Tablåtips 13/10

Bäst på tv i kväll: Magisk diskbänksrealism i guldbaggevinnaren Jätten

Jätten (SVT2 kl 21:45)

Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skiljdes från sin mamma efter födseln och bor nu på en daglig verksamhet. Rikard längtar efter sin mamma och är fast besluten att få henne tillbaka. Oddsen är inte på hans sida – kroppen är svag och många i hans omgivning ser honom som ett lustigt freak som det är fritt fram att trakassera – men Rikard har en fast punkt i sitt liv: boule. Tillsammans med sin bästa vän och tränare Roland ger han sig fan på att nå de Nordiska mästerskapen i boule, och plocka hem en stor pokal att visa för sin mamma.

Jätten knockar mig lika hårt som Gabriela Pichlers Äta sova dö och Ruben Östlunds De ofrivilliga gjorde back in the day – Johannes Nyholm är något nytt, en frisk fläkt i svensk film.

Där har ni handlingen i Johannes Nyholms imponerande långfilmsdebut som lätt var en av förra årets bästa och finaste filmer. Nyholm är regissör och manusförfattare med flera musikvideor och kortfilmer på sin cv, mest känd för Las Palmas – den med den fulla bebisen – som blev en viral hit och plockade hem en Guldbagge för bästa kortfilm.

Jätten knockade mig lika hårt som Gabriela Pichlers Äta sova dö och Ruben Östlunds De ofrivilliga gjorde back in the day – Johannes Nyholm är något nytt, en frisk fläkt i svensk film. Jätten är magisk diskbänksrealism, Göteborgsk verklighet kryddad med gåtfulla drömsekvenser. Dråplig vardagsabsurdism möter kallt utanförskap. Plötsligt i Vinslöv möter Mask. Rikards utanförskap skildras naket och brutalt, men Nyholm lyfter också fram det vackra i hans liv, de små detaljerna, Rikard envetna bouleträning och benhårda tro på seger mot all rimlighet. Humanismen och värmen lyser igenom i varje scen.

Amatörskådisen Christian Andrén imponerar stort i huvudrollen och lyckas förmedla Rikards känslor genom massiv makeup. Johan Kylén och Anna Bjelkerud (hon som var så strålande i Lisa Langseths Hotell) är svinbra i biroller. Resten av ensemblen tycks vara amatörskådisar som Nyholm regisserar med säker hand, och skapar en mysig fluga på väggen-känsla. Nyholm har också ett perfekt öga för gruppdynamik – de dramatiska scenerna i bouleklubben är plågsamt välbekanta för alla som någon gång ägnat sig åt föreningsliv.

Jätten är fantasieggande, dråpligt vardagsabsurd, sorglig och hjärtskärande vacker – och dessutom världens hittills bästa underdog-drama i boulemiljö.

Flamencodrottningen La Chana (SVT2 kl 20)

Ljuvlig dokumentärdebut av kroatiska Lucija Stojevic om romska Antonia Santiago Amador, som ­– mer känd som La Chana – blev flamencodansens stora fixstjärna på 1960-talet. Efter att hennes uppfinningsrikedom, estetik och snabbhet stått i centrum av flamencokulturens internationella popularitetsvåg en bit in på 1970-talet försvann hon tvärt. Vad hände? En film om åldrande efter framgång, livsgnista och pånyttfödelse: för första gången på 20 år tränar La Chana, som i dag passerat 70, för att återigen stå på scenen.

Penny Dreadful (Viasat Series kl 21)

En både hisnande historisk och modern skräckserie, vars titel syftar på det brittiska 1800-talets senstionslystna pulptidningar, och vars kombination av mörka viktorianska miljöer och litterär monstermytologi höjde serieskaparen John Logan från rätt anonym filmregissör till innovativ tv-auteur. Inte minst i hur han planerade serien för enbart tre säsonger, där grundstoryn om huvudpersonen Vanessas inre kamp – hela hennes väsen har blivit Guds och Djävulens slagfält – nu ska få sin upplösning. Reprisstart av finalsäsongen i kväll, men hela serien kan även streamas från början till slut på Viaplay.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–söndag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Drömcasting & stenhård dialog i vilda västern-rafflet The Professionals

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Hjärtskärande & roligt i nya versionen av One Day at a Time

21 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Tig Notaro är glad att vara här

20 juli, 2018
Klipp

Se hur det senaste TrumpRussia-åtalet tycks visa hur Putin bestämde utrikesminister åt Trump

19 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

19 juli, 2018
Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

18 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Charlton Heston är ensam på jorden i The Omega Man

18 juli, 2018
Trailer

»What if I don't have time?« Här är trailern till Queen-filmen

17 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel