Analys

Är senaste DC-nyheterna ett dåligt tecken för deras filmuniversum?

DC Comics har i flera år nu försökt att följa i Marvels fotspår och skapa ett filmuniversum där alla deras filmer är sammankopplade, men det har varit flopp efter flopp. Man of Steel, Batman v Superman och Suicide Squad var deras tre första filmer i vad de kallar DCEU (DC Extended Universe) och för varje film var mottagandet sämre än den innan. När Wonder Woman kom ut tidigare i år fick Warner Bros. som ger ut dessa filmer äntligen en succé (som jag skrev i min recension var den helt klart bra även om jag inte var jätteimponerad), men frågan är om det är för sent för att rädda DCEU?

Justice League filmar om slutet och klipper bort Lex Luthor

Nästa film på schemat är den stora crossovern Justice League där Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash och Cyborg kommer bilda sin supergrupp och det finns anledning att oroa sig. Filmen är regisserad av Zack Snyder som även regisserade de hårt kritiserade Man of Steel och Batman v Superman, men efter en tragedi i familjen lämnade Snyder över kontrollen till Joss Whedon som skrev och regisserade de två första Avengers-filmerna. Att ha ett geni som Whedon ombord kan bara vara positivt, men det har rapporterats att filmen gått igenom en hel del förändringar under postproduction-fasen där Whedon tog över, inklusive att de lagt ovanligt mycket pengar på att filma om scener som ska skapa en lättare stämning, ändra slutet från hur det först var tänkt, och nu ryktas det om att Lex Luthor som spelas av Jesse Eisenberg helt klippts bort ur filmen.

Medan allt detta mycket möjligt kan resultera i en bättre film så är det inte ofta ändringar så sent i processen kan rädda en dålig film, och liknande ändringar gjordes sent i röran som var Suicide Squad. Filmens senaste trailer tilltalar mig inte speciellt mycket, men å andra sidan var trailern för första Avengers-filmen också en hemsk grej fylld av explosioner och dundrande musik så det behöver ju inte betyda någonting.

Joker-film kommer inte vara del av DCEU

Warner Bros. och DC planerar att göra en fristående film om Batmans ärkefiende Jokern som inte på något sätt är del av DCEU. Detta känns lite som ett erkännande att de misslyckats med sitt delade universum, eftersom de introducerade DCEU-versionen av Jokern, spelad av Jared Leto, i Suicide Squad, men majoriteten av hans scener klipptes bort och nu när de har en cool idé till en Joker-film så ska den inte ha någonting med de tidigare etablerade filmerna och karaktärerna att göra. Filmen kommer skrivas och regisseras av Todd Phillips som regisserade The Hangover-trilogin och skrev Borat, samt del två och tre av The Hangover. Martin Scorsese kommer vara en av Joker-filmens producenter och tanken är att det ska bli en mörk och tuff film som utspelar sig på 80-talet och vara i stil med Scorseses filmer från den tiden.

joker
Den här Joker-filmen skulle jag vilja se på riktigt!

En del har poängterat att det inte är någonting konstigt att göra filmer med samma karaktärer som är helt fristående från allt annat eftersom det är någonting DC gjort i sina serietidningar under flera årtionden. En författare har en idé som inte passar i den »vanliga« huvudtidslinjen där de andra berättelserna utspelar sig, så de skapar någonting fristående och man kan kalla det en alternativ tidslinje eller ett alternativt universum. Visst kan DC säkert få ut någon bra film från att låta regissörer komma in och filma sin egna vision av samma karaktärer men som inte passar i DCEU, med andra skådespelare i rollerna och så vidare men är det värt de potentiella konsekvenserna?

DC har ju redan ett slags alternativt universum i och med att deras tv-serier utspelar sig i ett delat tv-universum som är separat från filmerna, med undantaget Gotham som inte delar sin värld med någonting annat och förresten har sin egen unga Jokern-bakgrundshistoria i karaktären Jerome.

Något jag skrivit om vid flera tillfällen är hur det för mig och många andra fans av X-Men blivit så rörigt av alla de olika tidslinjerna att man inte vet vad som gäller och helt enkelt inte bryr sig om vad som händer. DC har ju redan ett slags alternativt universum i och med att deras tv-serier utspelar sig i ett delat tv-universum som är separat från filmerna, med undantaget Gotham som inte delar sin värld med någonting annat och förresten har sin egen unga Jokern-bakgrundhistoria i karaktären Jerome. Kanske är det här enda utvägen för att de ska kunna göra kreativa och bra filmer, men grejen är att Marvel lyckats göra just det, filmer som leker med olika genrer, inom ramarna av sitt MCU. DC skulle inte göra det här om de hade full tillit i DCEU, men det är möjligt att de vänder det till sin fördel.

The Batman kommer inte heller vara kopplad till DCEU?

Senaste oroande nyheten har att göra med den kommande Batman-filmen The Batman. De första planerna var att Ben Affleck skulle skriva, regissera och spela huvudrollen i en ny Batman efter Batman v Superman och Justice League, men senare lämnade han över rollen som regissör till Matt Reeves så att han själv kunde »fokusera mer på att spela filmens titelroll«. Det senaste, efter att manuset skrivits om några gånger av andra än Affleck, är att regissören Matt Reeves sagt att filmen kommer vara fristående och inte vara en del av DCEU. Exakt vad detta betyder kan vi än så länge bara spekulera i, ibland säger ju personer som är inblandade i såna här projekt saker som inte riktigt stämmer för att de inte vet den rätta terminologin.

Det är mycket möjligt att filmen fortfarande kommer vara en del av DCEU men utan massa uppenbara kopplingar till de andra filmerna och bara fokusera på sin egen berättelse, men efter nyheten om Joker-filmen är det inte heller omöjligt att detta kommer vara en helt egen grej, med eller utan Ben Affleck i rollen. X-Men spin-offen Logan som kom ut tidigare i år hade ju fortfarande Hugh Jackman i huvudrollen även om den utspelade sig i en alternativ framtid som inte påverkar de andra filmerna i serien på något sätt.

 

Så gör det egentligen någonting om DC börjar göra fler och fler filmer utan koppling till varandra? Det var ju trots allt så att alla dessa filmer fungerade tills väldigt nyligen. Jag tycker absolut att det gör en hel del, eftersom jag vet att många som blivit fans av Marvels delade filmuniversum är helt ombord och vill se alla deras nya filmer vad de än är. Jag känner även personer som inte hade något intresse av Logan för att de tidigare X-Men-filmerna blivit så röriga att de inte bryr sig och Logan som fristående film har ingen relevans – jag hade förmodligen heller inte sett den, om det inte var för att recensera den. Å andra sidan, om Warner Bros. och DC inte tror att de konsekvent kan göra filmer med samma höga kvalité som Marvel så är det kanske ingen vits med att pussla in alla filmer inom samma kontinuitet – finns det ens någon vits att fortsätta att försöka om Justice League visar sig vara en flopp? Är det just det som de börjat förbereda för?

UPPDATERING: Matt Reeves har förklarat sin kommentar

The Batmans Regissör Matt Reeves har gått ut med en förklaring av vad han egentligen menade när han bokstavligen sa att The Batman inte kommer vara en del av DCEU. Han skriver på Twitter att filmen »självklart kommer vara del av DC-universumet« och att allt man menade var att »The Batman kommer vara en berättelse specifikt om Batman och inte de andra i universumet«.

Just nu på TVdags

Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018
Recension

Sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – nypremiär för viktig SVT-serie

22 maj, 2018
Kommentar

Debattör stoppad igen – SVT:s beröringsskräck med rasism är ett public service-svek

22 maj, 2018
Recension

The Alienist: Bestialiska pojkmord i sekelskiftesmiljö

22 maj, 2018
Trailer

I höst kommer Mowgli – men vem vill se ännu en Djungelboken-version?

21 maj, 2018
Kommentar

Prinsbröllopet: saga eller spektakel? Javisst, och bra tv!

20 maj, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiska Innocent är årets mest perfekta kriminalminiserie

20 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel