Kommentar

Det räcker nu, Discovery – sluta köpa in sport om ni bara vill ha den till utpressning

Fyra gånger tidigare har Discovery Networks släckt ner sina sändningar för hundratusentals eller miljoner svenska tv-tittare. Att detta börjar kännas som ett strategiskt mönster understryks nu av att de återigen hotar stänga ner – nu för Comhems och Boxers abonnenter, mitt under förhandlingarna om nytt avtal från den 1 september.

På sin hemsida skriver också Comhem rakt ut just detta: »Vi är just nu inne i förhandlingar om ett nytt avtal // … // [och] tycker därför att det är mycket märkligt att de redan nu hotar med att släcka ner sina kanaler för 1,8 miljoner hushåll. Detta beteende verkar vara en del av deras strategi.«

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter på finfina sporträttigheter som påtryckningsmedel.

Det är inte långsökt att tänka att orsaken till att Discovery fortsätter med dessa eviga hot om nedsläckning är att man sitter med rättigheter till fotbollslandslagets matcher – som nu, ett VM-kval som går in i en avgörande fas. Och att det är för att man sitter med detta värdefulla, folkligt älskade programinnehåll som påtryckningsmedel som man också anser sig kunna gå ut så hårt i sina avtalsförhandlingar.

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

När de förra året tvingade Canal Digital att släcka ner sina kanaler i en identisk förhandlingssituation uttalade sig Discoverys vd Jonas Sjögren så här i Aftonbladet:

»Det är sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm i detta, och vi har full förståelse för att den här situationen skapar frustration. Många har sett fram emot premiärerna för Ninja Warrior Sverige, Sofias änglar, bandy-VM som inleds precis nu, fortsättningen på Ullared och Arga snickaren VIP och många andra program och programstarter på våra kanaler de närmaste veckorna. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för en lösning för våra tittares skull.«

Och hans presschef Dan Panas fyllde på:

»Allt vi vill är att ersättningen som Bredbandsbolaget och Canal Digital betalar till oss ska vara på samma nivå som den ersättning alla andra distributörer betalar.«

Varenda gång de här tvisterna uppstår går förstås även Discovery Networks ut med sin version, men den är inte längre särskilt trovärdig.

Vi vill påminna om just detta, eftersom det är än mer avslöjande för situationen i dag. Discovery har ju denna återkommande konflikt med just »alla andra distributörer«. Alla betalar tydligen för lite, men den de förhandlar med för tillfället betalar alltid minst? Och hur trovärdiga känns vd:ns ord om att de »har full förståelse« för kundernas frustration, och att det är »sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm«? Skruvstädet används ju konstant. Att vd:n i samma uttalande passade på att göra reklam för precis allt hans kanaler skulle sända under »släckningsveckorna« känns än mer osmakligt när man tittar tillbaka på det i dag.

När vi skrivit om bolagets stökiga förhandlingar tidigare har vi tagit in båda sidor av saken och lyssnat välvilligt till Discovery. Nu känner vi inte att det är meningsfullt. Discovery måste förändra sitt beteende.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podcast: NY Times-journalisten Amanda Hess dekonstruerar det manliga geniet

20 november, 2017
Kommentar

Oui..! Yesss..! Da da da..! Visst betyder detta att Falsk identitet går all-in på Ryssland?

20 november, 2017
Tablåtips 20/11

Bäst på tv i kväll: Jakten på den kvinnliga kondomen

20 november, 2017
Kommentar

Tröttsamt »alla män är skitstövlar«-tema i Better Things säsong 2

20 november, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Banantricket i Madam Secretary

19 november, 2017
Tablåtips 19/11

Bäst på tv i kväll: Nypremiären av underbara Kalla fötter

19 november, 2017
TVdags betygsätter tolkningarna

Bluesig Wendin kanaliserar sitt inre sprattel i kvällens Så mycket bättre

18 november, 2017
Kommentar

Banbrytande hbtq-karaktär i Disney-serien Andi Mack

18 november, 2017
Tablåtips 18/11

Bäst på tv i kväll: Säsongsavslutning för Falsk identitet

18 november, 2017
Recension

Thelma: äntligen en kuslig & gåtfull norsk arthouse-rysare!

17 november, 2017
Tablåtips 17/11

Bäst på tv i kväll: Ann-Sofi Sidén – svensk videokonsts okrönta drottning

17 november, 2017
Recension

The Punisher – Marvels tröttsammaste hjälte överraskar med superb Netflix-serie

17 november, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel