Premiär för Toonix

HBO Nordic satsar på barnen – men som vanligt haltar tjänsten

HBO Nordic har fram till nu i princip struntat i att tävla om familjepubliken, och enbart fokuserat på innehåll för vuxna. I och med gårdagens lansering av den nya sektionen Toonix, som köpts in och nordifierats från Turner Broadcasting (som bland annat äger Cartoon Networks), ändras äntligen detta.

Den som tidigare haft HBO Nordic för vuxenbruk och kompletterat med Netflix eller Viaplay för att hålla kidsen nöjda – kan de nu spara en hundring i månaden genom att enbart välja HBO Nordic? Nja, skulle jag väl säga.

För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Det är egentligen inte det att det saknas titlar i utbudet. I gårdagens pressutskick listades visserligen bara Dance Academy, Looney Tunes, The Amazing World of Gumball, The Powerpuff Girls, Adventure Time, Ben 10, Teen Titans Go!, Lego Ninjago, Scooby-Doo, Tom & Jerry, Fåret Shaun, Alfons Åberg, My Little Pony, Pippi Långstrump, Bamse, Rasmus Nalle och Mumintrollet, men katalogen är betydligt bredare än så när man väl loggat in och börjat botanisera.

Vid en första anblick ser det alltså rätt okej ut, och nytt innehåll ska regelbundet tillkomma, men den som någon gång försökt scrolla sig igenom hela barnsektionen på Netflix men gett upp på grund av scrolltumme anar nog att jämförelsen ändå haltar.

Men värre än själva innehållslistan är vad som sker när man lyfter på locket. Många av titlarna erbjuder bara enstaka säsonger, exempelvis finns bara säsong 6–7 av bioaktuella Lego Ninjago, medan säsong 1–5 finns hos Netflix, och av de senaste årens barnfavorit My Little Pony (också snart aktuell som biofilm) finns bara premiärsäsongen, samtidigt som Netflix har 1–6 och Viaplay 1–5. I ärlighetens namn ska erkännas att jag inte gått igenom hela katalogen serie för serie så det kan finnas exempel där Toonix trumfar konkurrenterna, men den genomgående känslan är att de oftast drar det kortaste strået.

Gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic.

Mer då? Tja, gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic, det är enkelt och rudimentärt och häpnadsväckande konstigt att vissa grundläggande saker helt enkelt inte går att göra. En detalj gällande deras gränssnitt som äntligen fyller en funktion är Nyligen sedda-sektionen: Ingen vuxen har väl någonsin haft nytta av den men nu blev den plötsligt användbar – för till skillnad från vuxna vill faktiskt barn ofta se samma avsnitt av en tv-serie om och om igen.

Samtidigt är det på något sätt underligt. För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Okej, surkartsdelen av recensionen är härmed slut. För i grund och botten är det så klart så här i Nobelpristider värt att säga ÄNTLIGEN! åt faktumet att HBO Nordic i och med detta breddar sin tjänst och dessutom gör det utan att ta extra betalt för det. Och för den nyblivna bebisfamiljen som tidigare bara kunnat tänka på sig själva när det gäller tv är Toonix ett helt okej första steg för telningar på väg ner i streaming-träsket.

Men räkna inte med att de kommer att nöja sig med det här i längden.

Just nu på TVdags

Podcast

Pop Culture Confidential-special: allt om nomineringarna med Oscar-experten Sasha Stone

23 januari, 2018
Recension

Soderberghs nya serie Mosaic förbryllar – på fel sätt

23 januari, 2018
Kommentar

Hynek Pallas om Guldbaggen-thrillern alla missar

23 januari, 2018
Tablåtips 23/1

Bäst på tv i kväll: Alicia Vikanders Oscarssuccé i The Danish Girl

23 januari, 2018
Lästips

Litteraturens betydelse i Arkiv X – bokhyllan hos CSM dissekerad

23 januari, 2018
Recension

Mardrömmen är tillbaka – Channel Zero är tv-världens bästa skräckserie

22 januari, 2018
Recension

Nytt på HBO: Britannia – Game of Thrones möter Vikings möter Asterix

22 januari, 2018
Tablåtips 22/1

Bäst på tv i kväll: Chockrapport om de oförutsägbara klimatförändringarna

22 januari, 2018
Nyhet

Three Billboards dominerade SAG Awards – här är alla vinnarna

22 januari, 2018
Tablåtips 21/1

Bäst på tv i kväll: Kommer Bron-Henrik att lösa sitt cold case?

21 januari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sarah Lancashire har blivit den kvinnliga medelålderns portalgestalt

21 januari, 2018
Nyhet

Yes! Ian Malcolm blir POP-figur – men vad hände med Ellie Sattler?

20 januari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel