Tablåtips 19/6

Bäst på tv i kväll: Finaldags för underbara danska Arvingarna

Arvingarna säsong 3-premiär (SVT1 kl 21)

Hur spännande har inte såpa-elementet i moderna dramaserier utvecklats på senare år? Liksom med en ny, lekfull skärning i tonalitet med steglöst reglage mellan tungt, tidlöst relationsdrama och lätt, modern melodram. Eller lika gärna tvärtom, mellan modern relationsdramatik och arketypisk melodram.

Det är därför man under 2000-talet, i allt från Desperate Housewives till Nashville och Empire, kunnat få känslan av »såpa« fast helt utan kvalmigt klichélödder.

Jag älskar Arvingarna så förbannat därför att varje rollgestalt och varje scen, hur högt de än flyger i melodramatiska överdrifter, hittar en landningsbana inom mig.

Den facett som för mig blänker allra starkast i den nya upphöjda såpadramat är danska Arvingarna – visserligen med långt tydligare rötter i gammelmelodram som Matador, Herrskap och tjänstefolk och Forsytesagan, men även med en modern edge som serieskaparen och manusförfattaren Maya Ilsøe lyckats göra »relationsrealistisk«, empatisk, i stället för satirisk. Det var därför vi kunde gå igenom hela förstasäsongen och bara irritera oss alltmer på karaktärerna (och deras mänskliga brister och tillkortakommanden) men ändå förälska oss desto mer i serien.

Det hade varit lätt att kalla detta för ett »kvinnligt« förhållningssätt och ställa Maya Ilsøe och regissören Pernilla August emot exempelvis Per Flys eller Ingmar Bergmans manliga såpor Föreställningar och Scener ur ett äktenskap (eller peka på hur Mark Cherrys manliga såpaton i Desperate Housewives drog åt det satiriska), men det är en dum förenkling.

Under säsong 2 fördjupade Arvingarna sitt »kvinnliga« berättande ytterligare, och då var det inte Pernilla August som regisserar fram känslopusselmotiven ur manusen utan erfarne Jesper Christensen, som också spelade rollen som den underbart patetiska, åldrade konstmusikerhippien Thomas, som lyckas leva struligt trailerpark-liv på godsägorna.

Thomas var ju bara för jävlig, under hela säsong 2, fram till sin sorgliga död. Rökte hasch i ansiktet på sin baby, var otrogen så fort den unga mamman försvann i förlossningspsykos, och brydde sig inte ens om att leta efter henne. Jag älskade hur Christensen spelade på det jovialiska och lät Thomas barnslighet förföra – som när han i en episod hjälpte Signe att bygga en industriell vattenspridare med hjälp av en gammal vindmaskin – och sedan bara nollställde honom i svårare situationer: då Thomas antog en annan barndimension och fick en tom blick, som om han tryckte på en »mute«-knapp så fort hans idiotier och oansvarigheter konfronterades.

SVT-ARVINGARNA-2016-E00-5782

Men framför allt finns ett slags dansant kvalitet i hur seriens alla personligheter relaterar till varandra. Skådespelaruttrycken, replikerna och regianvisningarna ingår i en koreografi som ytterst lyfter fram rollgestalternas känslors och handlingars konsekvenser – och jag älskar Arvingarna så förbannat därför att varje rollgestalt och varje scen, hur högt de än flyger i melodramatiska överdrifter, hittar en landningsbana inom mig.

Trine Dyrholms Gro är förstås seriens centrala mänskliga kraftstation och det var inte minns den karaktären som både fördjupades och tog ut svängarna förra säsongen: Dyrhom har lyckats tänja ut den åt motsatta håll så att hon inom loppet av en och samma scen, och ett och samma trovärdigt sammansatta personlighetsspann, kan uttrycka både förtvivlad sorg och stenhård sadistisk humor.

Det kommer att bli så spännande att följa denna underbart underhållande dysfunktionella familj i ännu en säsong, den tredje och avslutande. Kommer Gro att finna stabilitet och glädje igen i sin själsätande ansvarsroll, och hur kommer serien att fortsätta alstra sin elektricitet när hennes absoluta motpol och hippie-pappa, ansvarslösa Thomas, försvunnit?

Imposters (TV3 kl 22)

Precis som briljanta Good Behavior en ny dramaserie som handlar om en gåtfull kvinnlig bedragare – och precis som briljanta Michelle Dockery bär upp Good Behavior är det huvudrollsinnehavaren som gör hela skillnaden här: israeliska Inbar Lavi har exakt den förhäxande lyskraft som kan göra ett avancerat sol-och-vårande trovärdigt. Serien är skapad av Adam Brooks, som tidigare skrivit filmen Definitely, Maybe och flera Mozart in the Jungle-avsnitt.

The Descendants (TV8 kl 21)

Trots kritikerhyllningar, publiksuccéer och två Oscars har regissören Alexander Payne inte riktigt erkänts som en av de verkligt stora. Han är, med andra ord, filmens svar på John Updike – och kanske av samma skäl: för att hans berättelser, om än omvälvande och inte sällan existentialistiska, är lågmälda och vardagliga och oftast med fokus på vita män i hans egen ålder. Alla har sett Sideways, men hans bästa är snarare Citizen Ruth och Nebraska, samt denna ljuvliga släktkonfliktsskildring med George Clooney i sitt livs roll.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–söndag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018
Klipp

Se Hannity försvara sin & Trumps maffia-fixare på Fox News – och Kimmels & Colberts hån!

17 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carries sorgliga familjesits & demonbra president

16 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel