Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ashley Jensen i BBC-dramat Love, Lies and Records

Betyg 4 av 5

Den sista serien i år som jag så där riktigt tokfastnat för, som jag måste se direkt när det sänds och som jag varje vecka den senaste dryga månaden längtat efter att få se fortsättningen på, är BBC:s Love, Lies and Records, skriven av veteranen Kay Mellor och med Ashley Jensen i huvudrollen – ni minns henne nog bäst som Gervais statistpolare i Extras; eller som Ugly Bettys bästis Christina, den skotska designern; eller som Sharon Horgans väninna Fran i Catastrophe.

Hon ljuger för sin man och är jobbigt vag mot kollegan, men bekräftar samtidigt båda männen, och är nånstans ändå ärlig med sin velighet och sociala inkonsekvens. Det är ovanligt att få senågot sådant i ett tv-drama.

Hon var lysande i alla de tre serierna, och egentligen ett perfekt val för Mellor att skapa denna dramaserie kring, i rollen som chefsregistrator på ett folkbokföringskontor i Leeds – osäker på terminologin här, det funkar ju inte i Storbritannien som det gör i Sverige, men kontoret har hand om borgerliga vigslar samt registrering av dödsfall och medborgarskap. Perfekt miljö för relationsdrama.

Jag säger att Jensen egentligen är perfekt. För faktum är att hon spelar över i denna sexdelarsserie, som avslutades på BBC i förrgår. Men det är många »egentligen« här som liksom negerar varandra. Hennes minspel är egentligen på tok för mycket. Men ändå fungerar det. Ashley Jensen tar i nerifrån tårna i de emotionella såpamanéren och skapar en tour de force rakt genom hela serien.

Framför allt har Kay Mellor skrivit en unik kvinnoroll: Kate älskar sin man, men har ändå råkat vara otrogen. Hon tar först inte relationen till kollegan hon haft sex med på allvar, men deras relation börjar växa känslomässigt medan det är spänt och slitigt hemma med familjen. Och halvvägs in i serien inser vi att Kate, Jensens huvudroll, nog faktiskt älskar båda männen. Och inte nog med att hon inte klarar av att välja, när hon i stället väljer att skjuta upp beslut genom att ljuga för sin man och vara jobbigt vag mot kollegan – hon bekräftar samtidigt båda männen, och är nånstans ändå ärlig med sin velighet, man tror på henne, och förstår varför hon är så totalt inkonsekvent socialt. Men det är extremt ovanligt att se det i ett tv-drama. En ambivalens som är briljant skriven och visserligen överspelad men ändå rakt-i-hjärtat-skildrad av Ashley Jensen.

Utöver ett flertal mindre subplottar (i synnerhet en stark trans-historia)  finns även ytterligare en huvudstory kring iranska invandrare, medborgarskap och trafficking. Smart nog har Kay Mellor gjort Kates man till polis, så han utreder traffickingfallet, som snart även inbegriper ett misstänkt mord. Också kriminalhistorien är riktigt bra – och med en slut som man kanske anar någon gång i typ fjärde avsnittet men som ändå överraskar och bygger på en dramatisk intrigvändning.

Love, Lies and Records är ingen perfekt serie, men en romantisk-dramatisk BBC-pärla inte långt ifrån Sally Wainwrights Happy Valley och Vår stora kärlek i ton, två stora publikfavoriter i Sverige. SVT borde kika på Kay Mellor-serien också!

Kjells topp-10

 1. Love, Lies and Records (BBC)
 2. Pls Like (BBC)
 3. Man Like Mobeen (BBC)
 4. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 5. Star (Fox)
 6. Madam Secretary (CBS)
 7. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 8. Motherland (BBC)
 9. The Mick (Fox)
 10. Great News (NBC)

Toras topp-3

 1. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 2. Search Party (TBS)
 3. Big Mouth (Netflix)

Just nu på TVdags

Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018
Kommentar

Oacceptabelt aningslöst när Chris Härenstams sa »ut med skiten« mot Pussy Riot

15 juli, 2018
Premiär i dag!

Sacha Baron Cohen tillbaka & jobbigare än någonsin – årets politiska satirserie!

15 juli, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Pånyttfödd kvinnofrigörelse i The Handmaid's Tale-finalen

15 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Skådis-guld med Martin Freeman i zombierullen Cargo

15 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Calibre gräver ner sig i huvudpersonernas psykologi

14 juli, 2018
Trailer

En försmak av underskattade Casuals fjärde & sista säsong

14 juli, 2018
Tablåtips

Vilken underbar mardröm! Channel Zero-maraton i natt

13 juli, 2018
Klipp

En stjärna är född? FBI:s Peter Strzok fick applåder i stället för stryk i en galen hearing

13 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Förortsmammor blir kriminella i Good Girls

13 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel