Trailer

Dokumentären om Fred Rogers är en gåva till oss alla

Mr Fred Rogers är en figur som de flesta svenskar antagligen inte har någon relation till, om de inte gjorde ett utbytesår i USA, eftersom han aldrig verkar ha sänts i Sverige – eller om de inte hänger på internet, där han dyker upp lite då och då i gif-form, videoklipp, eller ett citat som brukar få göra varven till exempel efter masskjutningar eller andra katastrofer.

Fred Rogers often told this story about when he was a boy and would see scary things on the news: »My mother would say to me, ›Look for the helpers. You will always find people who are helping.‹ To this day, especially in times of disaster, I remember my mother’s words, and I am always comforted by realizing that there are still so many helpers — so many caring people in this world.«

Även om vi inte har samma relation till Fred Rogers som vi har till, säg, Fem myror, kan man behöva både en påminnelse om att det finns gott i världen.

Fred Rogers gjorde det väldigt lågmälda barnprogrammet Mr Rogers' Neighborhood i över fyrtio år och hedrades med bland annat över fyrtiotalet hedersdoktorat och en Peabody Award. Nu såg jag ju honom en del på TV i USA som barn, men jag misstänker att han är typen som kan ge upphov till den där speciella sortens nostalgi för något som man inte faktiskt varit med om. Oavsett ålder kan alla behöva en snäll vän som bryr sig.

I dagarna släpptes trailern för en ny dokumentär, Won't You Be My Neighbor? vilket ju var hans stående fras. Alla var välkomna i hans kvarter. Det räcker med att se trailern för att förstå några exempel, men de var många. Och det behövde inte alltid handla om stora saker som ras eller funktionsvariationer; många har vittnat om hur de i olika åldrar lyckats hitta en vilja att leva kvar eller tro på sig själva för att en mild man i en ullig kofta (stickade av hans mamma; en av dem hänger på Smithsonian och någon har gjort en tabell över alla färger genom åren) sa till dem att han tyckte om dem, precis som de var.

Då och då påminner någon också om att han var med och räddade den mycket lilla public service-marknaden i USA med ett tal inför senaten som vi tipsade om häromveckan.

Regissören Morgan Neville har jobbat mycket med kändisdokumentärer förut, men frågan är om det här inte måste ha varit något slags motgift mot de vanliga formaten; kanske den bästa själalugnaren någonsin. Det har gått klintbergare om att koftorna berodde på att Fred Rogers var tatuerad över nästan hela kroppen, att han varit prickskytt i Vietnam, och förstås att han hade fuffens för sig med barnen i publiken, men de första två är lätt motbevisade och det sista verkar det inte finnas några som helst mer konkreta rykten om eller bevis för. Han kanske faktiskt var något så ovanligt som en bra människa. (Och just nu känns det alltid vanskligt att uttrycka positiva känslor för folk, eftersom det alltid är prick då det kommer ut något hemskt. Han är en av få jag tror jag vågar säga det om.)

Förhoppningsvis hamnar dokumentären på Netflix eller någon annan tjänst till sommaren, men lite hoppas jag att någon svensk kanal köper in den och visar den på en bra tid. Även om vi inte har samma relation till Fred Rogers som vi har till, säg, Fem myror, kan man behöva både en påminnelse om att det finns gott i världen, och ett tidsdokument över en ganska mörk tid och en man som försökte göra något med små medel.

Won't You Be My Neighbor gör just nu festivalrundan och har bred premiär i juni i USA. Det går att hitta många Fred Rogers-klipp på Youtube.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

22 april, 2018
Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel