Julspecial

God jul, Hollywood! Här är en gratis multimiljonidé – först till kvarn!

När jag rankade de bästa klippen från julspecialer gjorda av produktionsbolaget Rankin/Bass så fick jag en idé som känns så självklar att det är överraskande att ingen i Hollywood redan gått ut med planer för detta. Ni kanske redan fattar vad det är jag föreställer mig, men häng med när jag kommer till slutsatsen efter att gå igenom Rankin/Bass enda långfilm med jultema, Rudolph and Frosty's Christmas in July från 1979.

Rudolph and Frosty's Christmas in July är sin tids The Avengers.

Rudolf hade alltså tidigare varit stjärnan i två femtio minuter långa stop motion-filmer, och snögubben Frosty i två tjugofem minuters tecknade filmer, så när de kommer samman är det i ett 97 minuter långt stop motion-spektakel. Filmen ger pondus till de båda karaktärerna och deras bakgrund, med deras signaturmelodier inbakade i musiken och nya detaljer om deras ursprung och hur de är en del av något större. Frosty har sin fru och barn som han fick i Frosty's Winter Wonderland och fram mot slutet får vi träffa valen Big Ben från Rudolfs egna uppföljare, så det känns verkligen som att filmen värnar om de tidigare filmernas autenticitet, något som inte var så vanligt på den tiden. En sak som tomtemor säger är t.o.m. en direkt referens till hur hon och tomtefar först träffas i Santa Claus is Comin' To Town, ännu en stop motion-film som Rankin/Bass gjort 1970.

Själva handlingen är bitvis lite tråkig när det kretsar runt kärlek på en cirkus, men vissa delar är fantastiska. Det är nämligen flera aspekter som känns som de är tagna rakt från en 80-tals fantasyfilm. Inte bara konceptuellt, att en uråldrig och ond trollkarl vaknar upp när norrskenets drottning Boreal inte kan hålla tillbaka honom längre, men alla scener med trollkarlen Winterbolt är visuellt otäcka. För mig är det omöjligt att inte ser likheter mellan dessa scener och min personliga favoritfilm någonsin, otecknade Return to Oz från 1984. Den skrämmande »anden« som Winterbolt rådfrågar både ser ut och låter som Nomekungen från Oz, med sitt väggansikte och dundrande, läskiga röst., och när Winterbolts släde dras av ormar och han ropar »faster!« så påminner det en hel del om när häxan Mombi skyndar på hjularna som drar hennes vagn. Jag menar inte att Return to Oz skulle tagit sina idéer härifrån, men jag uppskattar när barnfilmer låter sig vara läskiga. När jag var liten var jag tvungen att gömma mig när hjularna kom fram, men jag såg ändå filmen om och om igen och det är fortfarande min favorit.

christmasinjuly2
Julskräck till vänster, cineastisk perfektion till höger.

Drottning Boreal låter precis som Galadriel i Sagan om ringen eller någon annan mäktig fantasykvinna som berättar om karaktärernas magiska ursprung, och trollkarlens isdrakar är mycket läskigare än yetin Bumble från Rudolfs första film. Flera citat låter också som att de är medvetna referenser till Game of Thrones, som »There can be no king of the north, save me!«, »storm of ice and fog«, »to the top of the wall!« och namnet på cirkusen är Circus by the Sea.

christmasinjuly3

Sen är kanske min musiksmak lite mer ålderdomlig än de flestas, men jag älskar sången I See Rainbows som tomtefar sjunger till tomtemor. Så fint! Älskar hur de kallar varandra »Mama« och »Papa«. Helt klart filmens bästa låt:

Det är helt enkelt en ganska bra film, och ni har kanske listat ut idén som Hollywood borde ta vara på. Rudolph and Frosty's Christmas in July är sin tids The Avengers. Jag skrev nyligen om det kommande delade filmuniversat som Universal planerar för sina monsterfilmer, så det är ju helt klart en trend som bara blir större och större.

Så Hollywood, gör så här om ni vill ha en massa pengar: planera storslagna äventyrsfilmer om de olika julkaraktärerna. Rudolf, Frosty, Jack Frost (som förresten också är med i denna film, han dyker upp i slutet och räddar dagen, samma år som han hade sin egen julspecial), tomtefar och tomtemor, grinchen, och kanske någon mer. Kan vi få in Buddy från Elf på något sätt utan att behöva göra en reboot? Otecknade, påkostade filmer med äventyr, komedi, spänning och mysdrama, och kombinerar alla traditioner och julsagor vi har för att skapa det ultimata juluniversumet.

Visst det tar väl några år att få ut dessa filmer eftersom de bara kan ha premiär vid jul och det vore svårt att ha mer än en om året (om man inte gjorde något i stil med »Christmas in July«), men när alla karaktärer fått sin film så kommer de samman i en stor crossover-film för att rädda julen en gång för alla. En ny »måste se«-film varje år vid jul är något som alla filmbolag skulle dregla över. Se bara på Sagan om ringen som släpptes vid jul tre år i rad och sen följde upp med samma grej med The Hobbit, och nu Star Wars som vill att man inte bara ska vilja se deras nya film varje jul, men att man gör det till en del av sin jultradition. En serie julfilmer skulle inte heller ha samma press att skapa årets bästa film – så länge det är är tillräckligt kul och nostalgiskt för familjemys så är det tillräckligt. Kasta in gott om referenser till klassiker som Rankin/Bass-filmerna och It's a Wonderful Life, och glöm inte att det måste se riktigt mäktigt ut. När renarna flyger ska det kännas som en berg- och dalbana, och varenda unge och vuxen ska snyfta när Rudolf äntligen blir accepterad och får sin plats framför släden. Se till att göra allt detta så kan ni skratta hela vägen till banken.

Första filmen från det delade juluniversat kan ni förmodligen se på bio om 3–5 år.

Just nu på TVdags

Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018
Kommentar

De arma tolv aporna – nu är det väl (r)evolution på gång?

16 februari, 2018
Nyhet

Tambor sparkas från Transparent efter sextrakasserianklagelserna

16 februari, 2018
Kommentar

Oscar Micheaux är amerikansk films verkliga svarta panter – varför har dagens kritik ingen aning?

15 februari, 2018
Trailer

Ute nu! Elastigirl i fokus i härlig Superhjältarna 2-trailer

15 februari, 2018
Lästips

WTF? Här är historien bakom den legendariska scenen från The Wire

15 februari, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Del Toro-favoriten Doug Jones från The Shape of Water

14 februari, 2018
Recension

Black Panther – en mäktig & imponerande kulturell milstolpe

14 februari, 2018
Kommentar

Se SVT-dokumentären om politikernas djupa skuld till förortens bilbränder

13 februari, 2018
Trailer

Håll käft! Se Emily Blunt i nya high concept-skräckisen A Quiet Place

13 februari, 2018
Recension

Skälvande dokudrama när SVT följer Sveriges bästa damhockeyspelares trauma-år

13 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel