Tablåtips 3/10

Bäst på tv i kväll: Kontroversiella Hitchcock-klassikern Repet

Nattfilm: Repet (SVT1 kl 23:05)

Två unga smartisar (Farley Granger och John Dall), höga på sin egen mäktighet efter att ha hört sin lärare (James Stewart) berätta uppskattande om Nietzsches övermänniskoideal, har föresatt sig att genomföra det perfekta brottet utan att åka fast. Så de stryper sin stackars kamrat David, lägger kroppen i en stor lår, dukar upp till middagsbjudning på sagda möbel och bjuder hem både Stewart och delar av offrets familj (bland annat hans fästmö), för att umgås under en afton medan de spirituellt diskuterar »the art of murder« med Davids lik långsamt ruttnande i sin koffert. Men den klipske Stewart börjar ana att de två eleganterna har något att dölja.

Repet filmades i tio långa tagningar som sedan sammanfogades så sömlöst det gick på den tiden – kameran gör åkningar in och ut i närbilder på möbler och kavajer för att maskera klippen. Allt är inspelad i studio med flyttbar scenografi och ett snabbfotat team som stod beredda att flytta möblemang och sladdar för att de biffiga technicolor-kamerorna skulle kunna rulla ostört. Det är tekniskt imponerande såklart, men studiokänslan är påtaglig och allt känns en smula instängt, även om jättedioramat över New York (det största för sin tid) är fint.

Filmen är baserad på en pjäs som antas vara löst inspirerad av det ökända Leopold & Loeb-fallet i Chicago 1924, där två universitetsstudenter mördade en 14-årig rikemansson som ett intellektuellt experiment. De homosexuella övertonerna i Repet är med dagens ögon rätt uppenbara, och även om det aldrig sägs rent ut att de två mördarna är lovers så bannlystes filmen här och var på sin tid. Hitchcock hade använt sig av sinistra gay-skurkar både före och efter Repet, med Främlingar på tåg som det mest uppenbara exemplet, men om Hitch själv var homofob råder det delade meningar, kanske speglade han bara tidsandan – det var ingen hemlis för Hitchcock att Repet-skådisarna John Dall var gay och Farley Granger bisexuell.

Idag känns Repet kanske mer intressant som formexperiment än som film, men är väl värd att se för den alltid lysande Farley Granger. För den som är mer peppad på filmer om Leopold & Loeb-fallet kan jag rekommendera Tom Kalins fina (men svårhittade) indie-rulle Swoon från 1992.

Plus (SVT2 kl 20:30)

Höstpremiär för SVT:s 30-årsjubilerande långkörar-konsumentmagasin, vars nya uppspeedade duo-form från i våras nu satt sig när Inger Ljung Olsson och Sanne Olsson återkommer som programledare. Huvudnumret i kväll berör många: att köpa resor på nätet. Sanne Olsson ger en jobbig provkarta på hur resesajterna lurar oss systematiskt, och Vagabond-redaktören Per J Andersson svarar på tittarfrågor.

Fråga Lund (SVT1 kl 20)

Det blev ramaskri när Filip & Fredriks produktionsbolag fick uppdraget att hotta upp denna halvsekelgamla tv-institution och dessutom satte Kristian Luuk som programledare. Men i år börjar opinionen svänga. Allt fler inser att Luuk agerar helt i den ursprungliga Fråga Lund-legenden Jan-Öjvind Swahns anda, och att produktionsbolaget lyckats förträffligt med att rollbesätta panelen av forskare. Ett både bildat och tv-mässigt gäng som förmår fånga Luuks populistiska bollar och ihop med honom åstadkomma klassisk folkbildnings-tv.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–söndag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Trailer

Paul Thomas Anderson är tillbaka – se trailern för Phantom Thread

23 oktober, 2017
Tablåtips 23/10

Bäst på tv i kväll: David Denciks vidriga rollgestaltning i Top of the Lake

23 oktober, 2017
Tablåtips 22/10

Bäst på tv i kväll: Curtis Hansons mästerliga L.A. Confidential

22 oktober, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Halt and Catch Fire var den perfekta dramaserien

22 oktober, 2017
TVdags betygsätter tolkningarna

Ddumba & Andersson Wij bäst i premiären av Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Trailer

I Love You, Daddy – se den ohärliga trailern för Louis CK:s nya film

21 oktober, 2017
Tablåtips 21/10

Bäst på tv i kväll: Säsongspremiär för Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Sverigepremiär

Se Leatherface som oskyldig liten valp i franska skräckmästarnas USA-debut

20 oktober, 2017
Recension

Loving Vincent – stillsam whodunnit & hypnotiskt formexperiment

20 oktober, 2017
Tablåtips 20/10

Bäst på tv i kväll: Djupt berörande samhällsskildring i Tjuvheder

20 oktober, 2017
Tablåtips 19/10

Bäst på tv i kväll: Spännande säsongsfinal av Gåsmamman

19 oktober, 2017
Topplista

Inför Så mycket bättre-premiären: De 15 bästa tolkningarna hittills

19 oktober, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel