse hon skrev som barn. Berättelsen – The Tale – är övergreppet gestaltat ur ett barns ögon. När Jennifer läser berättelsen som vuxen triggas förträngda minnen, det som hon alltid sett som ömsesidigt förvandlas till vad det egentligen var: ett sexuellt övergrepp. Och hon tvingas se sig själv som ett offer. Det blir en kamp mellan generationer, hela tiden finurligt, och kraftfullt, skildrat som en dialog mellan Jennifer som barn och Jennifer som vuxen.

Här spelad av Laura Dern, vars uttryck alltid balanserar det hos ett nervöst sammanbrott på väg att blomma ut. Men vars utslagning aldrig fullbordas. Fixerat i ett slags magiskt vara eller icke vara. Ett skrik, skratt, gråt? Hursomhelst har det fascinerat mig ända sen tidiga Lynch presenterade det för världen i filmer som Blue Velvet och Wild at Heart. Vi glömmer hennes insats i Twin Peaks säsong tre, som ju var … hm … fruktansvärd.

Övergrepp har skildrats tidigare på film. Vad som gör The Tale extra intressant är dess vidgande av lådan.

Övergrepp har skildrats tidigare på film. Vad som gör The Tale extra intressant är dess vidgande av lådan. Övergreppet i sig är nämligen en rätt perifer händelse. I alla fall om man ser till vad som väcker ens intresse. Betydligt mer explosivt är den omkringliggande psykologin gällandes bortträngda/förvrängda minnen och frågan om skuld.

Vem är egentligen skyldig? Är det enbart den bokstavliga förövaren, eller finns det flera skyldiga? I en av filmens bästa scener frågar Jennifers mamma henne om hon gillade det. Ett skuldbeläggande vi vant oss vid vid det här laget. Kan det ha varit offrets fel? Kan det ha varit barnets fel? Det är vågat att ställa den här frågan. Inte för att den på något sätt är svår att svara på – självklart är det inte barnets fel – utan för att den beskriver det bråddjup barnets föräldrar, och barnet självt, trampar runt i efter att sanningen sparkat ner dem. Reaktionen är självklar, man skyller ifrån sig. Alla skyller ifrån sig. Och ingen vill vara ett offer.

The Tale lyckas även bra med att skildra livet kring tonåren. Illusionen om sig själv som ena sekunden oövervinnerlig, andra sekunden värdelös. Skalet som processas, kläcks och stärks. Hur man hela tiden är sårbar och öppen för påverkan. Starkast påverkan, i fel ögonblick, vinner. Vissa människor utnyttjar dessa ögonblick. Klargörande ondska som gör The Tale till en av de mörkaste filmer du kan se just nu.

The Tale finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel