Rysliga Halloween-filmtips

Gerald's Game – Kingens kammarspel blir välspelad #metoo-thriller

Jesse (Carla Gugino) och hennes make Gerald (Bruce Greenwood) åker ut till sitt hus på landet för att »rå om varann« och plåstra om sitt spända äktenskap. I kvalitetstiden ingår både god mat och kinky sex. Men deras rollspel där Jesse (på makens initiativ) blir fastlåst med handklovar i sängen går för långt. Den viagrastyve Gerald (som visar sig vara något av ett as) går högst motvilligt med på att avbryta, men hinner inte låsa upp innan han får en hjärtinfarkt och trillar död ner. Jesse sitter nu hjälplöst fast utan tillgång till mat, vatten, telefon, nyckel till handklovarna eller någon granne på flera mils avstånd… Och snart faller mörkret.

Stephen King-året fortsätter med Mike Flanagans filmatisering av Gerald's Game, en doldis i Kingens ganska ojämna senare kanon (boken släpptes 1992). Ett svårfilmat kammarspel som utspelar sig mestadels i Jesses huvud, något som Flanagan löser med att låta både Gugino och Greenwood spela ut hennes tankar som fysiska manifestationer. Utelämnad åt överlevnadsinstinkt och dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne – en poäng som Flanagan kanske bankar in med en lite väl stor hammare.

Utelämnad åt sin överlevnadsinstinkt och sin dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne.

Men överlag lyckas Hush-regissören mycket fint. Gugino och Greenwood (som för övrigt är övernaturligt vältränad för att vara en 61-årig man) är strålande och det är enormt effektivt – och nästan perverst elakt – att casta mysige Henry »Elliot från E.T.« Thomas som Jesses incestuösa pappa i ett par enormt obehagliga scener, där han är riktigt otäck och manipulativ.

Gerald's Game är mindre skräckis än psykologiskt drama om skam och skuld, men Flanagan bangar inte för att peta in en riktigt saftig gore-scen som är nästan omöjlig att titta på. Ett hett tips är att skippa ostbågarna – ett glas iskallt vatten till filmen är mer lämpligt.

Gerald's Game finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

I'll be baaak! Terminator 2 i 3D får svensk nypremiär på bio

24 november, 2017
Trailer

Frost-fans, kolla! Här är trailern för Olofs frostiga äventyr

24 november, 2017
Tablåtips 24/11

Bäst på tv i kväll: Hatisk debatt i Grotescos sju mästerverk

24 november, 2017
Kommentar

»Pranks«, nykläckta killar & vuxenmys i veckans Ensam mamma söker

23 november, 2017
Kommentar

När avslöjar ni årets julvärd, SVT?

23 november, 2017
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om mardrömslärare, zombieslafs & Designated Survivor

23 november, 2017
Tablåtips 23/11

Bäst på tv i kväll: Jacques Audiards mästerverk Rust & Bone

23 november, 2017
Kommentar

Gevärsromantik & fästingpung i kvällens Bonde söker fru

22 november, 2017
Nyhet

Hurra! SVT:s storsatsning Vår tid är nu klar för en tredje säsong

22 november, 2017
Diskussion

TVdags pratar ut om Louis CK:s sextrakasserier & #MeToo

22 november, 2017
Tablåtips 22/11

Bäst på tv i kväll: Kammarspelet i Bergmans Scener ur ett äktenskap

22 november, 2017
Kommentar

I kvällens Bachelor: när leken spårar ur på allvar

21 november, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel