Rysliga Halloween-filmtips

Gerald's Game – Kingens kammarspel blir välspelad #metoo-thriller

Jesse (Carla Gugino) och hennes make Gerald (Bruce Greenwood) åker ut till sitt hus på landet för att »rå om varann« och plåstra om sitt spända äktenskap. I kvalitetstiden ingår både god mat och kinky sex. Men deras rollspel där Jesse (på makens initiativ) blir fastlåst med handklovar i sängen går för långt. Den viagrastyve Gerald (som visar sig vara något av ett as) går högst motvilligt med på att avbryta, men hinner inte låsa upp innan han får en hjärtinfarkt och trillar död ner. Jesse sitter nu hjälplöst fast utan tillgång till mat, vatten, telefon, nyckel till handklovarna eller någon granne på flera mils avstånd… Och snart faller mörkret.

Stephen King-året fortsätter med Mike Flanagans filmatisering av Gerald's Game, en doldis i Kingens ganska ojämna senare kanon (boken släpptes 1992). Ett svårfilmat kammarspel som utspelar sig mestadels i Jesses huvud, något som Flanagan löser med att låta både Gugino och Greenwood spela ut hennes tankar som fysiska manifestationer. Utelämnad åt överlevnadsinstinkt och dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne – en poäng som Flanagan kanske bankar in med en lite väl stor hammare.

Utelämnad åt sin överlevnadsinstinkt och sin dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne.

Men överlag lyckas Hush-regissören mycket fint. Gugino och Greenwood (som för övrigt är övernaturligt vältränad för att vara en 61-årig man) är strålande och det är enormt effektivt – och nästan perverst elakt – att casta mysige Henry »Elliot från E.T.« Thomas som Jesses incestuösa pappa i ett par enormt obehagliga scener, där han är riktigt otäck och manipulativ.

Gerald's Game är mindre skräckis än psykologiskt drama om skam och skuld, men Flanagan bangar inte för att peta in en riktigt saftig gore-scen som är nästan omöjlig att titta på. Ett hett tips är att skippa ostbågarna – ett glas iskallt vatten till filmen är mer lämpligt.

Gerald's Game finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018
Kommentar

De arma tolv aporna – nu är det väl (r)evolution på gång?

16 februari, 2018
Nyhet

Tambor sparkas från Transparent efter sextrakasserianklagelserna

16 februari, 2018
Kommentar

Oscar Micheaux är amerikansk films verkliga svarta panter – varför har dagens kritik ingen aning?

15 februari, 2018
Trailer

Ute nu! Elastigirl i fokus i härlig Superhjältarna 2-trailer

15 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel