Rysliga Halloween-filmtips

Gerald's Game – Kingens kammarspel blir välspelad #metoo-thriller

Jesse (Carla Gugino) och hennes make Gerald (Bruce Greenwood) åker ut till sitt hus på landet för att »rå om varann« och plåstra om sitt spända äktenskap. I kvalitetstiden ingår både god mat och kinky sex. Men deras rollspel där Jesse (på makens initiativ) blir fastlåst med handklovar i sängen går för långt. Den viagrastyve Gerald (som visar sig vara något av ett as) går högst motvilligt med på att avbryta, men hinner inte låsa upp innan han får en hjärtinfarkt och trillar död ner. Jesse sitter nu hjälplöst fast utan tillgång till mat, vatten, telefon, nyckel till handklovarna eller någon granne på flera mils avstånd… Och snart faller mörkret.

Stephen King-året fortsätter med Mike Flanagans filmatisering av Gerald's Game, en doldis i Kingens ganska ojämna senare kanon (boken släpptes 1992). Ett svårfilmat kammarspel som utspelar sig mestadels i Jesses huvud, något som Flanagan löser med att låta både Gugino och Greenwood spela ut hennes tankar som fysiska manifestationer. Utelämnad åt överlevnadsinstinkt och dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne – en poäng som Flanagan kanske bankar in med en lite väl stor hammare.

Utelämnad åt sin överlevnadsinstinkt och sin dödsångest kommer gamla undertryckta minnen till liv, och Jesse måste till slut göra upp med de övergrepp hon utsattes för som barn. Gerald's Game landar med perfekt timing denna #metoo-höst eftersom Jesse i hela sitt liv varit präglad av män som på olika sätt kränkt och förminskat henne.

Men överlag lyckas Hush-regissören mycket fint. Gugino och Greenwood (som för övrigt är övernaturligt vältränad för att vara en 61-årig man) är strålande och det är enormt effektivt – och nästan perverst elakt – att casta mysige Henry »Elliot från E.T.« Thomas som Jesses incestuösa pappa i ett par enormt obehagliga scener, där han är riktigt otäck och manipulativ.

Gerald's Game är mindre skräckis än psykologiskt drama om skam och skuld, men Flanagan bangar inte för att peta in en riktigt saftig gore-scen som är nästan omöjlig att titta på. Ett hett tips är att skippa ostbågarna – ett glas iskallt vatten till filmen är mer lämpligt.

Gerald's Game finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel