SVT Flow-premiär för svensk version av bisarr reality

Dejta naken & gift dig med en främling – de »sociala experimenten« lever än

När realityvågen sköljde över tv-världen på riktigt i början på 2000-talet ansågs det av många som trashig skit-tv. Det var liksom inte riktigt ok att kolla på realityserier då de inte ansågs tillföra något annat än mobbning, dumheter och annat krafs. Men så kom någon på att rebranda det hela och »socialt experiment« blev plötsligt det nya ordet för att beskriva allt från Robinson till Big Brother. Dessa »sociala experiment« skulle sätta vanliga människor i för dem helt nya situationer och vi som tittare skulle »observera« dem som om vi var en del av en forskningsstudie snarare än att vi kollade på folk som åt insekter på en strand eller såg främlingar supa sig redlösa och knulla i ett låst hus.

Eftersom Dating Naked sänds på VH1 får vi tittare varken se snoppar, snippor eller bröst, utan mest blurrade kroppsdelar och en och annan rumpa.

Mycket har hänt sedan dess och numera är reality lika stor del av tv-utbudet som manusskrivna serier. Men som med allting går trender i cykler och nu har det »sociala experimentet« återvänt, speciellt gällande dejtingreality. SVT försökte till exempel få oss att tro att deras dejtingserie Kärlekskoden handlade om att hitta kärleken med hjälp av »vetenskap«. I praktiken betydde det att deltagarna sniffade på svettiga tröjor och läste upp erotiska noveller. Med andra ord: »socialt experiment« är egentligen bara ett finare ord för bisarra realitykoncept.

Just inom dejtingreality har på senare tid två utmärkta exempel dykt upp. Det första är Dating Naked som är precis vad titeln säger: deltagarna dejtar varandra utan kläder. Eftersom detta sänds på VH1 får vi tittare varken se snoppar, snippor eller bröst, utan mest blurrade kroppsdelar och en och annan rumpa. Vi ska nog vara glada för det. Dating Naked är ett »socialt experiment« på så sätt att deltagarna tros connecta mer om de ser varandra nakna redan från början. Att det undanröjer sexspänningen och gör att de får kontakt på ett djupare plan. Typ som Adam och Eva i paradiset. Så de åker motorcykel, äter middag och gör en massa med andra aktiviteter helt nakna. Och i slutet så väljer singeln nästan alltid den snyggaste deltagaren. That’s deep!

dating_naked_still

Ett annat exempel på »socialt experiment« inom dejtingrealityn är Married at First Sight, eller Gift vid första ögonkastet som den heter när den nu får en svensk version på SVT Flow. Jag har inte sett den svenska versionen ännu, men i den amerikanska förlagan deltar sex singlar som »misslyckats« med kärleken. I programmet paras de nu ihop med en för dem »vetenskapligt« perfekt partner av matchmakers och forskare som använt sig av »CIA:s verktyg«. Vad nu det betyder. Kruxet är dock att de träffar varandra för första gången när de ska gifta sig. Yes, de gifter sig utan att ens ha träffat varandra förut. Och serien går ut på att vi får följa dessa tre par efter att de har gift sig. Detta är ett »social experiment«, y’all!

Såklart är det egentligen bara dumheter. Om ambitionen är att bevisa att kärlek kan uppstå vid första ögonkastet så misslyckas de. Även om alla tre par lyckas hålla ihop (och jag som har sett alla avsnitt säger inget om det) så bevisar det ingenting. Precis som Kärlekskoden inte bevisade något med sina pseudovetenskapliga metoder eftersom urvalet är så litet att det inte säger något om något annat än just det specifika paret i just den specifika situationen. Detta är trots allt tv, inte ett forskningslabb.

Det är tydligt att »socialt experiment« fortfarande fungerar för att få tittare att engagera sig i de mest bisarra av programkoncept.

Married at First Sight må ha sina underhållande ögonblick, för tänk bara, hur skulle du själv agera om du gifte dig med en total främling framför tv-kameror? Såklart det blir dramatik. Programmet ger också upphov till frågor kring arrangerade äktenskap i stort. När jag har läst recensioner och tittarreaktioner på nätet verkar hela konceptet köpas som ett »socialt experiment«, trots att dessa personer faktiskt gifter sig med varandra på riktigt och förväntas bli lyckliga så. Hade tittarna reagerat likadant om detta var i Indien och det var parets föräldrar som hade föst ihop dem? Blir attityden en annan bara för att det är ett västerländskt par i ett tv-program? Det finns med andra ord en del en kan diskutera i ämnet.

Det är tydligt att »socialt experiment« fortfarande fungerar för att få tittare att engagera sig i de mest bisarra av programkoncept. Ibland är de harmlösa och på riktigt underhållande och ibland är det skit förklätt som något annat. Dating Naked och Married at First Sight är egentligen helt galna koncept, men tittarna diggar det så mycket att båda serier har förnyats för en andra säsong. Jag bävar nu inför att följa den svenska versionen Gift vid första ögonkastet. Och jag undrar: Vad är det egentligen med SVT och bisarra dejtingreality-koncept?

Dating Naked sänds på VH1 och Married at First Sight på FYI i USA. Gift vid första ögonkastet börjar på SVT Flow i dag.

Just nu på TVdags

Tablåtips 25/2

Bäst på tv i kväll: Ulf Malmros underskattade Mammas pojkar – skitkul feelgoodrökare

25 februari, 2017
Sport

Dålig svensk inledning på VM – norsk dominans i skiathlonen dag?

25 februari, 2017
Tablåtips 24/2

Bäst på tv i kväll: Sprakande dokumentärhyllning till cirkusens 1800- & 1900-tal

24 februari, 2017
Kommentar

IMDb:s kommentarsfunktion nedlagd – en seger för troll & hat?

24 februari, 2017
Recension

Äntligen en skräckis för barn! Biopremiär för läskiga Rum 213 idag

24 februari, 2017
Klipp

Seth Meyers driver med filmklyschorna i briljanta Oscar Bait

23 februari, 2017
Tablåtips 23/2

Bäst på tv i dag: Stina Nilssons medaljchans i skid-VM

23 februari, 2017
Nyhet

Klart: Säsong 3 av Fargo kommer redan nu i vår

23 februari, 2017
Klipp

Alien-nytt! Se The Last Supper, en prolog till kommande Alien: Covenant

23 februari, 2017
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: allt du behöver veta inför Oscarsgalan

23 februari, 2017
Nyhet

Tim Robbins klar för Six Feet Under-skaparens nya HBO-familjedrama

22 februari, 2017
Tablåtips 22/2

Bäst på tv i kväll: Özz Nûjen programleder nya SVT-realityn Zero Impact

22 februari, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel