Streamingupprop

Cityakutens galna retro-succé – kom igen, streamingsajter, ta den till Sverige också!

Häromveckan skrev Jan Gradvall om något som vår egen Tora Liliedahl försökt få oss att förstå länge: NBC:s långkörare Cityakuten är stekhet igen. På riktigt. I reda mångmiljontittarsiffror. Eftersom det inte går att streama serien i Sverige, så har vi bett Tora starta ett upprop. Hör av er till era streamingsajter och be dem köpa in Cityakuten – genast! Nu lämnar vi över ordet till Tora och hennes första inlägg, som handlar om pilotavsnittet.

Michael Crichtons Cityakuten hade premiär den 19 september 1994 och blev under sin andra säsong USA:s mest populära tv-serie. I åtta år höll den sig topp-5 och den sista och femtonde säsongen hade den fortfarande över 10 miljoner tittare varje vecka. Detta är inte konstigt. Serien höll kvalitén och var många gånger mästerlig till exempel i sina karaktärsstudier under de senare säsongerna.

»You set the tone, Mark.«

Pilotavsnittet 24 Hours utspelar sig under drygt 24 timmar på St Patricks Day. Kameraarbetet imponerar omedelbart med den dokumentära känslan skapad av en kamera som lever sitt eget liv och letar upp dramat. Den sveper över rummen, tar fasta på någon karaktär en stund och studerar noga innan den sveper vidare till nästa händelse. Ibland är den nära, ibland backar den tillbaka och fångar allt spring och annan rörelse. Avsnittet fortsätter leverera fullt av snyggt uppsatta och filmade scener.

ER pilot Mark and Doug
Mark (Anthony Edwards) och Doug (George Clooney) pustar ut mentalt efter en oerhört hektisk förmiddag.

Det börjar med Mark (Anthony Edwards) som har jour och väcks av Lydia (Ellen Crawford) för att ta hand om fyllbulten Doug (George Clooney) som vill ha en medicinsk återställare. Stöddige men bekräftelsesökande Benton (Eriq La Salle) får som uppgift att ansvara för charmigt tafatta tredjeårsstudenten Carter (Noah Wyle), som göra sin första dag på akuten. Vi får även ett första intryck av även Susan (Sherry Stringfield) och Carol (Julianna Margulies), en känsla för vilka de är och nyfiken på att få lära känna dem eller de andra än mer.

ER pilot Carter and Frank
Den nervöse Carter (Noah Wyle) försöker ta sig an sin polispatient spelad av Troy Evans, sedermera receptionisten Frank, f d polis, men inte samma polis. Om ni hänger med.

Blandningen av realism, de genuina rollfigurerna samt den lite karga humor de använder sig av för att klara av jobbet fängslar omedelbart. Förutom alla välkända poser som finns med i avsnittet som vi sedan får se i introt år efter år så innehåller pilotavsnittet Dr Morgensterns (William H Macy) klassiska replik när en tragedi står inför dörren, »You set the tone, Mark.«, som ger rysningar nu då man vet hur den återkommer som en stafettpinne senare i serien.

När kommer vi kunna streama denna fantastiska serie i Sverige? För har man inte tittat sedan den slutade gå 2009, så är det verkligen dags igen. För att inte tala om de som inte sett den alls!

Här är alla mina texter i streaminguppropet.

Som det är nu får man se spridda avsnitt på TNT, eller köpa dvd-skivorna, för att titta på Cityakuten i Sverige.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

22 april, 2018
Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel