Recension

Bara i public service … ett sci-fi-filosofisk-socialrealistiskt unikum på SVT Play

Betyg 4 av 5

Om du står ut med två män som sitter vid varsin mikrofon i ett klosterlikt bibliotek i Sigtuna och talar inlevelsefullt om Lothlórien medan månskenet färgar allt längtansfullt blått … ja, då är du in for a treat på SVT Play. För därtill bjuder regissören Thomas Jackson på ett stämningsfullt science-fiction-artat bildfyrverkeri av högsta klass. Och de som så koncentrerat samtalar med varandra om varför skogen i Sagan om Ringen kanske egentligen är verkligare än skogarna vi har omkring oss, det är Erik Schüldt och Per Johansson.

Det låter megapretentiöst men är högst relevanta frågor som alla varelser med en smartphone borde ställa sig.

Schüldt känner ni säkert igen från otaliga högkvalitativa och vackert romantiska meditationer över text, konstmusik, konst och populärkultur i etern. Om inte, pejla in hans Text & Musik i P2. Per Johansson är en folkbildande fil.dr. i humanekologi som med skarp formuleringsförmåga, sinnesvidgande kunskaper och mjuk eftertänksamhet hjälper oss dödliga att tänka kring de riktigt stora frågorna i den digitala åldern.

Dessa högutbildade herrar har tidigare tagit sig an vår begreppsvärlds stora myter och mysterium i poddradio-produktionen Myter och MysterierJust nu kan du höra deras tankar om Människan och Maskinen i Sveriges Radios P1. Och mycket i Sök och du skall finna sammanstrålar med den näst senaste sändningen av Människan och Maskinen. Avsnittet heter Fantasins makt och den springande punkten är vår inbillningsförmåga. Den unikt mänskliga förmågan att forma och materialisera en abstrakt idé; att skapa och omforma.

Försäkringskassan är lika mycket en fiktiv idé som Lothlorién, och det är upp till oss alla att bestämma vilken idé som ska räknas som mer väsentlig än den andra.

Och genom just den förmågan tar frågor form i mig som tittar och lyssnar medan Schüldt, Johansson och Jackson talar och skapar. Ja, vad fan är en värld egentligen? Vad är verklighet? Är världen en berättelse? Om så, betyder det då att vi, liksom läsaren av en välskriven bok – är medskapare till denna berättelse?

Det här kan ju förstås låta megapretentiöst, men det är det inte. Det är högst relevanta frågor som alla varelser med en smartphone borde ställa sig i en tid där det traditionella verklighetsbegreppet luckras upp av ny teknik samtidigt som världens auktoritära ledare återigen omskapar och redigerar information, vetenskap och fakta för att anpassa världen till sina egna personliga föreställningar om hur en ny värld bör eller inte bör se ut. Samtalet har dessutom glimten i ögat och filmen glider in och ut ur läckert suggestiva stämningar. Thomas Jackson målar med kameran och ibland påminner visionerna en smula om konstnären Simon Stålenhags episkt retro-futuristiska målningar, Prometheus eller varför inte det i sammanhanget oändligt passande TV-spelet Journey. Kolla bara:

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 13.40.49

Att fantasin är människans främsta redskap är något som historikern Yuval Harari hann snacka lite om hos Skavlan medan han satt inklämd mellan Pamela Andersson och Ricky Gervais häromveckan. Hans succébok Sapiens behandlar vad som skiljer oss människor från resten av jordens djurliv och i den nya uppföljaren Homo Deus är det människans framtida symbios med maskinen som står i fokus. Men jag är ganska säker på att han inte gör den specifika iakttagelsen att Försäkringskassan är lika mycket en fiktiv idé som Lothlorién och att det är vi människor som bestämmer vilken idé som ska räknas som mer väsentlig än den andra. Det gör samtalet i Sök och du skall finna. Och tanken är svindlande, liksom bilderna av den tanken:

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 13.39.06

Slutsatsen: Att vi lever i en faktisk fantasi. Den är något att bita i. Gör det. Kunskapens frukt är godis! Och den som vill ha mer i ämnet kan på egen risk läsa fysiksnillet Helena Granströms recension av vetenskapsjournalisten Amanda Gefters bok med den lätt ekivoka titeln »Intrång i Einsteins Trädgård«:

I boken »Intrång i Einsteins trädgård«, nyligen utkommen på svenska (övers: Pär Svensson; Fri Tanke), låter hon sin egen livshistoria tvinnas samman med den moderna ­fysiken i sökandet efter svaret på frågan: Vad är verkligt? Eller, annorlunda uttryckt: Vilka komponenter i den verklighet vi erfar är helt oberoende av referenssystem eller observationssituation, alltså verkliga i djupaste mening? Utifrån de svarta ­hålens komplementaritet tvingas hon dra en såväl överraskande som oroande slutsats: partiklar är i denna mening inte verkliga, inte heller de partiklar som bygger upp allt det vi kan erfara med våra sinnen. Det som för en observatör ser ut som ljuspartiklar, fotoner, ser för en annan observatör ut som – ingenting.

Själv förstår jag allt mindre och mindre av allt och till slut – ingenting. Förstår du? Eller är du bara en del av det jag skriver här i min allsmäktiga berättelse? Kan jag göra som jag vill med dig? Isåfall: varde ljus över dig! Bygg mig en pyramid.

K Special: Sök och du skall finna finns att se på SVT Play.

Just nu på TVdags

Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018
Recension

Sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – nypremiär för viktig SVT-serie

22 maj, 2018
Kommentar

Debattör stoppad igen – SVT:s beröringsskräck med rasism är ett public service-svek

22 maj, 2018
Recension

The Alienist: Bestialiska pojkmord i sekelskiftesmiljö

22 maj, 2018
Trailer

I höst kommer Mowgli – men vem vill se ännu en Djungelboken-version?

21 maj, 2018
Kommentar

Prinsbröllopet: saga eller spektakel? Javisst, och bra tv!

20 maj, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiska Innocent är årets mest perfekta kriminalminiserie

20 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel