Tablåtips 22/12

Bäst på tv i kväll: Bumpaberra & Thåström mysfavoriter i briljant Dag Vag-doku

Betyg 5 av 5

Dag Vag – alltmedan stjärnorna föds och dör (SVT2 kl 20)

Avlidne Stig Vig är givetvis saknad i denna K Special-dokumentär om ett av den svenska rockhistoriens mest unika band, som under fem år mellan 1970- och 80-tal gick från Träd Gräs & Stenar-punkigt källarflum till både avancerad och kommersiellt svenskpoppig världsmusik för de stora arenorna. Men han är ändå starkt närvarande. Hans-Erik Therus må specialisera sig på svenska rockarkiv (han har tidigare gjort den briljanta I trollkarlens hatt om Bo Hansson) men han är en dokumentärregissör i världsklass.

Hemma i köket med cigarill, filmens stora mysfavorit: med sin nallebjörniga röst och look, och stories och härliga språk, är Bumpaberra en alternativkulturens Ernst. SVT:s nästa julvärd?

Utöver alla andra bandmedlemmar medverkar Thåström och Stina Berge i både känsliga och underhållande intervjuer, och arkivmaterialet täcker inte bara hela resan från mitten av 1970-talet och framåt utan även Per »Stig Vig« Odeltorps yngre tonår på 1960-talet (underbara super-8-scener där han går runt med gräsklippare och där hans mamma, eller mormor, drar undan mods-luggen från hans ögon). Pärlorna är många, några vi fastnade extra för var skildringen av hur Johan Zachrisson, »ZilverZurfarn«, lackade ur på övriga medlemmars plojande i intervjuer när han ville vara den seriösa konstnären – och hur han då började kallas »Zur-fan« internt.

Och så Brynn »Bumpaberra« Settels! Hemma i köket med cigarill, filmens stora mysfavorit. Med sin nallebjörniga röst och look, och stories och härliga språk, är han alternativkulturens Ernst Kirchsteiger. Ge honom ett eget program! Nästa års julvärd, SVT?

Grotescos sju mästerverk (SVT1 kl 22)

Denna tredje Grotesco-säsong kommer inte bara många år efter de tidigare två, den är också oerhört mycket bättre. Förut gick humorgruppen på grabbig, halvt samhällsfrånvänd singel-adrenalin, i dag har medlemmarna bildat familjer och fått bredare vuxenerfarenheter, och skapar en eftertänksamt komplex humor som är närmast hundraprocentigt politisk – dock utan att förlora ett uns av den kreativa galenskapen eller modet att utmana och ta risker.

Kvällens säsongsfinal utspelar sig under riksdagsvalskvällen år 2022 och har visioner om allt från nya politiska konstellationer till ett ofritt superfiltrerat Internet.

Björn Skifs – Ja jäklar i min lilla låda (SVT1 kl 21)

Det har faktiskt varit en både rörande och oväntat rik upplevelse att de senaste två veckorna fått se höjdpunkter från Göta Lejon-långköraren »Skifs – lite nu och då«, som hade sin allra sista föreställning för två veckor sedan, och som SVT spelat in från under alla fem säsonger. I kväll avslutas serien med en unik specialinspelning: en överraskningsfest för Björn Skifs direkt på scenen, när han fyllde 70 år i våras, med en imponerande uppställning stjärngäster.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–söndag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel