Kommentar

Banbrytande hbtq-karaktär i Disney-serien Andi Mack

För några år sedan skrev familjeserien The Fosters amerikansk tv-historia när de sände den yngsta samkönade kyssen någonsin mellan 14-åriga Jude och Connor. Det var viktigt för alla unga personer som tittade och kunde känna igen sig – och framför allt få hopp om att allt kommer ordna sig. Att de är värdiga kärlek och att det finns sammanhang där en kan vara sig själv och bli älskad för det.

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack.

Nu tar den utmärkta tween-serien Andi Mack det vidare genom att låta en av dina huvudkaraktärer, 13-årige Cyrus, spelad av fantastiske Joshua Rush, komma ut med att han gillar killar. Det är första gången någonsin en Disney Channel-serie har en hbtq-karaktär i en framträdande roll. Överhuvudtaget har Disney ett riktigt uselt facit gällande hbtq-karaktärer. Kolla bara på denna sammanfattande video:

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack. Den bryter mot kanalens andra serier genom att våga ha berättelser som sträcker sig över hela säsonger, i stället för stand alone-avsnitt som har varit standard i serier riktade mot yngre målgrupper. Den bryter också ny mark för Disney Channel genom att ta upp komplexa och vuxna ämnen.

Serien kretsar kring 13-årige Andi, spelad av charmtrollet Peyton Elizabeth Lee, som får reda på att den hon trott var hennes mamma, Cece (spelad av Lauren Tom som spelade Julie i Friends!) egentligen är hennes mormor och att den hon trodde var hennes syster, Bex (Lilan Bowden), egentligen är hennes mamma. Att serien är den första för kanalen med en asiatisk-amerikansk familj i centrum är också välkommet.

Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Men alla är såklart inte glada över en så progressiv serie. Konservativa grupper som One Million Moms har bojkottat serien över Cyrus historia. Men det har inte minskat seriens popularitet, tvärtom hade säsongspremiären av andra säsongen rekordsiffror och Cyrus komma ut-story har hyllats av både kritiker och publik.

Dock har Disney Channel dragit bort serien från sydafrikanska tv-distributören DStv, som sänder serien i över 50 länder i Afrika och Mellanöstern, efter klagomål med homofoba förtecken. Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Drömcasting & stenhård dialog i vilda västern-rafflet The Professionals

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Hjärtskärande & roligt i nya versionen av One Day at a Time

21 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Tig Notaro är glad att vara här

20 juli, 2018
Klipp

Se hur det senaste TrumpRussia-åtalet tycks visa hur Putin bestämde utrikesminister åt Trump

19 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

19 juli, 2018
Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

18 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Charlton Heston är ensam på jorden i The Omega Man

18 juli, 2018
Trailer

»What if I don't have time?« Här är trailern till Queen-filmen

17 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Mysig & familjär mattävling i The Big Family Cooking Showdown

16 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel