Klipp

Kulturell frigörelse & episk amerikansk drömpop med The Aces

Ni kanske minns att jag gick apskit om det unga Hollywood-bandet Hey Violet förra sommaren?

Nu är det dags igen. Igår släppte The Aces sitt debutalbum When My Heart Felt Volcanic och jag har inte gjort annat det senaste dygnet än spelat det, från början till slut, om och om igen.

Allt är så fruktansvärt rätt med The Aces. Alla fyra bandmedlemmarna har var och en för sig både en musikalisk och scenisk trovärdighet som sammantaget blir, som de själva säger sig känna det med albumtiteln, vulkanisk.

Där finns massor med beröringspunkter med Hey Violet. Det är samma slags kommersiella amerikanska pop där alla kreativa processer hålls inom bandet – precis som Hey Violet är The Aces briljanta låtskrivare, musiker, arrangörer och performers. De är i ungefär samma unga vuxenålder men har ändå båda hunnit hålla på i tio år – The Aces började som ett »typ grungeband« när de var i tio-, elvaårsåldern. Och de har vuxit på samma slags organiska sätt och har stora, hängivna fanbaser med gemensamma band/fans-chattkanaler som dessutom är så viralt globaliserade att båda banden kunnat turnera i Euorpa innan debutalbumsläppet (men Stuck och Physical från debut-ep:n förra sommaren har förstås varit stora hits).

Det som skiljer lite är att The Aces mixat in mer funk- och R&B-pop-influenser men helheten är ändå en unik monolit med den där oförklarliga magiska kvaliteten som skiljer ut stor pop från generisk.

Det en imponerande uppvisning i kulturell frigörelse när de inleder en av sina största låtar med textraden »You know I'm not religious«.

Och så att de är mormoner, då. Men även i det sammanhanget skiljer de ut sig. Den lilla collegestaden de kommer från, Provo, är praktiskt taget tokreligiös. Och för The Aces är det ett kulturellt fundament som de gärna lyft fram fördelarna med – som att de kunde gigga på stans rockklubbar redan som tolvåringar eftersom ställena inte säljer alkohol. Men det är också uppenbart att de håller på att frigöra sig från det. I  äldre artiklar om dem, när de hette The Blue Aces och var i 15-årsåldern, gjordes typiska mormonpoänger om dem – att de, som typiska LDS-medlemmar, inte dricker kaffe, till exempel. Men redan då sa de bestämt att »The Aces är ett popband, inte en LDS-grupp«, och det är en ideologi som vunnit över religionen i dag. De sjunger om alkohol, de har med sig kaffemuggar i intervjuer, men framför allt är det en imponerande uppvisning i frigörelse när de inleder en av sina största låtar med textraden »You know I'm not religious«. Låten heter Lovin' is Bible men understryker världslig kärlek, och går igenom flera religiösa begrepp och strippar dem på det religiösa, praktiskt taget sjunger rakt ut att en mänsklig, fysisk kärleksrelation är »det enda som kan frälsa dem«.

Allt är så fruktansvärt rätt med The Aces. Alla fyra bandmedlemmarna har var och en för sig både en musikalisk och scenisk trovärdighet som sammantaget blir, som de själva säger sig känna det med albumtiteln, vulkanisk.

Här kommer mina Youtube-favoriter med bandet. Både officiella videor och konsertklipp. Har ni ett popsinne som är det minsta skapt som mitt så kommer ni att vara fast ett tag.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel