Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Marvel möter The O.C. i nya superserien Runaways

Betyg 4 av 5

När serietidningen Runaways, skriven av Brian K. Vaughan, först kom ut 2003 så var det omedelbart lätt att föreställa sig den som en tv-serie. Berättelsen om en grupp tonåringar i Marvels övernaturliga värld som av flera anledningar kan jämföras med Buffy the Vampire Slayer, inte minst i hur välskriven och full av humor den var. Buffys skapare Joss Whedon var ett fan av Runaways och fick senare skriva flera nummer av serietidningen, innan han tog sig an Marvels filmuniversum och skrev och regisserade de två första Avengers-filmerna. Under flera år planerades Runaways som film innan det istället blev som tv-serie den gjordes, skapad av Josh Schwartz och Stephanie Savage (The O.C. och Gossip Girl), som nu haft premiär med tre avsnitt på HBO Nordic. Detta är en spoilerfri recension.

Jag är överförtjust i att se en serietidning komma till liv på det här sättet, då den förmodligen av alla Marvels tv-serier är den som är trognast förlagan.

Det som får serietidningen att nästan redan kännas som en tv-serie är att att den är driven mer av karaktärer än action. Tv-serien kommer förmodligen inte kunna återskapa alla serietidningens berättelser eftersom de har väldigt begränsad tillgång till Marvels andra figurer, så i stället tar de sin tid och verkligen investerar i sina karaktärer. Utöver de sex tonåringarna får vi nämligen se alla föräldrarnas synvinkel, någonting som saknas i serietidningarna och kanske kan låta lite tråkigt och onödigt, men som med hjälp av ett flertal bekanta skådespelare skapar en spännande dynamik i serien. Ryan Sands (Truck Garrick i The Wire) och Angel Parker (som i år redan haft återkommande roller i The Strain och Netflixs Trial & Error) spelar Geoffrey och Catherine Wilder, föräldrar till Alex, vår nördiga protagonist. Deras familj är den som står mest i centrum. Ever Carradine (dotter till Robert Carradine från den stora skådespelarfamiljen, och som nyligen syntes i The Handmaid's Tale) och James Marsters (älskade Spike från Buffy och Angel) spelar Janet och Victor Stein, föräldrar till coola sportfånen Chase. Victor Stein är ett vetenskapligt geni och en riktig skitstövel – en härlig roll att se Marsters i, och förhoppningsvis kommer han få en hel del saftiga scener framöver. Han har sagt att han inspirerades av Vincent D'Onofrios tolkning av Kingpin i Daredevil, vilket känns väldigt lovande.

runaways2
Omslagsbilden som de så fint återskapat ovan!

Kevin Weisman (Marshall i Alias) och Brigid Brannagh (Virginia Bryce i Angel) spelar Dale och Stacey Yorke, de hippie-aktiga bioteknologerna som är föräldrar till sarkastiska Gert och adopterade Molly. I serietidningarna är Molly den yngsta karaktären, elva år gammal, och med sina egna föräldrar, men i tv-serien har hon istället blivit adopterad av familjen Yorkes, antagligen för att det annars skulle bli för många föräldrar att hålla reda på. I tv-serien är hon även ett par år äldre, ett val jag är lite skeptiskt till. Molly är nämligen en av mina absoluta favoritkaraktärer från Marvels serietidningar. Hon är fantastiskt rolig just eftersom hon har ett barns synvinkel och är ständigt optimistisk. Efter så många filmer och tv-serier i Marvels universum har vi inte sett ett enda barn som är inblandad i dessa supergrejer, och det är därför synd att Molly redan är tretton år i början av serien, för som vi vet växer ungar i den åldern väldigt snabbt till skillnad från motparten i serietidningarna. Jag hoppas de tar tillvara på Mollys unika synvinkel och inte låter henne växa upp för snabbt.

victor
Victor Stein har helt klart potential att bli seriens stora antagonist.

Tina och Robert Minoru (vars skådespelare jag inte är bekant med), är föräldrar till Nico, en argsint gothtjej som har svårt att komma över sin syster Amys död. Amy är inte en karaktär från serietidningarna så frågan är om hennes död är någonting de hittat på för att ge de andra familjemedlemmarna mer djup eller om det finns någon mörk hemlighet där som kommer bli relevant längre fram. Till sist har vi Annie Wersching (FBI-agenten Renee Walker från 24) som spelar Leslie Dean, mamma till Karolina. Leslie är ledare för en scientologi-lik rörelse, »The Church of Gibborim", och hennes man är en skådespelare och före detta tonårsidol. Julian McMahon (Cole från Förhäxad och Doctor Doom från Fantastiska fyran-filmerna) kommer även att ha en roll i serien men han dyker inte upp i premiäravsnitten.

molly
Molly i tv-serien är bra, men Molly i serietidningarna är bäst.

Föräldrarna är alla sammankopplade genom att vara medlemmar i föreningen PRIDE, och deras barn känner varandra genom att ha tvingats leka med varandra under uppväxten medan föräldrarna haft sina möten. Nu som tonåringar har de glidit ifrån varandra, men någonting kommer förstås föra dem samman…

pride
De framgångsrika föräldrarnas fräsiga fest.

Jag älskar dynamiken i varje par och mellan de olika paren, samt mellan föräldrarna och barnen och barnen emellan. Det hela är en mysig och lågmäld såpa med massa spännande och intressanta saker under ytan. Det är svårt att gå in närmre på handlingen utan att avslöja slutet på första avsnittet/numret, som sätter upp hela premissen för vad som följer. Precis som med många andra detaljer och aspekter i berättelsen är det roligare att upptäcka det hela själv om man lyckats hålla sig spoilerfri. Till skillnad från The Punisher kan vi i Runaways förvänta oss superkrafter, magi, science fiction och mer, men tv-serien tar det lugnt och när vi når slutet på tredje avsnittet har vi fortfarande bara börjat skrapa på ytan.

keepout
Ghost från Game of Thrones, Shiva från The Walking Dead, eller det som finns bakom denna dörr. Vem vill man helst ha vid sin sida i en strid?

Alla ungarna ser exakt ut som karaktärerna gör i serietidningarna, vilket är jättekul att se. Jag är överförtjust i att se en serietidning komma till liv på det här sättet, då den förmodligen av alla Marvels tv-serier är den som är trognast förlagan, även om mycket såklart är ändrat. Första säsongen kommer bestå av tio avsnitt, och det här är en serie jag verkligen hoppas kommer fortsätta i många år. Det har sagts att det än så länge inte finns några planer för crossovers mellan Runaways och det övriga Marveluniversumet, inklusive kommande serien Cloak & Dagger (vars två huvudkaraktärer dyker upp flera gånger i Runaways-serietidningarna), men min förhoppning är att det kan bli av längre fram om båda serierna får fortsätta. Förutom det är väl mitt största önskemål lite mer humor. Det är några tillfällen som är jätteroliga i de tre första avsnitten men överlag kunde de redan bra manusen vara lite fyndigare.

Runaways är en riktigt snygg serie med spännande karaktärer och en bra komplexitet. Serien har ett utmärkt val av skådespelare och många smarta lösningar, men även om jag skulle vilja ge en 5:a i betyg så når de tre första avsnitten inte riktigt de höjderna. Med bara sju avsnitt kvar kan man undra hur långt in i berättelsen de kommer komma. Risken finns att de tar det så långsamt att vi inte känner oss särskilt tillfredsställda efter säsongens slut, men en sak som är säker är att det finns väldigt mycket att se fram emot.

De tre första avsnitten av Runaways finns på HBO Nordic. Ett nytt avsnitt kommer släppas varje onsdag.

Linus Wesleys topp-5

 1. Runaways (Hulu/HBO Nordic)
 2. Mr Robot (SVT)
 3. Survivor (CBS)
 4. This Is Us (TV3)
 5. Ghosted (FOX)

Kjells topp-10

 1. Transparent (Viaplay)
 2. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 3. Love, Lies & Records (BBC)
 4. Detectorists (BBC)
 5. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 6. Curb Your Enthusiasm (HBO Nordic)
 7. I Love You, America with Sarah Silverman (Hulu)
 8. Motherland (BBC)
 9. No Activity (CBS)
 10. Good Behavior (TNT)

Patriks topp-10

 1. Hokuto (WOWOW)
 2. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 3. Herrens veje (DR)
 4. Unrequited Love (WOWOW)
 5. Vår tid är nu (SVT)
 6. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 7. Fresh Off the Boat (ABC)
 8. Witch at Court (KBS)
 9. The A Word (BBC)
 10. Detectorists (BBC)

Stefans topp-5

 1. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 2. The Punisher (Netflix)
 3. Marvel’s Runaways (HBO Nordic)
 4. Full patte (SVT)
 5. Mr Robot (SVT)

Toras topp-5

 1. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 2. Vår tid är nu (SVT)
 3. Transparent (Amazon/Viaplay)
 4. The Girlfriend Experience (Starz/C More)
 5. Modus (C More)

Jonas topp-5

 1. Peaky Blinders (C more)
 2. Första dejten (SVT)
 3. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 4. Vetenskapens värld (SVT)
 5. Mr Robot (SVT)

Blomdahls topp-5

 1. Godless (Netflix)
 2. The Punisher (Netflix)
 3. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 4. StartUp (Viaplay)
 5. Transparent (Viaplay)

 

Just nu på TVdags

Kommentar

Durmaz-kärleksvågen måste tas på allvar! Nu är det Jimmy eller Jimmie

25 juni, 2018
Klipp

Av glädje bygger man musik! Se Senegal värma upp till Ducktales-temat

25 juni, 2018
Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel