Streamingupprop

Cityakutens galna retro-succé – kom igen, streamingsajter, ta den till Sverige också!

Häromveckan skrev Jan Gradvall om något som vår egen Tora Liliedahl försökt få oss att förstå länge: NBC:s långkörare Cityakuten är stekhet igen. På riktigt. I reda mångmiljontittarsiffror. Eftersom det inte går att streama serien i Sverige, så har vi bett Tora starta ett upprop. Hör av er till era streamingsajter och be dem köpa in Cityakuten – genast! Nu lämnar vi över ordet till Tora och hennes första inlägg, som handlar om pilotavsnittet.

Michael Crichtons Cityakuten hade premiär den 19 september 1994 och blev under sin andra säsong USA:s mest populära tv-serie. I åtta år höll den sig topp-5 och den sista och femtonde säsongen hade den fortfarande över 10 miljoner tittare varje vecka. Detta är inte konstigt. Serien höll kvalitén och var många gånger mästerlig till exempel i sina karaktärsstudier under de senare säsongerna.

»You set the tone, Mark.«

Pilotavsnittet 24 Hours utspelar sig under drygt 24 timmar på St Patricks Day. Kameraarbetet imponerar omedelbart med den dokumentära känslan skapad av en kamera som lever sitt eget liv och letar upp dramat. Den sveper över rummen, tar fasta på någon karaktär en stund och studerar noga innan den sveper vidare till nästa händelse. Ibland är den nära, ibland backar den tillbaka och fångar allt spring och annan rörelse. Avsnittet fortsätter leverera fullt av snyggt uppsatta och filmade scener.

ER pilot Mark and Doug
Mark (Anthony Edwards) och Doug (George Clooney) pustar ut mentalt efter en oerhört hektisk förmiddag.

Det börjar med Mark (Anthony Edwards) som har jour och väcks av Lydia (Ellen Crawford) för att ta hand om fyllbulten Doug (George Clooney) som vill ha en medicinsk återställare. Stöddige men bekräftelsesökande Benton (Eriq La Salle) får som uppgift att ansvara för charmigt tafatta tredjeårsstudenten Carter (Noah Wyle), som göra sin första dag på akuten. Vi får även ett första intryck av även Susan (Sherry Stringfield) och Carol (Julianna Margulies), en känsla för vilka de är och nyfiken på att få lära känna dem eller de andra än mer.

ER pilot Carter and Frank
Den nervöse Carter (Noah Wyle) försöker ta sig an sin polispatient spelad av Troy Evans, sedermera receptionisten Frank, f d polis, men inte samma polis. Om ni hänger med.

Blandningen av realism, de genuina rollfigurerna samt den lite karga humor de använder sig av för att klara av jobbet fängslar omedelbart. Förutom alla välkända poser som finns med i avsnittet som vi sedan får se i introt år efter år så innehåller pilotavsnittet Dr Morgensterns (William H Macy) klassiska replik när en tragedi står inför dörren, »You set the tone, Mark.«, som ger rysningar nu då man vet hur den återkommer som en stafettpinne senare i serien.

När kommer vi kunna streama denna fantastiska serie i Sverige? För har man inte tittat sedan den slutade gå 2009, så är det verkligen dags igen. För att inte tala om de som inte sett den alls!

Här är alla mina texter i streaminguppropet.

Som det är nu får man se spridda avsnitt på TNT, eller köpa dvd-skivorna, för att titta på Cityakuten i Sverige.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018
Kommentar

Oacceptabelt aningslöst när Chris Härenstams sa »ut med skiten« mot Pussy Riot

15 juli, 2018
Premiär i dag!

Sacha Baron Cohen tillbaka & jobbigare än någonsin – årets politiska satirserie!

15 juli, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Pånyttfödd kvinnofrigörelse i The Handmaid's Tale-finalen

15 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Skådis-guld med Martin Freeman i zombierullen Cargo

15 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Calibre gräver ner sig i huvudpersonernas psykologi

14 juli, 2018
Trailer

En försmak av underskattade Casuals fjärde & sista säsong

14 juli, 2018
Tablåtips

Vilken underbar mardröm! Channel Zero-maraton i natt

13 juli, 2018
Klipp

En stjärna är född? FBI:s Peter Strzok fick applåder i stället för stryk i en galen hearing

13 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Förortsmammor blir kriminella i Good Girls

13 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel