I stället för Vegorätt

Fem förslag på hur SVT:s nya vegoprogram borde sett ut

Jag har sett första avsnittet av Vegorätt och jag ville verkligen inte skriva ner Sveriges allra första köttfria matprogram, som så många längtat efter, inklusive jag själv.

Men. Vilka ledord använde man när Vegorätt skulle tas fram? Jag gissar på »sinnligt«, »livsbejakande«, »lekfullt« och framför allt »härligt«. Bara det tyder på fördomar kring vegetarisk/vegansk mat – den kan inte stå för sig själv (Äckligt! Tråkigt! Livshatande!) utan måste presenteras i form av något slags lantromantiskt livsstilsprogram, så långt från allas vardag som möjligt.

index
Vegorätts programledare.

Programmet har gjorts med goda intentioner och är menat att vara vackert och inspirerande. Men som icke-djurätare blir jag bara bekymrad av att det efterlängtade vegoprogrammet är gjort på ett sätt som bara kan tilltala de redan frälsta hälsobloggarna. Jag personligen blir inte inspirerad av Vegorätts yoga i gyldene sädesfält, fnissiga bedyranden av kärlek till superbär, knasigt grönkålsnojsande, barfota tvättning av sötpotatis i havet, tokiga Coachella-hattar som flyger bort i vinden och de här upprepade livsbejakande armarna sträckta mot skyn: I’m like a biiiird I’ll only fly awaaaaay… Men sluta!

Det här var ju världens chans att göra ett fantastiskt veganmatsprogram! Jag är övertygad om att maten de gör är svingod, och att programledarnas bloggar är bra,  men vem vågar laga veganskt efter att ha sett det? Det känns ju som att man måste vara en parodiskt skrattlysten och yolo:ande LA-hippie i långkofta med enorma kunskaper om bovete, kombucha och misopasta, som barfota i myllan drar upp ekomorötter i det egna trädgårdslandet för att ha i sin namaste-morgonsmoothie.

Många är sugna på att minska på kött och mejeriprodukter på grund av klimat och djur, och de behöver ett helt annat program. Ett tydligt och pedagogiskt program som är lätt att ta till sig.  Här är fem veganska matprogram på You Tube!

Hot for food

Två avslappnade jänkare som inte tvekar att ibland använda halvfabrikat för att göra smarriga chipotle-lime-pommes frites, tacos, pizza och de här blomkålsgrejerna nedan jag är sugen på:

Mary's Test Kitchen

Gör många »vad jag åt idag«-videor vilket kan vara till stor hjälp för den som undrar »men vad äter man egentligen?!«. Men också fantastiska  recept som de här veganiserade pannkakorna (ja, det går att göra utan ägg och mjölk.)

Jenny Mustard

Jenny, som du även ser på omslagsbilden ovan, är svensk och gör väldigt fina videor. Ja, maten hon gör är nyttig som tusan, men formen är så oerhört snygg och pedagogisk att man blir helt hypnotiserad.

Vegan Black Metal Chef

Självklart skämtsamt gjort, men ändå bra recept! Extra plus för ordvitsarna. Hail Seitan och Pastageddon! Samt så klart att han growlar fram recepten.

Veganer äter

Herbivore Stories kallar de sig och är svenskar, bara två receptklipp än så länge men det verkar väl lovande, pedagogiskt och enkelt!

Se där några förslag. Som programledare skulle jag välja Lisa Förare Winbladh eller kanske Hasan och Zlatan Ramic, jag tror de skulle få bra många fler att våga prova vegansk mat. Annars är jag övertygad om att köra ett veganskt Mästerkocken skulle vara svinkul och ett sätt att pigga upp ett uttjatat format.
Upp på hästen igen, alla svenska kanaler! Sverige behöver fortfarande ett helgrönt matprogram.

Vegorätt finns att se på SVT Play och visas på SVT2 i kväll kl 20:30.

Just nu på TVdags

Podcast

Drittsekk eller Darcy? Vi går genom avsnitt 4–6 av Skam

8 december, 2016
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Omar Little, zombiefällor & mobbare

8 december, 2016
Nyhet

Rykten i Hollywood: Apple vill hyra ut bioaktuella filmer

8 december, 2016
TVdags-kalendern lucka 8

Hur julklassikern Ensam hemma lärde mig vikten av källkritik

8 december, 2016
Teasertrailer

Peter Parker-pepp! Här är första mini-teasern för nya Spider-Man

7 december, 2016
Tablåtips 7/12

Bäst på tv i kväll: Överraskande underhållande när Kanal 5 utser Sveriges bästa julbelysningspyntare

7 december, 2016
Recension

SVT:s Insiativet är en rolig & pinsam superhjälte-serie i The Office-stil

7 december, 2016
TVdags-kalendern lucka 7

California Raisins sjunger in julen i svängig claymation-klassiker

7 december, 2016
Tablåtips 6/12

Bäst på tv i kväll: Kobra pejlar det nya tv-landskapet

6 december, 2016
Recension

TVdags summerar: Westworld är ett mästerverk – säsongsfinalen levererade!

6 december, 2016
TVdags-kalendern lucka 6

Charmigt till max när John Denver & Mupparna sjunger 12 Days of Christmas

6 december, 2016
Trailer

Första trailern till nya Mumien är här – och det är början på något stort!

5 december, 2016

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel