Kommentar

Det räcker nu, Discovery – sluta köpa in sport om ni bara vill ha den till utpressning

Fyra gånger tidigare har Discovery Networks släckt ner sina sändningar för hundratusentals eller miljoner svenska tv-tittare. Att detta börjar kännas som ett strategiskt mönster understryks nu av att de återigen hotar stänga ner – nu för Comhems och Boxers abonnenter, mitt under förhandlingarna om nytt avtal från den 1 september.

På sin hemsida skriver också Comhem rakt ut just detta: »Vi är just nu inne i förhandlingar om ett nytt avtal // … // [och] tycker därför att det är mycket märkligt att de redan nu hotar med att släcka ner sina kanaler för 1,8 miljoner hushåll. Detta beteende verkar vara en del av deras strategi.«

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter på finfina sporträttigheter som påtryckningsmedel.

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter med rättigheter till fotbollslandslagets matcher – som nu, ett VM-kval som går in i en avgörande fas. Och att det är för att man sitter med detta värdefulla, folkligt älskade programinnehåll som påtryckningsmedel som man också anser sig kunna gå ut så hårt i sina avtalsförhandlingar.

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

När de förra året tvingade Canal Digital att släcka ner sina kanaler i en identisk förhandlingssituation uttalade sig Discoverys vd Jonas Sjögren så här i Aftonbladet:

»Det är sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm i detta, och vi har full förståelse för att den här situationen skapar frustration. Många har sett fram emot premiärerna för Ninja Warrior Sverige, Sofias änglar, bandy-VM som inleds precis nu, fortsättningen på Ullared och Arga snickaren VIP och många andra program och programstarter på våra kanaler de närmaste veckorna. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för en lösning för våra tittares skull.«

Och hans presschef Dan Panas fyllde på:

»Allt vi vill är att ersättningen som Bredbandsbolaget och Canal Digital betalar till oss ska vara på samma nivå som den ersättning alla andra distributörer betalar.«

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

Vi vill påminna om just detta, eftersom det är än mer avslöjande för situationen i dag. Discovery har ju denna återkommande konflikt med just »alla andra distributörer«. Alla betalar tydligen för lite, men den de förhandlar med för tillfället betalar alltid minst? Och hur trovärdiga känns vd:ns ord om att de »har full förståelse« för kundernas frustration, och att det är »sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm«? Skruvstädet används ju konstant. Att vd:n i samma uttalande passade på att göra reklam för precis allt hans kanaler skulle sända under »släckningsveckorna« känns än mer osmakligt när man tittar tillbaka på det i dag.

När vi skrivit om bolagets stökiga förhandlingar tidigare har vi tagit in båda sidor av saken och lyssnat välvilligt till Discovery. Nu känner vi inte att det är meningsfullt. Discovery måste förändra sitt beteende.

Just nu på TVdags

Tablåtips 21/9

Bäst på tv i kväll: Wahlgrens är överlägsna Parneviks och Kardashians

21 september, 2017
Trailer

Adam Sandler i ny kvalitetschock! Se trailern för The Meyerowitz Stories

21 september, 2017
Nyhet

Nu är den här! Kolla in trailern för Netflix-serien The Punisher

20 september, 2017
Tablåtips 20/9

Bäst på tv i kväll: Zackari Wahlström testar livet på 1800-talet

20 september, 2017
Nyhet

Linda Hamilton tillbaka som Sarah Connor i Terminator 6

20 september, 2017
Nyhet

HBO förnyar David Simons The Deuce för en andra säsong

20 september, 2017
Trailer

Alicia Vikander är Lara Croft – se första trailern för nya Tomb Raider

20 september, 2017
Tablåtips 19/9

Bäst på tv i kväll: Luuks Fråga Lund är klassisk public service

19 september, 2017
Pop Culture Confidential

Exklusiv Pamela Adlon-intervju i veckans podd – om Better Things & föräldraskap

19 september, 2017
Nyhet

Lukas Moodysson gör bonnig BUP-dramedy för HBO Nordic!

19 september, 2017
Nypremiär från NonStop Timeless

Den fullkomliga konstupplevelsen – Jane Campions Pianot på bioduk igen

18 september, 2017
Kakfest

Han gör det igen: Roy Fares förför oss i Amerika

18 september, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel