Kommentar

Cowboykåken får vuxna män att gråta … Varför trodde inte SVT på givna Ernst-dödaren?

Delvis är det snickarna som slår tillbaka mot inredningspossen. Som tyckt att Ernst lite för puttenuttigt låtit saftningar och syltningar skymma sikten för det lite tyngre finliret med bjälklag och nu äntligen fått sitt revanschprogram. TVdags förvarnade inför premiären att SVT:s Cowboykåken kunde bli en Ernst-dödare, och mycket riktigt: allt det momentum Ernst brukar ha, så här någon vecka in i sin nya sommarsäsong, har i år övertagits av Dick Bewarps hutlöst underhållande husbyggarreality.

– Fan det är inte klokt… säger Dick själv till TVdags. Min Facebook bara kokar, jag får en grym feedback. Folk skickar till och med pengar till mig!

Han plåtar av »transaktionen« och skickar till oss:

Image uploaded from iOS

Responsen Dick Bewarp fått på Facebook liknar inget vi tidigare sett. Cowboykåken verkar locka och förena människor som annars sällan ger kärleksbetygelser på fejan – inte sedan Weeping Willows genombrott på Kvarnen i mitten av 1990-talet har så många vuxna karlar vittnat om hur de gråtit så tårarna skvalat …

fbex

Men det stannar inte där. Inte bara det att Cowboykåken älskas även av kvinnor (dock skriver de påfallande ofta att de »älskar Ernst också«, medan det för män oftare handlar om att välja sida) –  det finaste är nog brobyggandet mellan stad och landsbygd. Bewarp är ju, och låter verkligen som, en urstockholmare, men många fans är landsortsbor som nog annars gärna fnyser åt »nollåttor« men nu i stället lägger in ett »det är ju inget fel på stockholmare« i sina kommentarer.

Frågan är … när sänds egentligen programmet? Att Ernst sänds torsdagskvällar klockan åtta vet var och varannan svensk sommarstuge-tv-tittare. Cowboykåken, däremot, har ingen fast programtid överhuvudtaget.

Hade vi varit SVT hade vi för det första sett den Ernst-dödande primetime-potentialen och sedan tablålagt serien offensivt som fasen – om vi dessutom hade spikat tablåläggningen omedelbart efter att ha sett serien hade vi antagligen varit så Bewarp-peppade att vi lagt Cowboykåken rakt mot Ernst i TV4.

Att Cowboykåken gör mainstreamsuccé under SVT:s radar är kongenialt med Dick Bewarp som person – han har gjort allt själv. Skapat koncept, skrivit, filmat, agerat och promotat.

Men SVT verkar för det första inte alls ha sett potentialen. Och för det andra har de spridit ut serien i tablån på sena tider som om man överhuvudtaget inte räknat med tablå-tv-tittare.

– Jag tjatade på SVT, men de trodde mer på SVT Play, beskriver Bewarp själv processen innan beslut.

»Trodde mer på SVT Play«? Alla SVT-program hamnar på SVT Play. Cowboykåken hade dessutom givetvis gått ännu bättre på strömningsplattformen om den fått draghjälp av seriös tablåposition och klassisk SVT-marknadsföring.

Smyghits i all ära, men Cowboykåken har alltså lyckats göra mainstreamsuccé och bevisa sin breda potential mer eller mindre under SVT:s radar. Kongenialt med Dick Bewarp som person, förstås – han har gjort allt själv. Skapat koncept, skrivit, filmat, agerat … och nu promotat. Här finns inget inköpt realityformat, inget reality-rutinerat produktionsbolag.

Kan det vara därför SVT inte riktigt tagit serien på riktigt allvar när programstrategier och PR-arbete planerats inför sommaren?

Skärmavbild 2017-07-04 kl. 08.35.26Hela Cowboykåken-säsongen finns på SVT Play.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vi pratar med Queer Eye-stjärnan Karamo Brown

23 februari, 2018
Klipp

Äntligen! Se den ultimata trailern för Solo: A Star Wars Story

22 februari, 2018
Recension

Mer Homeland än Bron – premiär för svenskdanska terrordramat Gråzon

22 februari, 2018
Premiär

Nu kommer Skam-klonerna – se första avsnittet av Skam France!

21 februari, 2018
Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel