Teaser

Kolla in teasern för nya X-Men-serien The Gifted

X-Men-regissören Bryan Singer är en av producenterna bakom en ny tv-serie baserad på ett gäng mer obskyra karaktärer från X-Men-serietidningarna. Nu har tv-kanalen Fox officiellt beställt en första säsong av The Gifted som förmodligen kommer ha premiär redan i höst. En trailer för serien kommer släppas på måndag, men de har redan idag släppt en teaser som vi kan överanalysera:

En tv-serie om X-Men skulle kunna vara hur bra som helst, eftersom det trots allt är i serieformat som berättelser från serietidningar passar bäst. Vi som följde den fantastiska tecknade X-Men-serien under 1990-talet vet hur detta skulle kunna se ut – trots att den var för barn så var serien väldigt allvarlig, med säsongslånga handlingar och karaktärsavsnitt som tog tid på sig på sätt som en blockbuster-film aldrig skulle göra. Men det är ju tyvärr inte om X-Men den nya serien The Gifted kommer handla om – de karaktärerna är upptagna i en serie filmer som tjänar alldeles för mycket pengar för att filmbolaget ska låta dem gå över till tv.

The Gifted kommer handla om en familj som är på rymmen efter att föräldrarna upptäcker att barnen är mutanter.

I stället har seriens skapare Matt Nix skapat en ny berättelse om mutanter som inte är baserad på någon speciell serietidning, men som använder ett fåtal mindre populära karaktärer som tidigare dykt upp i olika X-Men-relaterade serietidningar. Namn som Blink, Polaris och Thunderbird säger nog inte så mycket om man inte är en inbiten serietidningsläsare, och även för mig som läst mycket Marvel-serier men inte så mycket X-Men låter de bara ytterst vagt bekanta, vilket även kan vara för att det är ganska generiska namn. Blink var tydligen en av mutanterna som sågs i den postapokalyptiska framtiden i filmen X-Men: Days of Future Past, då spelad av en annan skådespelerska, så är det menat som samma person här i The Gifted eller en annan som bara råkar ha samma namn? Det är just sånt som är så tröttsamt med X-Men-filmernas universum där allt blivit så rörigt med olika tidslinjer och ingen som vet vad som gäller.

Nix har dock sagt att serien helt klart utspelar sig i samma värld som filmerna, även om vi inte ska förvänta oss att framtida filmer kommer göra referenser till hans serie eller så. The Gifted kommer handla om en familj som är på rymmen efter att föräldrarna upptäcker att barnen är mutanter. De jagas av onda agenter från regeringen och träffar en motståndsrörelse som består av andra mutanter.

gifted2
Sean Teale och Stephen Moyer.

Medan handlingen kan gå hur som helst och kopplingen till X-Men knappast är någonting som automatiskt kommer göra serien sevärd så är det flera bekanta skådespelare som man kan se fram emot. Favoriten Amy Acker från Angel, Dollhouse och Person of Interest spelar mamman i familjen, och pappan spelas av Stephen »Bill från True Blood« Moyer. Sean Teale från populära brittiska dramat Skins spelar en nypåhittad mutant som heter Eclipse. Jamie Chung, som gått från dokusåpadeltagare i The Real World till framgångsrik skådis, spelar den tidigare nämnda Blink som väl är den kändaste karaktären. Emma Dumont som var en av tjejerna i härliga serien Bunheads spelar magnetiska mutanten Polaris och Natalie Alyn Lind som nyligen haft återkommande roller i The Goldbergs och Gotham spelar dottern i familjen. Coby Bell från fantastiska kriminaldramat Third Watch har en mystisk roll, kanske en agent från regeringen?

Teasern är kort, vi ser tonåringarna testa sina krafter, grejer exploderar, Amy Acker säger att »detta är en börda, men det är även en gåva«. Det är ingenting som känns nytt eller speciellt. Serien kan absolut komma att bli en spännande och mysig följetong, men låt mig måla upp en bild av något mycket mer intressant som vi istället kan drömma om. Tänk er att Fox efter några år utan en X-Men-film börjar om med en tv-serie om Professor X och originalgruppen: Jean Grey, Cyclops, Iceman, Beast ochAngel, cirka tre säsonger med 13 avsnitt styck. Låt det hela leda upp till en storslagen biofilm och efter det fortsätter tv-serien med en ny grupp mutanter på Xaviers skola. Det finns dussintals populära karaktärer att använda innan man börjar gräva efter typer som Blink och Polaris. Fortsätt mot en till film, ge någon en spinoff-serie här och där, bygg en sammanhängande värld, fler filmer, fler serier. De skulle säkert aldrig göra något sånt, men man kan väl få drömma?

Ser ni fram emot The Gifted eller känns serien irrelevant?

Just nu på TVdags

Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel