Topplista

Inför Så mycket bättre-premiären: De 15 bästa tolkningarna hittills

På lördag har årets upplaga av Så mycket bättre premiär och Icona Pop, Eric Saade, Kikki Danielsson, Tomas Andersson Wij, Uno Svenningsson, Sabina Ddumba och Anders Wendin ska göra allt de kan för att slå an känslosträngar och dansnerver hos tittarna. Allt för en folklighetsskjuts i karriären och kanske, för den lycklige, en riktig listklättrarhit.

Vad är det då de har att mäta sig efter? Här är min högst personliga topp-15 över framträdanden från de första sju säsongerna (duetter och specialprogram à la Wadling och Gärdestad undantagna): 

1. Laleh: Here I go again

Det känns självklart att den överlag bästa Så mycket bättre-artisten (i det närmaste alla Lalehs versioner skulle platsa på listan) också bör hamna i topp och den här totala transformationen av en eurodiscodänga via smäktande stråkar och en persisk vibratonerv är min favoritprestation. Reaktionen från en knockad E-type känns genuin.

2. Magnus Uggla: Jag och min far

Kanske det emotionellt starkaste framförandet. Allt faller på plats: den personliga texten, den skickligt omkomponerade melodin, urladdningen i rösten, de övrigas totala sammanbrott… Allt inramat av den fina kamratskap som växt fram mellan Uggla och Ljungström.

3. Miriam Bryant: One last time

Allt stämmer: den engelska översättningen är skönt friform och arret har skruvat upp låtens vemod flera varv utan att det känns konstlat. Bäst är det svenska partiet som kommer från ingenstans men ger mig gåshud.

4. Laleh: Ängeln i rummet

I stället för det sedvanliga coverknepet att skala av och lugna ner gav Laleh denna Dahlgren-klassiker puls. Resultatet är en makalös version, kanske den mest långlivade hiten och ett framträdande som beroende på dagsform lätt kan tävla om förstaplatsen på denna lista.

5. Orup: Främling

Med effektfulla melodiändringar och snygga synthslingor planterar han en utsliten dänga i ett helt nytt, molligare landskap. Carolas reaktion förstärker känslan.

6. Miss Li: Här kommer natten

Recept för musikaliskt avtryck: Börja mjukt, bygg upp och bygg upp och bygg upp och när alla tror att låten är slut dundrar du på från tårna med allt du har. Då kommer du att köra över Pugh Rogefeldt som en ångvält och få Sylvia Vrethammar att tappa hakan.

7. Jason Diakité: Flickan och kråkan

Jason hade måhända aldrig hört denna kråksång förut men om man som jag är uppväxt med den var detta en välkommen uppdatering av en barndomsfavorit. Let's face it: han kan få sväng i det mesta. Och hur mycket älskar man inte grodrapslätena!?

8. Petter: Stockholm i mitt hjärta

Den första säsongen av Så mycket bättre kommer alltid att vara ojämförlig med de senare. Det var här vi oförställt och förväntanslöst upplevde charmiga möten över generationsgränser och musikaliska genrer. Petter var den första att tänja gränserna för vad en cover är, och som han gjorde det.

9. September: Mikrofonkåt

Någonstans här inleddes en resa från September till Petra Marklund till Allsång på Skansen-Petra med hela svenska folket, men det visste vi inte då. Då ville vi bara dansa.

10. Magnus Carlson: Eternal love

Jag älskar den här låten, både i original och i den här brösttoniga varianten. Perfekt mix av schlagersvulstighet och Weeping Willows-vemod.

11. Agnes: Allt ljus på mig

Agnes var en stabil tolkare och det är svårt att välja en favorit av hennes versioner. Nu får det bli denna: kanske är det för öset, eller rösten, eller att hon sjunger på svenska, bra är det i alla fall. Visst kan jag lyfta fram tex Instant Repeater i stället, men det beror mer på grundmaterialet än på Agnes tolkning.

12. Lill Lindfors: Pass Through Fear

Visserligen är bakgrundshistorien och relationen mellan Lill och Ebbot minst hälften av upplevelsen här, men äntligen kom också textförmedlaren Lill Lindfors till sin rätt.

13. Miriam Bryant: Ett sista glas

Är Miriam Bryant Så mycket bättre-historiens näst skickligaste tolkare efter Laleh? Ja, hon är i alla fall tillräckligt bra för att få med två låtar på den här listan. En av de artister vars tolkningar bäst tål tidens tand.

14. Sven-Bertil Taube: Himlen runt hörnet

När en 81-årig Sven-Bertil Taube, stående i grönska, omgiven av stråkar och vitklädda figurer öppnar munnen och ömsint säger »Jag har himlen runt hörnet«, ja, då betyder plötsligt texten något helt annat. En närmast andlig upplevelse.

15. Amanda Jensen: When we dig for gold in the USA

Underbar intensitet, hon låter sig inte rubbas av Orups skrockande förtjusning över låtvalet utan kör på i pretentionernas gravallvar. Möjligen känns texten lite för svengelsk, och visst är emigrantkopplingen en smula krystad, men min nostalgiska maggropslänkning till denna låt har för alltid diskvalificerat min objektivitet.

Hedersomnämnande:

Niklas Strömstedt: Lyckolandet. Musikaliskt är detta inte en låt jag återkommer till, men som uppkäftigt, lördagsmys-trotsigt statement är det oslagbart.

Bubblare:

Lisa Nilssons Vart du än går, Lalehs Just nu, Ebbots hysteriskojiga Allanballan, Jill Johnsons Open your heart, Danny Saucedos gulliga Super 8, Darins En apa som liknar dig och Titiyos känslosamma Själen av en vän.

Hur ser din topplista ut?

Så mycket bättre har premiär på TV4 kl 20 på lördag.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel