Kommentar

Banbrytande hbtq-karaktär i Disney-serien Andi Mack

För några år sedan skrev familjeserien The Fosters amerikansk tv-historia när de sände den yngsta samkönade kyssen någonsin mellan 14-åriga Jude och Connor. Det var viktigt för alla unga personer som tittade och kunde känna igen sig – och framför allt få hopp om att allt kommer ordna sig. Att de är värdiga kärlek och att det finns sammanhang där en kan vara sig själv och bli älskad för det.

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack.

Nu tar den utmärkta tween-serien Andi Mack det vidare genom att låta en av dina huvudkaraktärer, 13-årige Cyrus, spelad av fantastiske Joshua Rush, komma ut med att han gillar killar. Det är första gången någonsin en Disney Channel-serie har en hbtq-karaktär i en framträdande roll. Överhuvudtaget har Disney ett riktigt uselt facit gällande hbtq-karaktärer. Kolla bara på denna sammanfattande video:

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack. Den bryter mot kanalens andra serier genom att våga ha berättelser som sträcker sig över hela säsonger, i stället för stand alone-avsnitt som har varit standard i serier riktade mot yngre målgrupper. Den bryter också ny mark för Disney Channel genom att ta upp komplexa och vuxna ämnen.

Serien kretsar kring 13-årige Andi, spelad av charmtrollet Peyton Elizabeth Lee, som får reda på att den hon trott var hennes mamma, Cece (spelad av Lauren Tom som spelade Julie i Friends!) egentligen är hennes mormor och att den hon trodde var hennes syster, Bex (Lilan Bowden), egentligen är hennes mamma. Att serien är den första för kanalen med en asiatisk-amerikansk familj i centrum är också välkommet.

Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Men alla är såklart inte glada över en så progressiv serie. Konservativa grupper som One Million Moms har bojkottat serien över Cyrus historia. Men det har inte minskat seriens popularitet, tvärtom hade säsongspremiären av andra säsongen rekordsiffror och Cyrus komma ut-story har hyllats av både kritiker och publik.

Dock har Disney Channel dragit bort serien från sydafrikanska tv-distributören DStv, som sänder serien i över 50 länder i Afrika och Mellanöstern, efter klagomål med homofoba förtecken. Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Just nu på TVdags

Recension

Ge upp Daily Show-försöken nu, SVT – ni fattar ju inte

16 mars, 2018
Trailer

Mums! Se den nya trailern för episka Marvel-våfflan Avengers: Infinity War

16 mars, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: William Jackson Harper från The Good Place

16 mars, 2018
Nyhet

Lust for Life! Klart att Danny Boyle regisserar Bond 25

15 mars, 2018
Nyhet

Annihilation-regissörens nya gig: tech world-thriller med kvinnlig protagonist

15 mars, 2018
1942–2018

7 gånger Stephen Hawking var en populärkulturell ikon

14 mars, 2018
Diskussion

The Walking Dead-cirkeln om träskzombier, infektionsrisk & o-offad prälle

13 mars, 2018
Nyhet

Äntligen! Kolla in första trailern för Fantastic Beasts-uppföljaren

13 mars, 2018
Trailer

Nätet dras åt! Här är trailern för sista säsongen av The Americans

13 mars, 2018
Recension

Annihilation! Premiär för Ex Machina-regissörens Natalie Portman-sci-fi

12 mars, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Johan Petersson & Eva Röse briljerar i Helt perfekt

11 mars, 2018
Djupdykning

Agents of SHIELD fyller 100 avsnitt – Grattis till Marvels bästa serie!

10 mars, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel