Recension

Ge upp Daily Show-försöken nu, SVT – ni fattar ju inte

Betyg 1 av 5

Nyckeln till god satir är vasst manus samt en kombo av modig elakhet och emotionell kompass. Svenska nyheter är motsatsen, manifesterat av ett fegt, svagt manus, elakt utan kompass. Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, inte ett »tjockskämt«.

Att skämta om folks utseende – något som programmet återkommer till gång på gång – är ju i och för sig elakt, men kanske också den lägsta, säkraste (eller osäkraste?) formen av elakhet. Det blir pinsamhetshumor utan humor.

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, och inte ett »tjockskämt«. Ett skämt som om det kom från smartare författare skulle kunna upplysa publiken om våra egna fördomar om tjocka. Men med tanke på tjockskämten som drogs bara sekunderna innan så känns det mer som att programmet försöker både ha kvar kakan och äta den; det är bara författarnas egna fördomar och hycklande som kommer i strålkastarljuset.

Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Ett annat problem är programledaren. Varför Jesper Rönndahl? Vad har han tidigare gjort som visar på att han är rätt person att leda ett satirprogram? Han var i och för sig med och gjorde Hej domstol! i P3, men efter det har väl hans område mer varit vetenskap än politik och aktuella händelser. Om tanken var att hans busiga uppsyn skulle mildra satiren på ett »för gullig för att bli arg på«-sätt så skulle kanske satiren från början inte varit så mild. I stället framstår hans busiga leende som alltmer självbelåtet mitt bland alla krassa skämt om fula och feta kändisar.

Sandra Ilar

Sandra Ilars inslag ger åtminstone programmet en välbehövlig dos rå, kaxig energi, men effekten blir mest som att hälla en droppe hembränt i ett paket lättmjölk. Ingen förstår varför det görs, och det har definitivt inte önskad effekt. Är det ens äkta kaxighet, eller en ironisering av det programmet borde varit? Vem vet! I en så fjantig inramning är det svårt ta något innehåll på allvar.

Visst går det att göra bra satir i svensk tv. Programmets producent är Michael Lindgren, den kanske allra mest kreativa kraften bakom senaste Grotesco-serien, och där har vi ju satir i världsklass. Så jag undra: Hur blev Svenska nyheter så här fel? Kanske ska SVT helt ge upp Daily Show-genren nu, efter ideliga misslyckanden, och i stället låta Micke Lindgren ägna sig åt showsatiren han är bäst i landet på.

Svenska nyheter visas i SVT1 i kväll kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018
Klipp

Se Hannity försvara sin & Trumps maffia-fixare på Fox News – och Kimmels & Colberts hån!

17 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carries sorgliga familjesits & demonbra president

16 april, 2018
Säsongspremiär

Snurrigt i rutan! Fear The Walking Dead spoilar The Walking Dead-finalen

16 april, 2018
Kommentar

Teaterförbundets mångfaldscheckar må vara frivilliga – men Filminstitutets är det inte

16 april, 2018
Klipp

Bästa KIT-filmen vi sett! Se 66-åriga Jenyfear massmörda i World of Warcraft

16 april, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: HBO:s Killing Eve – både Bechdeltestvinnare & ascharmig drama-dräpare

15 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel