Tips

Allt du behöver höra och läsa innan Twin Peaks återpremiär

Det kanske är lika bra att säga det med detsamma så är det sagt: de flesta tv-upplevelser tjänar på att föregås av så lite spekulationer, förhandsglimtar och produktionsinformation som möjligt. Så nu när hajpen inför Twin Peaks återkomst går in i slutfas – två dagar kvar! – duckar jag mycket av inför-skriverierna. Men för den som ändå vill fräscha upp minnet eller av andra skäl komma i stämning finns det en uppsjö av sätt att göra det på.

Den som föredrar läsning kan, i väntan på Mark Frosts kommande bok, ta sig an ett utdrag ur Alan Sepinwalls och Matt Zoller Seitz bok TV (The Book): Two Experts Pick the Greatest American Shows of All Time.

Ett något underskattat sådant är via en podcast. Det finns flera, men en av de bättre är Fire Talk With Me. Musikern Allie Goertz har aldrig sett Twin Peaks och har även, på något magiskt vis, lyckats undgå att få veta vem som mördade Laura Palmer. Hon har faktiskt, när podden börjar, inte ens förstått att serien handlar om ett mord. Hon blir guidad avsnitt för avsnitt av Twin Peaks-veteranen Jeremy Smith tillsammans med gäster som Amber Benson från Buffy och James Urbaniak från Difficult People. Det är härligt att återuppleva en favorit genom hennes förtjusning och om du har tänkt titta om valda delar (eller nyupptäcka) de gamla säsongerna är det här en perfekt kompanjon.

Om du vill ha en annan poddpartner för återkomsten finns Entertainment Weeklys A Twin Peaks Podcast: A Podcast About Twin Peaks som kommer dissekera de nya avsnitten så fort de släpps. På svenska finns Twin Peaks Podden.

Den som föredrar läsning kan, i väntan på Mark Frosts kommande bok, ta sig an ett utdrag ur Alan Sepinwalls och Matt Zoller Seitz bok TV (The Book): Two Experts Pick the Greatest American Shows of All Time. Alan Sepinwall guidar dig också genom vilka avsnitt som är mästerverk och vilka du kan undvika helt och hållet vid en eventuell omtittning. Du kan också kolla in Martin Degrells återgivningar av de 21 första avsnitten här på TVdags, eller varför inte grotta ner dig i Twin Peaks-inspirerade recept?

För mer nischad läsning, se exempelvis detta porträtt av Mark Frost, eller självfallet Varietys ambitiösa Twin Peaks-special.

De fyra första avsnitten av den nya säsongen släpps 22 maj på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Djupdykning

Engage! TVdags stora nybörjarguide till Star Trek – del 1

25 september, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Channel Zero är tillbaka!

24 september, 2017
Tablåtips 24/9

Bäst på tv i kväll: Dags för herrarnas linjelopp i Cykel-VM

24 september, 2017
Nyhet

TVdags tipsar! Snart dags för filmfestivalen Cinema Queer

23 september, 2017
Tablåtips 23/9

Bäst på tv i kväll: Hyllningsporträtt av jazzgeniet Esbjörn Svensson

23 september, 2017
Intresseklubben Antecknar #42

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd – topp tre höstfilmer

22 september, 2017
Nyhet

Sabrina tonårshäxan får mörk reboot

22 september, 2017
Tablåtips 22/9

Bäst på tv i kväll: Barbra Streisand gav kvinnofrigörelsen en magisk röst

22 september, 2017
Standup

Rappt och uppkäftigt – Nu är nya Släng dig i brunnen här

22 september, 2017
Podcast

TVdags-podden från Malmö filmdagar

22 september, 2017
Nyhet

Tom Hanks får huvudrollen i remaken av En man som heter Ove

21 september, 2017
Kändistwitter

Veronica Mars hyllar Margot Wallström!

21 september, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel