Kommentar

Marvels storsatsning Inhumans börjar filma – med utmärkt val av skådisar

Marvels Inhumans kommer bli stort, inte minst för att de första två avsnitten av seriens åtta kommer att ha premiär på IMAX-biografer innan de fortsätter på tv. Precis som en del andra populära tv-serier, till exempel Lost, kommer Inhumans filmas på Hawaii. De har gjort om en gammal militärflygplats till inspelningsstudio och produktionen förväntas skapa hundratals jobb och förse den lokala ekonomin med 80 till 100 miljoner dollar om året.

Från de bästa Inhumans-serietidningarna att döma så skulle jag gissa att vi kan förvänta oss något i stil med King's Landing från Game of Thrones, blandat med superkrafter och science fiction.

Om skalan av produktionen inte är tillräckligt för att försäkra oss om att serien kommer göra de klassiska seriefigurerna (som för allmänheten fortfarande är relativt okända) rättvisa, så är valet av skådespelare någonting att inspireras av. Serien kommer handla om kungafamiljen som regerar i den mystiska, dolda staden Attilan, befolkad av den övermänskliga rasen »inhumans«. Från de bästa Inhumans-serietidningarna att döma så skulle jag gissa att vi kan förvänta oss något i stil med King's Landing från Game of Thrones, blandat med superkrafter och science fiction.

2-maximus

På tal om Game of Thrones så är det Iwan Rehon som spelar den underbart vidriga Ramsay Bolton, som kommer spela skurken Maximus the Mad i Inhumans. Maximus är den galna och makthungriga brodern till kung Black Bolt, som säkerligen kommer planera att själv ta kronan i sann Game of Thrones-anda. Maximus är en manipulativ dåre, vilket vi vet att Rehon kan spela så bra!

3-blackbolt

Black Bolt själv, ledaren för den uråldriga civilisationen, kommer spelas av Anson Mount. Nyligen hade han rollen som protagonisten Cullen Bohannon i Hell on Wheels, men för mig är han mest bekant från huvudroller i kortlivade serier som Line of Fire (2003), The Mountain (2004) och Conviction (2006). Black Bolt är nog den mest ikoniska karaktären från Inhumans, men han är även den som är klurigast att göra på film eller tv. Anledningen är hans superkraft, vilket är att hans röst är så kraftfull att bara en viskning kan förinta en hel stad, och resultatet är att Black Bolt aldrig pratar. I serietidningarna är han därför lite av ett mysterium och oftast så talar hans fru för honom eftersom hon intuitivt kan förstå honom. Borde han inte kunna bära runt papper och penna, eller lära sig teckenspråk? Jag ser fram emot att se hur de löser detta, och Mount är helt klart en ståtlig karl som kan spela kunglig och respektingivande. De måste sett Mounts blick och hållning i bilden ovan från hans IMDb-sida och gett honom rollen omedelbart för att han är så perfekt.

4-medusa

Drottning Medusa, vars hår har gripförmåga som hon har full kontroll över, kommer spelas av Serinda Swan. Hon har tidigare spelat en tuff prisjägare i serien Breakout Kings och en hemlig agent i Gracepoint, så det ska bli kul att se hur hon ger liv till den vackra och starka Medusa. I serietidningarna var hon den första av dessa karaktärer som skapades, som en skurk till Fantastiska fyran. När de fortsatte spinna vidare på karaktären visade det sig att hon var drottning för ett folk med superkrafter som bodde i en gömd stad, och att hon bara varit en skurk för att hon tappat minnet… Inte en chans att detta kommer vara hennes ingångsvinkel i tv-serien.

breakoutkings
Här jagar hon efter självaste T-Bag från Prison Break i ett crossover-avsnitt där han än en gång flytt från fängelset.

5-karnak

Min personliga favoritmedlem av kungafamiljen är Black Bolts kusin och pålitliga rådgivare Karnak. Han är en kampsportsmästare som har förmågan att hitta svagheter i allt och alla, vare sig det är i fiender han slåss mot eller för att lösa problem och komma på strategiska planer. I tv-serien kommer Karnak spelas av Ken Leung som blev en omedelbar favorit i Lost när hans karaktär Miles introducerades i säsong fyra. I serietidningarna avbildas Karnak oftast med ett Coneheads-likt huvud och ansiktstatueringar, så frågan är om detta kommer tonas ner i tv-serien av praktiska skäl eller om de låter honom se så bisarr ut.

6-gorgon

Resten av rollistan består av mindre kända skådespelare som i alla fall enligt sina bilder ser ut att kunna passa perfekt som seriefigurerna. Eme Ikwuakor kommer spela Gorgon, kusin till Black Bolt och Karnak som i tv-serien kommer vara ledare för Attilans militär. Han har hovar som en minotaur och kan skapa kraftiga chockvågor genom att stampa i marken. Han har även lite av en kort stubin och föredrar att lösa problem genom att slåss istället för att snacka. Förhoppningsvis får vi se honom dricka ihop med Karnak och berätta roliga historier, som i klippet nedan från »motion comic«-dvd:n Marvel Knights: Inhumans. Jag undrar verkligen vad början på skämtet är.

7-crystal-triton

Crystal är Medusas yngre syster som har den mäktiga kraften att kontrollera olika element. Hon kommer spelas av unga skådespelerskan Isabelle Cornish vars största roll hittills varit som en elak tonårstjej i australiska dramaserien Puberty Blues två säsonger. Crystals största storylines i serietidningarna är förmodligen hennes relation med Johnny Storm från Fantastic Four och ett senare äktenskap med Quicksilver, men då dessa karaktärer knappast kommer finnas tillgängliga att användas i tv-serien kan man undra vad hennes roll kommer vara. Mike Moh, som spelar tv-spelshjälten Ryu i den snygga webbserien Street Fighter: Assassin's Fist och dess uppföljare, kommer spela Triton i Inhumans. Triton är Karnaks bror som ser ut som en fiskman, bor under vatten och inte kan andas luft, likt Abe Sapien från Hellboy. Hans roll i serietidningarna är oftast inte så stor även om han alltid varit en i huvudgänget, och han kommer säkert få mer att göra i tv-serien.

8-auran-attilan

Hawaianska Sonya Balmores, som hade en av huvudrollerna i surfarserien Beyond the Break, kommer spela Auran. Det är en karaktär som först dök upp i Inhumans-serietidningar 2014 och tydligen kommer hon vara chef för den kungliga vakten. Jag undrar verkligen om hon kommer vara gul och ha stora öron i tv-serien och tycker det vore kul om det är så. Det känns otroligt lamt att av alla de dussintals inhumans vi sett i Agents of SHIELD har typ två stycken sett ut som Star Wars-varelser, när de flesta gör det i serietidningarna. Den mest mystiska av alla karaktärer i tv-serien är dock den som kommer spelas av Ellen Woglom, vars namn inte avslöjats ännu. Hon beskrivs som »smart, intensiv och fokuserad – så fokuserad att den sociala biten ofta hamnar på efterkälken. Hennes jobb hos ett privat flyg- och rymdföretag är hennes liv, och det enda som betyder mer för henne är hennes passion för allt som har att göra med rymden och månen.«

Jag gissar baserat på denna beskrivning att den här karaktären kommer vara vår protagonist på jorden, och att Attilan i tv-serien kommer att ligga på månen. Detta skulle förstås förklara varför de inhumans på jorden som vi träffat på i Agents of SHIELD inte verkar veta någonting om Attilan och alla inhumans som bor där. Om det inte är en nypåhittad karaktär som Ellen Woglom kommer spela är det mycket troligt att hon kommer vara den Joss Whedon-skapade Abigail Brand som i serietidningarna är chef för SWORD, en SHIELD-filial som övervakar utomjordiska hot.

9-lockjaw

Showrunner för serien är Scott Buck som även är showrunner för Marvels Iron Fist som har premiär på Netflix 17 mars, och nederländska Roel Reiné håller på att regissera de två första avsnitten som just nu filmas i Hawaii med IMAX-kameror. Bilder från inspelningen ger ett litet smakprov på en karaktär som kommer göras helt med CGI, nämligen den kungliga familjens pålitliga byracka Lockjaw, en enorm hund med förmågan att teleportera sig själv och de runt omkring vart han vill. På bilderna, som även visar Anson Mount på plats som Black Bolt, används en stor, blå stand-in för Lockjaw, som är mestadels övertäckt eftersom Marvel alltid är så hemlighetsfulla under sina produktioner. IMAX-premiären går av stapeln 1 september i USA och de har inte gått ut med information angående premiärer och tv-kanaler i andra länder, men det vore ganska troligt att Netflix kan bli inblandade.

Inhumans har premiär i höst.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel