Premiär för Toonix

HBO Nordic satsar på barnen – men som vanligt haltar tjänsten

HBO Nordic har fram till nu i princip struntat i att tävla om familjepubliken, och enbart fokuserat på innehåll för vuxna. I och med gårdagens lansering av den nya sektionen Toonix, som köpts in och nordifierats från Turner Broadcasting (som bland annat äger Cartoon Networks), ändras äntligen detta.

Den som tidigare haft HBO Nordic för vuxenbruk och kompletterat med Netflix eller Viaplay för att hålla kidsen nöjda – kan de nu spara en hundring i månaden genom att enbart välja HBO Nordic? Nja, skulle jag väl säga.

För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Det är egentligen inte det att det saknas titlar i utbudet. I gårdagens pressutskick listades visserligen bara Dance Academy, Looney Tunes, The Amazing World of Gumball, The Powerpuff Girls, Adventure Time, Ben 10, Teen Titans Go!, Lego Ninjago, Scooby-Doo, Tom & Jerry, Fåret Shaun, Alfons Åberg, My Little Pony, Pippi Långstrump, Bamse, Rasmus Nalle och Mumintrollet, men katalogen är betydligt bredare än så när man väl loggat in och börjat botanisera.

Vid en första anblick ser det alltså rätt okej ut, och nytt innehåll ska regelbundet tillkomma, men den som någon gång försökt scrolla sig igenom hela barnsektionen på Netflix men gett upp på grund av scrolltumme anar nog att jämförelsen ändå haltar.

Men värre än själva innehållslistan är vad som sker när man lyfter på locket. Många av titlarna erbjuder bara enstaka säsonger, exempelvis finns bara säsong 6–7 av bioaktuella Lego Ninjago, medan säsong 1–5 finns hos Netflix, och av de senaste årens barnfavorit My Little Pony (också snart aktuell som biofilm) finns bara premiärsäsongen, samtidigt som Netflix har 1–6 och Viaplay 1–5. I ärlighetens namn ska erkännas att jag inte gått igenom hela katalogen serie för serie så det kan finnas exempel där Toonix trumfar konkurrenterna, men den genomgående känslan är att de oftast drar det kortaste strået.

Gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic.

Mer då? Tja, gränssnittsmässigt finns inget specifikt att anmärka på utöver de (välkända) brister som gäller hela HBO Nordic, det är enkelt och rudimentärt och häpnadsväckande konstigt att vissa grundläggande saker helt enkelt inte går att göra. En detalj gällande deras gränssnitt som äntligen fyller en funktion är Nyligen sedda-sektionen: Ingen vuxen har väl någonsin haft nytta av den men nu blev den plötsligt användbar – för till skillnad från vuxna vill faktiskt barn ofta se samma avsnitt av en tv-serie om och om igen.

Samtidigt är det på något sätt underligt. För en tjänst som strävar efter att vara genuint premium sett till innehållet, går det tyvärr inte att komma ifrån att satsningen känns billig.

Okej, surkartsdelen av recensionen är härmed slut. För i grund och botten är det så klart så här i Nobelpristider värt att säga ÄNTLIGEN! åt faktumet att HBO Nordic i och med detta breddar sin tjänst och dessutom gör det utan att ta extra betalt för det. Och för den nyblivna bebisfamiljen som tidigare bara kunnat tänka på sig själva när det gäller tv är Toonix ett helt okej första steg för telningar på väg ner i streaming-träsket.

Men räkna inte med att de kommer att nöja sig med det här i längden.

Just nu på TVdags

Recension

Obehagligast på tv just nu? The Handmaid's Tale säsong två fördjupar fascismen

26 april, 2018
Klipp

Skam-febern fortsätter: nu är USA-versionen här

25 april, 2018
Recension

Avengers: Infinity War – den mäktigaste superhjältefilmen hittills

25 april, 2018
Tips

På SVT i kväll: Bergmans mästerliga drama Scener ur ett äktenskap

25 april, 2018
Klipp

Total magi för John Hughes-lovers! Ringwald vs Cryer i senaste Drop the Mic!

24 april, 2018
Nyhet

Kolla in trailern för HBO:s thrillerserie Sharp Objects

24 april, 2018
Trailer

We are Venom! Nya trailern visar monstret i full blom

24 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carrie på taket, insatsstyrkor & iskalle Saul

23 april, 2018
Streamingtips

Se Vartans manipulative sektledare i The Arrangement på HBO Nordic

23 april, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

22 april, 2018
Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel