Nypremiär från NonStop Timeless

Dekadent skandalklassiker med sprängkraft – se nyrestaurerade Nattportieren på bio!

Betyg 5 av 5

Tolv år har gått sedan andra världskrigets slut när förre SS-officeren Max (Dirk Bogarde) och förintelseöverlevaren Lucia (Charlotte Rampling) möts igen, av en slump. Max har slunkit igenom nätet och lever ett diskret liv som nattportier på ett elegant hotell i Wien. Lucia är gift med en framgångsrik amerikansk dirigent och turnerar världen över. De dras obevekligt in i sin sadomasochistiska relation från förr, samtidigt som Max nätverk av ex-nazister vill undanröja Lucia…

Liliana Cavanis skandalomsusade Nattportieren fick sina fiskar varma vid premiären 1974. Flera av tidens mest prominenta amerikanska kritiker gav tummen ner: »romantisk pornografi«, dundrade Vincent Canby; »ett förkastligt försök att egga upp publiken genom att exploatera minnen av förföljelse och lidande«, sågade Roger Ebert; och legendaren Pauline Kael kallade filmen »estetiskt kränkande« och noterade att »kvinnor är också kapabla att göra skräp.«

Cavani ger oss också en isande bild av ett efterkrigs-Europa där ondskan är officiellt besegrad men där tusentals forna nazister är en självklar del av samhällskroppen.

Men med tiden har Cavanis film kommit att bli en omtalad kultrulle för sina provocerande sexscener och hyllats för sitt rättframma porträtt av två människor fast i en komplicerad maktrelation de inte kommer loss från, trots att kriget är över och de båda är till synes »fria«. Obevekligt glider Max och Lucia in i sina gamla roller som bödel och offer, fånge och fångvaktare – men nu är det inte lika givet vem som är vem.

night-porter-the-1974-001-dirk-bogarde-with-camera

Cavani var litteraturvetare som började sin filmarkarriär på den italienska tv-kanalen RAI där hon bland annat gjorde dokumentärer om nazisternas uppgång och om italienska motståndskvinnor som överlevt koncentrationslägren. Tveklöst är det den bakgrunden som gör genombrottet Nattportieren, hennes första engelskspråkiga långfilm, så stark. Flera scener, i synnerhet återblickar till kriget när Max lystet filmar Lucia och hennes magra, livrädda medfångar med en super 8-kamera, har en dokumentär närvaro som gör scenerna än mer obehagliga.

Cavani portionerar ut Max och Lucias bisarra relation i välplacerade flashback-scener, nakna och råa. Framför allt excellerar hon i de ordlösa scenerna.

Cavani portionerar ut Max och Lucias bisarra relation i välplacerade flashback-scener, nakna och råa. Framför allt excellerar hon i de ordlösa scenerna – allra snyggast är en lång hypnotisk sekvens där lägerbilder sammanflätas med en föreställning av Mozarts Trollflöjten, och en scen där en ung balettdansör i lägret dansar för sitt liv framför en grupp fluktande SS-män. Och, förstås, Nattportierens mest kända och ökända scen – den där Rampling iförd SS-keps och hängslen sjunger en Marlene Dietrich-låt på en sjavig bar inför ett gäng nerdekade nazi-officerer. En ikonisk bild.

night_porter_master__detail_carousel

I dag har Nattportieren nypremiär över hela landet i NonStops Timeless-serie – en dekadent skandalklassiker som inte förlorat sin sprängkraft. Även om sexscenerna inte längre känns lika upprörande så är skildringen av Max och Lucias rollspel desto starkare. Bogarde och Rampling, två av 1970-talets snyggaste filmstjärnor, är båda lysande i två modiga rollporträtt. Bogardes skamsna, lite sorgliga gestalt som börjar leva först när han träffat Lucia igen. Och Rampling, som spelar ung flicka och världsvan överklasskvinna med samma självklarhet, och med en obehagligt skelettlik kropp i de otäcka krigsscenerna. De är båda oförmögna att ta sig ur sina roller, sammansvetsade i en desperat och ödesbestämd dödsdans mot undergången.

Cavani ger oss också en isande bild – högst aktuell även idag – av ett efterkrigs-Europa där ondskan är officiellt besegrad men där tusentals forna nazister är en självklar del av samhällskroppen – och där ingen går säker.

Nattportieren har nypremiär på bio över hela landet idag – följ länken för att boka/köpa biljett. 

 

Just nu på TVdags

Recension

Avengers: Infinity War – den mäktigaste superhjältefilmen hittills

25 april, 2018
Tips

På SVT i kväll: Bergmans mästerliga drama Scener ur ett äktenskap

25 april, 2018
Klipp

Total magi för John Hughes-lovers! Ringwald vs Cryer i senaste Drop the Mic!

24 april, 2018
Nyhet

Kolla in trailern för HBO:s thrillerserie Sharp Objects

24 april, 2018
Trailer

We are Venom! Nya trailern visar monstret i full blom

24 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carrie på taket, insatsstyrkor & iskalle Saul

23 april, 2018
Streamingtips

Se Vartans manipulative sektledare i The Arrangement på HBO Nordic

23 april, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

22 april, 2018
Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel