TVdags listar tv- och filmåret 2016

Linus Fremin rankar årets 30 bästa tv-serier

1. Skam

Det har inte varit det starkaste året tv-mässigt för mig personligen. Få serier har verkligen berört mig. Så där hugga tag i hjärtat-berört mig. Men så upptäckte jag – tillsammans med resten av Sverige – den norska ungdomsserien Skam. Den är tveklöst den bästa ungdomsserien jag har sett – någonsin. Jag läste om den tidigt, men var rädd för att den skulle vara ännu en överansträngd hippfixerad vuxna-tolkar-ungdomsliv-serie, men den är det totalt motsatta. Den är så välskriven, välspelad och välgjord att den gör riktigt ont att kolla på ibland. För den skildrar tonårens allra största och omvälvande känslor – förälskelse, svikande självförtroende, skam, frustration, vilsenhet – på ett så träffande sätt att det inte går att bli annat än berörd. Framför allt älskar jag på vilket stort allvar den skildrar ungdomskärlek. För vi minns nog alla hur just ungdomskärleken kändes större än livet självt när en var inne i den. Säsong 1 och 2 var alldeles lysande, men det är säsong 3 som har knockat mig fullständigt. Tarjei Sandvik Moe som Isak är så knäckande bra att jag har gråtit mig igenom hela säsongen. Det är dessutom bland de bästa skildringar av hbtq-kärlek jag har sett på tv. Så modern, mångbottnad och hjärtskärande vacker att den har tagit andan ur mig.

2. RuPaul's Drag Race All Stars 2

Världens bästa realitytävling hade en utmärkt vanlig säsong i år, men det var All Stars 2-säsongen som fullständigt krossade allt motstånd i realityvärlden. Med så många fierce queens, twists och cliffhangers så blev det den bästa säsongen ever av RuPaul’s Drag Race. Vinnaren må ha varit given från start, men säsongen tillhörde Alyssa Edwards.

3. Planet Earth II

Jag är bara naturälskare när jag slipper vistas i den, och inget annat naturprogram är bättre att hoppa in i än Planet Earth. Fantastiskt berättat, häpnadsväckande filmat och med David Attenboroughs familjära stämma. Naturen har aldrig varit så vacker, dramatisk och förundrande. Serien visar också på ett föredömligt sätt hur naturen påverkas av en av vår tids största frågor: klimathotet.

4. First Dates

Jag har i år kollat på de australiensiska, nyzeeländska och kanadensiska versionerna av detta briljanta realityupplägg. Men inget slår det brittiska originalet som i sin sjunde säsongen fortsatte att visa upp berörande och pinsamma första dejter mellan främlingar. Hur i helvete har inte en svensk tv-kanal gjort en svensk version av detta? (Ps. Fick veta att SVT faktiskt söker deltagare as we speak till en svensk version! Yay! Sök här!)

5. Stranger Things

Jag är inget större fan av denna genre egentligen, men Stranger Things lyckades med lika delar utmärkt hantverk som stor kärlek till genren levandegöra en spännande och gripande berättelse. Och det var fint att återse Winona Ryder i en stor roll igen.

6. The Good Wife

En av mina favoritserier någonsin kom till sitt slut, och jag sörjer det fortfarande. Jag tror att serien hade mer liv i sig, vilket vi som tur är får se i Diane Lockhart-centrerade spinoffen The Good Fight nästa år. Visst nådde serien sin absoluta höjdpunkt i säsong 5, men säsong 6 och 7 höll en hög nivå de också. Och även om många gnällde på hur serien slutade så älskade jag det själv. Alicia Florrick var en anti-hero, och fick lämna oss som en sådan.

7. American Crime

Det är fantastiskt att inte bara amerikanska kabelkanaler gör den här sortens komplexa och gripande dramaserier. Med en lysande ensemble bestående av bland andra Regina King, Felicity Huffman, Lili Taylor och Connor Jessup lyckades serien i sin andra säsong ännu en gång visa upp ett brustet Amerika.

8. Insecure

Jag är glad att HBO äntligen har fått en rolig och varm komedi om kvinnor runt 25. Sorry, men Girls har aldrig varit speciellt bra i min bok, även om Lena Dunham är en stjärna. Issa Rae är även hon en självklar stjärna, både framför och bakom kameran.

9. The Americans

Keri Russell och Matthew Rhys fortsätter att kicka ass i en av 2010-talets allra bästa serier. Det känns som att serien bara växer och växer, och breddar sin värld och intrigerna. Att den snart går mot sitt slut gör att kommande två säsonger känns som upplagda för de bästa berättelserna hittills.

10. Midnattssol

Det har skrivits mycket om den här serien, och jag kan förstå de som menar att den är exotifierande av samekulturen, men jag tycker serien trots det har många andra kvaliteter. Den lyckas skapa något som känns nytt och intressant, och samtidigt vara spännande som fan. Franska skådespelerskan Leïla Bekhti fullständigt briljerar som trasig polis och jag hoppas få se henne igen.

11. Better Things
12. Looking: The Movie
13. The Big Life Fix With Simon Reeve
14. Queen Sugar
15. Gogglebox
16. Inside Amy Schumer
17. Gåsmamman
18. Eurovision Song Contest 2016
19. 30 grader i februari
20. Happy Valley
21. The X Factor UK
22. Gogglesprogs
23. I Am Cait
24. 24 Hours In A&E
25. Undercover
26. The Real O’Neals
27. Please Like Me
28. UnReal
29. The Goldbergs
30. Employable Me

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2016. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel