Intervju

Biopremiär för Tårtgeneralen – vi intervjuar filmens Pelle Sjöman

I dag är det dags för Filips och Fredriks redan hyllade Tårtgeneralen att gå upp på biograferna runtom i Sverige. Vi på TVdags är extremt stolta att vår skribent och allkonstnär Joel Wallón dyker upp i filmen som Pelle Sjöman. Vi fick tag i honom efter en blöt upplevelse i den stad som en gång blev utsedd till Sveriges tråkigaste för att snacka om hans stora debut på vita duken.

Vi börjar med sportfrågan: Hur känns det?

– Jag är lite skakig efter en lång natt. Filip & Fredrik spelade skivor igår här på Harrys i Köping. Så det blev en rivstart på firandet av filmens premiär – innan premiären så att säga. Blev efterpärla på motor hotel Scheele.

Hur föddes skådespelardrömmarna?

– Jag har hållit på med skådespeleri ett tag. Jag gick ut en praktisk ettårig grundkurs i dramatik i Göteborg 2010. Sedan dess har jag varit med i kortfilmer och reklamfilmer samt varit statist i till exempel serien Gentlemen – en upplevelse som jag skrivit om här på TVdags.

Jag tyckte Bruce Willis såg cool ut i Höken är lös när jag var liten. Det var nog då jag insåg att skådespeleri kunde vara nåt. Sen såg jag Die Hard och sen dess har det varit en dröm att följa i Bruce fotspår!

Hur gick det till när du fick rollen i Tårtgeneralen

– Jag hade ju läst romanen om Hasse P som Filip & Fredrik gav ut 2009 och eftersom jag är skådis och kommer från Köping så hörde jag såklart av mig till dem och meddelade att jag bara måste vara med i filmen! Jag var redo att ta vilken liten roll som helst. Wikingsson var snäll och vidarebefordrade mig till en av filmens producenter. Sen gick det en tid utan att jag hörde något och så av en slump hade min agentur bokat in ett kort möte med Victoria Svanell som castade filmen och då lade jag naturligtvis fram det som att jag haft god kontakt med Filip & Fredrik rörande detta.

Såklart att du gjorde…

– Efter det fick jag komma på provfilmning för rollen som Pelle Sjöman och hade turen att få provspela med den fantastiska skådespelaren Agnes Lindström Bolmgren, som spelar Pelles syster Åsa i filmen. Tre veckor senare ringde Filip och sa att jag hade fått rollen. Då var det bara att smälla en kork och ringa alla sina vänner. Äntligen skulle jag få användning för den här dialekten man går omkring och bär på!

Recensionerna har ju varit fantastiska inför premiären! 

– Ja! Hurra! Nu behöver jag inte begå jäv och skriva en egen hyllning här på TVdags. Vilket jag hade gjort om det varit motsatt respons. Det är en fin film.

Vad händer härnäst?

– Jag har försökt koncentrera mig på att jag har en tid i tvättstugan inbokad den 7 mars när filmen har premiär i hela landet – liksom för att behålla lugnet och sinnet intakt. Så det är steg ett. Sedan drömmer jag förstås lika djupt som Köpings djuphamn om att filmen ska ge ifrån sig ringar på vattnet i filmvärldens ankdamm – dit jag hoppas vara välkommen.

Jag skriver även på en kommande spänningsföljetong för Storytel men det viktiga just nu är att jag och Köpingsbördige musikproducenten Magnus Ericsson har spelat in ett informellt Tårtgeneralen-soundtrack på äkta Köpings rock'n'roll-manér! Den heter Köping Cinema Paradiso. Det ljudspåret kan väl få avrunda detta på ett fint cirkelslutningssätt?

Javisst, varsågoda!

Tårtgeneralen har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: BBC:s The Split är en uppenbarelse – kvinnor gör bättre tv än män

27 maj, 2018
Talkshow

Graham Norton i SVT – upptäck världens gemytligaste talkshow

26 maj, 2018
Kommentar

Vi kanske borde sluta debattera Woody Allen utifrån barnens berättelser?

26 maj, 2018
Klipp

Ramadan-special: Briljant islam-kritik av Orrenius – se tonåringens starka vittnesmål

26 maj, 2018
Klipp

Det var Trump som spionerade på Obama – se chockreportaget om Black Cube

26 maj, 2018
Recension

Schumers romcom I Feel Pretty – småkul men med grumliga budskap

25 maj, 2018
Pop Culture Confidential

I podden: Craig Mazin om skrivande, Weinsteins & HBO:s Chernobyl

24 maj, 2018
Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel