Kommentar

Cowboykåken får vuxna män att gråta … Varför trodde inte SVT på givna Ernst-dödaren?

Delvis är det snickarna som slår tillbaka mot inredningspossen. Som tyckt att Ernst lite för puttenuttigt låtit saftningar och syltningar skymma sikten för det lite tyngre finliret med bjälklag och nu äntligen fått sitt revanschprogram. TVdags förvarnade inför premiären att SVT:s Cowboykåken kunde bli en Ernst-dödare, och mycket riktigt: allt det momentum Ernst brukar ha, så här någon vecka in i sin nya sommarsäsong, har i år övertagits av Dick Bewarps hutlöst underhållande husbyggarreality.

– Fan det är inte klokt… säger Dick själv till TVdags. Min Facebook bara kokar, jag får en grym feedback. Folk skickar till och med pengar till mig!

Han plåtar av »transaktionen« och skickar till oss:

Image uploaded from iOS

Responsen Dick Bewarp fått på Facebook liknar inget vi tidigare sett. Cowboykåken verkar locka och förena människor som annars sällan ger kärleksbetygelser på fejan – inte sedan Weeping Willows genombrott på Kvarnen i mitten av 1990-talet har så många vuxna karlar vittnat om hur de gråtit så tårarna skvalat …

fbex

Men det stannar inte där. Inte bara det att Cowboykåken älskas även av kvinnor (dock skriver de påfallande ofta att de »älskar Ernst också«, medan det för män oftare handlar om att välja sida) –  det finaste är nog brobyggandet mellan stad och landsbygd. Bewarp är ju, och låter verkligen som, en urstockholmare, men många fans är landsortsbor som nog annars gärna fnyser åt »nollåttor« men nu i stället lägger in ett »det är ju inget fel på stockholmare« i sina kommentarer.

Frågan är … när sänds egentligen programmet? Att Ernst sänds torsdagskvällar klockan åtta vet var och varannan svensk sommarstuge-tv-tittare. Cowboykåken, däremot, har ingen fast programtid överhuvudtaget.

Hade vi varit SVT hade vi för det första sett den Ernst-dödande primetime-potentialen och sedan tablålagt serien offensivt som fasen – om vi dessutom hade spikat tablåläggningen omedelbart efter att ha sett serien hade vi antagligen varit så Bewarp-peppade att vi lagt Cowboykåken rakt mot Ernst i TV4.

Att Cowboykåken gör mainstreamsuccé under SVT:s radar är kongenialt med Dick Bewarp som person – han har gjort allt själv. Skapat koncept, skrivit, filmat, agerat och promotat.

Men SVT verkar för det första inte alls ha sett potentialen. Och för det andra har de spridit ut serien i tablån på sena tider som om man överhuvudtaget inte räknat med tablå-tv-tittare.

– Jag tjatade på SVT, men de trodde mer på SVT Play, beskriver Bewarp själv processen innan beslut.

»Trodde mer på SVT Play«? Alla SVT-program hamnar på SVT Play. Cowboykåken hade dessutom givetvis gått ännu bättre på strömningsplattformen om den fått draghjälp av seriös tablåposition och klassisk SVT-marknadsföring.

Smyghits i all ära, men Cowboykåken har alltså lyckats göra mainstreamsuccé och bevisa sin breda potential mer eller mindre under SVT:s radar. Kongenialt med Dick Bewarp som person, förstås – han har gjort allt själv. Skapat koncept, skrivit, filmat, agerat … och nu promotat. Här finns inget inköpt realityformat, inget reality-rutinerat produktionsbolag.

Kan det vara därför SVT inte riktigt tagit serien på riktigt allvar när programstrategier och PR-arbete planerats inför sommaren?

Skärmavbild 2017-07-04 kl. 08.35.26Hela Cowboykåken-säsongen finns på SVT Play.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Drömcasting & stenhård dialog i vilda västern-rafflet The Professionals

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Hjärtskärande & roligt i nya versionen av One Day at a Time

21 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Tig Notaro är glad att vara här

20 juli, 2018
Klipp

Se hur det senaste TrumpRussia-åtalet tycks visa hur Putin bestämde utrikesminister åt Trump

19 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

19 juli, 2018
Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

18 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Charlton Heston är ensam på jorden i The Omega Man

18 juli, 2018
Trailer

»What if I don't have time?« Här är trailern till Queen-filmen

17 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel