Kommentar

Banbrytande hbtq-karaktär i Disney-serien Andi Mack

För några år sedan skrev familjeserien The Fosters amerikansk tv-historia när de sände den yngsta samkönade kyssen någonsin mellan 14-åriga Jude och Connor. Det var viktigt för alla unga personer som tittade och kunde känna igen sig – och framför allt få hopp om att allt kommer ordna sig. Att de är värdiga kärlek och att det finns sammanhang där en kan vara sig själv och bli älskad för det.

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack.

Nu tar den utmärkta tween-serien Andi Mack det vidare genom att låta en av dina huvudkaraktärer, 13-årige Cyrus, spelad av fantastiske Joshua Rush, komma ut med att han gillar killar. Det är första gången någonsin en Disney Channel-serie har en hbtq-karaktär i en framträdande roll. Överhuvudtaget har Disney ett riktigt uselt facit gällande hbtq-karaktärer. Kolla bara på denna sammanfattande video:

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack. Den bryter mot kanalens andra serier genom att våga ha berättelser som sträcker sig över hela säsonger, i stället för stand alone-avsnitt som har varit standard i serier riktade mot yngre målgrupper. Den bryter också ny mark för Disney Channel genom att ta upp komplexa och vuxna ämnen.

Serien kretsar kring 13-årige Andi, spelad av charmtrollet Peyton Elizabeth Lee, som får reda på att den hon trott var hennes mamma, Cece (spelad av Lauren Tom som spelade Julie i Friends!) egentligen är hennes mormor och att den hon trodde var hennes syster, Bex (Lilan Bowden), egentligen är hennes mamma. Att serien är den första för kanalen med en asiatisk-amerikansk familj i centrum är också välkommet.

Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Men alla är såklart inte glada över en så progressiv serie. Konservativa grupper som One Million Moms har bojkottat serien över Cyrus historia. Men det har inte minskat seriens popularitet, tvärtom hade säsongspremiären av andra säsongen rekordsiffror och Cyrus komma ut-story har hyllats av både kritiker och publik.

Dock har Disney Channel dragit bort serien från sydafrikanska tv-distributören DStv, som sänder serien i över 50 länder i Afrika och Mellanöstern, efter klagomål med homofoba förtecken. Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys totalskådespeleri i Good Behavior

17 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 17

Lysande Blanchett & Mara i kärleksdramat Carol

17 december, 2017
Tablåtips 17/12

Bäst på tv i kväll: Finaldags i Allt för Sverige

17 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 16

Kvinna spöar man i tennisklassikern Battle of the Sexes

16 december, 2017
Tablåtips 16/12

Bäst på tv i kväll: Kritikerhyllade dramakomedin Måste gitt

16 december, 2017
Nyhet

FX läggs ner när Fox säljer – eller överraskar Disney & toksatsar?

15 december, 2017
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om strateg-Carl, zombiesåpa & vinterfinalens cliffhanger

15 december, 2017
Tablåtips 15/12

Bäst på tv i kväll: Kampen för ett jämställt Bollywood

15 december, 2017
Klipp

Nästa Falsk identitet-säsong starten på en Rysslandstrilogi?

15 december, 2017
Klipp

Se årets Trump-chock – apokalypsdårar i Vita huset: »Bara Putin kan rädda oss!«

15 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 15

Drabbande kvinnoporträtt & lågmäld melankoli i Certain Women

15 december, 2017
Kommentar

Fysisk saknad & psykiskt klick i kvällens Ensam mamma söker

14 december, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel