Kommentar

Det räcker nu, Discovery – sluta köpa in sport om ni bara vill ha den till utpressning

Fyra gånger tidigare har Discovery Networks släckt ner sina sändningar för hundratusentals eller miljoner svenska tv-tittare. Att detta börjar kännas som ett strategiskt mönster understryks nu av att de återigen hotar stänga ner – nu för Comhems och Boxers abonnenter, mitt under förhandlingarna om nytt avtal från den 1 september.

På sin hemsida skriver också Comhem rakt ut just detta: »Vi är just nu inne i förhandlingar om ett nytt avtal // … // [och] tycker därför att det är mycket märkligt att de redan nu hotar med att släcka ner sina kanaler för 1,8 miljoner hushåll. Detta beteende verkar vara en del av deras strategi.«

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter på finfina sporträttigheter som påtryckningsmedel.

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter med rättigheter till fotbollslandslagets matcher – som nu, ett VM-kval som går in i en avgörande fas. Och att det är för att man sitter med detta värdefulla, folkligt älskade programinnehåll som påtryckningsmedel som man också anser sig kunna gå ut så hårt i sina avtalsförhandlingar.

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

När de förra året tvingade Canal Digital att släcka ner sina kanaler i en identisk förhandlingssituation uttalade sig Discoverys vd Jonas Sjögren så här i Aftonbladet:

»Det är sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm i detta, och vi har full förståelse för att den här situationen skapar frustration. Många har sett fram emot premiärerna för Ninja Warrior Sverige, Sofias änglar, bandy-VM som inleds precis nu, fortsättningen på Ullared och Arga snickaren VIP och många andra program och programstarter på våra kanaler de närmaste veckorna. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för en lösning för våra tittares skull.«

Och hans presschef Dan Panas fyllde på:

»Allt vi vill är att ersättningen som Bredbandsbolaget och Canal Digital betalar till oss ska vara på samma nivå som den ersättning alla andra distributörer betalar.«

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

Vi vill påminna om just detta, eftersom det är än mer avslöjande för situationen i dag. Discovery har ju denna återkommande konflikt med just »alla andra distributörer«. Alla betalar tydligen för lite, men den de förhandlar med för tillfället betalar alltid minst? Och hur trovärdiga känns vd:ns ord om att de »har full förståelse« för kundernas frustration, och att det är »sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm«? Skruvstädet används ju konstant. Att vd:n i samma uttalande passade på att göra reklam för precis allt hans kanaler skulle sända under »släckningsveckorna« känns än mer osmakligt när man tittar tillbaka på det i dag.

När vi skrivit om bolagets stökiga förhandlingar tidigare har vi tagit in båda sidor av saken och lyssnat välvilligt till Discovery. Nu känner vi inte att det är meningsfullt. Discovery måste förändra sitt beteende.

Just nu på TVdags

Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018
Recension

Sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – nypremiär för viktig SVT-serie

22 maj, 2018
Kommentar

Debattör stoppad igen – SVT:s beröringsskräck med rasism är ett public service-svek

22 maj, 2018
Recension

The Alienist: Bestialiska pojkmord i sekelskiftesmiljö

22 maj, 2018
Trailer

I höst kommer Mowgli – men vem vill se ännu en Djungelboken-version?

21 maj, 2018
Kommentar

Prinsbröllopet: saga eller spektakel? Javisst, och bra tv!

20 maj, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiska Innocent är årets mest perfekta kriminalminiserie

20 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel