Premiär för Toonix

HBO Nordic satsar på barnen – men som vanligt haltar tjänsten

HBO Nordic har fram till nu i princip struntat i att tävla om familjepubliken, och enbart fokuserat på innehåll för vuxna. I och med gårdagens lansering av den nya sektionen Toonix, som köpts in och nordifierats från Turner Broadcasting (som bland annat äger Cartoon Networks), ändras äntligen detta.

Den som tidigare haft HBO Nordic för vuxenbruk och kompletterat med Netflix eller Viaplay för att hålla kidsen nöjda – kan de nu spara en hundring i månaden genom att enbart välja HBO Nordic? Nja, skulle jag väl säga.

För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Det är egentligen inte det att det saknas titlar i utbudet. I gårdagens pressutskick listades visserligen bara Dance Academy, Looney Tunes, The Amazing World of Gumball, The Powerpuff Girls, Adventure Time, Ben 10, Teen Titans Go!, Lego Ninjago, Scooby-Doo, Tom & Jerry, Fåret Shaun, Alfons Åberg, My Little Pony, Pippi Långstrump, Bamse, Rasmus Nalle och Mumintrollet, men katalogen är betydligt bredare än så när man väl loggat in och börjat botanisera.

Vid en första anblick ser det alltså rätt okej ut, och nytt innehåll ska regelbundet tillkomma, men den som någon gång försökt scrolla sig igenom hela barnsektionen på Netflix men gett upp på grund av scrolltumme anar nog att jämförelsen ändå haltar.

Men värre än själva innehållslistan är vad som sker när man lyfter på locket. Många av titlarna erbjuder bara enstaka säsonger, exempelvis finns bara säsong 6–7 av bioaktuella Lego Ninjago, medan säsong 1–5 finns hos Netflix, och av de senaste årens barnfavorit My Little Pony (också snart aktuell som biofilm) finns bara premiärsäsongen, samtidigt som Netflix har 1–6 och Viaplay 1–5. I ärlighetens namn ska erkännas att jag inte gått igenom hela katalogen serie för serie så det kan finnas exempel där Toonix trumfar konkurrenterna, men den genomgående känslan är att de oftast drar det kortaste strået.

Gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic.

Mer då? Tja, gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic, det är enkelt och rudimentärt och häpnadsväckande konstigt att vissa grundläggande saker helt enkelt inte går att göra. En detalj gällande deras gränssnitt som äntligen fyller en funktion är Nyligen sedda-sektionen: Ingen vuxen har väl någonsin haft nytta av den men nu blev den plötsligt användbar – för till skillnad från vuxna vill faktiskt barn ofta se samma avsnitt av en tv-serie om och om igen.

Samtidigt är det på något sätt underligt. För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Okej, surkartsdelen av recensionen är härmed slut. För i grund och botten är det så klart så här i Nobelpristider värt att säga ÄNTLIGEN! åt faktumet att HBO Nordic i och med detta breddar sin tjänst och dessutom gör det utan att ta extra betalt för det. Och för den nyblivna bebisfamiljen som tidigare bara kunnat tänka på sig själva när det gäller tv är Toonix ett helt okej första steg för telningar på väg ner i streaming-träsket.

Men räkna inte med att de kommer att nöja sig med det här i längden.

Just nu på TVdags

Tablåtips 22/10

Bäst på tv i kväll: Curtis Hansons mästerliga L.A. Confidential

22 oktober, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Halt and Catch Fire var den perfekta dramaserien

22 oktober, 2017
TVdags betygsätter tolkningarna

Ddumba & Andersson Wij bäst i premiären av Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Trailer

I Love You, Daddy – se den ohärliga trailern för Louis CK:s nya film

21 oktober, 2017
Tablåtips 21/10

Bäst på tv i kväll: Säsongspremiär för Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Sverigepremiär

Se Leatherface som oskyldig liten valp i franska skräckmästarnas USA-debut

20 oktober, 2017
Recension

Loving Vincent – stillsam whodunnit & hypnotiskt formexperiment

20 oktober, 2017
Tablåtips 20/10

Bäst på tv i kväll: Djupt berörande samhällsskildring i Tjuvheder

20 oktober, 2017
Tablåtips 19/10

Bäst på tv i kväll: Spännande säsongsfinal av Gåsmamman

19 oktober, 2017
Topplista

Inför Så mycket bättre-premiären: De 15 bästa tolkningarna hittills

19 oktober, 2017
Nyhet

Kødder du? Facebooks tv-tjänst beställer Skam på engelska

18 oktober, 2017
Tablåtips 18/10

Bäst på tv i kväll: Äntligen säsong 3-premiär för Mr Robot

18 oktober, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel