Julspecial

Steampunk & julsorg – här är stop motion-legendarernas bästa klipp

Rankin/Bass var ett produktionsbolag som stod bakom massor av animerade filmer och serier under 1960-, 1970- och 80-talen, bland annat den tecknade Hobbit-filmen och kultserien Thundercats. De är dock mest kända för sina stop motion-animationer och många julspecialer, och vi har kollat igenom allihop för att kunna presentera de fem bästa klippen för er!

5. Rudolph the Red-Nosed Reindeer

Deras kändaste julfilm är nog även den som är mest värd att se i sin helhet – den om Rudolf med röda mulen från 1964. Den femtio minuter långa julspecialen om den mobbade Rudolf som stöts ut från tomtens land för att hans nos är röd istället för svart är väldigt fin och rolig, med många bra sånger utöver den som filmen är baserad på. Tillsammans med den deprimerade tomtenissen Hermey som drömmer om att bli tandläkare men vars lott i livet är att tillverka leksaker som alla andra nissar, beger sig Rudolf ut på en resa för att hitta en plats i världen där han kan passa in. De träffar den guldletande Yukon Cornelius, flyr från en hemsk yeti, hamnar på en ö full av misslyckade leksaker där av någon anledning ett flygande lejon regerar, och det är där vi kommer till klippet med den bästa låten:

Andra högpunkter inkluderar allt Hermey säger och gör, hur tomten verkar hata nissarnas sjungande, Rudolfs misslyckade försök att måla sin nos svart, och förstås vilka riktiga skitstövlar tomten och hans renar är!

4. Jack Frost

Jack Frost är en av Rankin/Bass senare julspecialer, från 1979. Det är en väldigt snygg men ganska dyster historia om vinteranden Jack Frost (vars röst görs av Robert Morse från Mad Men). Jacks idé är att han ska bli till människa för att han blivit kär i en mänsklig tjej som han spanat på i smyg, så han hoppas att hon ska vilja bli hans fruga, men tyvärr har även den onda kosackkungen Kubla Kraus fått upp ögonen för henne. Kubla har ångdrivna hästar och mekaniska tjänare, en mini-me i form av en robot och en hel armé steampunksoldater. Hans stora problem är dock att han är kosackernas konung, men alla kosacker har flyttat därifrån för att de inte gillade honom, vilket han sjunger om i sin vackra sång:

Filmens catchigaste sång är en som Jack Frost sjunger med de stackars byborna som är så fattiga att det enda de har att ge bort i julklapp bara finns i fantasin. De verkar väldigt glada ändå men det känns ganska sorgligt!

3. Rudolph's Shiny New Year

Tolv år efter Rankin/Bass slagit igenom med sin Rudolf-film gjorde de en uppföljare, och av någon anledning så känns det inte helt oväntat att den är jävligt bisarr. Handlingen kretsar runt nyår och det ologiska konceptet att en ny »baby New Year« startar året varje år, och sen åldras han snabbt när månaderna går förbi och det insinueras dör som en gammal man i slutet av året så en ny bebis kan starta nästa år. Den här gången har dock den nya bebisen Happy sprungit bort och om inte Rudolf kan hitta honom så kommer året aldrig ta slut! Så gamle Fader Nyår skickar iväg Rudolf till »ögruppen av gångna år«, för att leta efter Happy på de olika öarna som alla representerar år i olika tidsåldrar, som om en bebis själv kan ta sig vart som helst. Filmen har faktiskt flera roliga sekvenser, ofta på ett »vad är det jag tittar på?«-sätt, men den bästa måste vara när Rudolf kommer till »en miljon år sen«-ön och träffar en grottmänniska som sjunger tillsammans med dinosaurierna:

Hela handlingen drivs förresten av att var lilla Happy än tar sig så skrattar alla åt hans stora öron. Även om de inte kan hjälpa att de skrattar och inte menar något illa så blir Happy ledsen och drar vidare precis innan Rudolf kommer ifatt honom. Så precis som i föregångaren får man lära sig att man inte ska reta de som ser annorlunda ut!

2. The Year Without a Santa Claus

I den här filmen från 1974 bestämmer sig tomten för att skippa julen eftersom barn nuförtiden ändå inte tror på honom. Detta leder till att ett par korkade tomtenissar försöker bevisa att barn visst tror, och de hamnar i knipa så att tomtemor måste komma och hjälpa dem. Första halvan av filmen är ganska tråkig, men när tomtemor besöker bröderna Snow Miser och Heat Miser för att be om en tjänst så blir det genast bättre:

Som tur är har BuzzFeed gjort en djupgående undersökning där man kan ta reda på om man själv är mer som Snow Miser eller Heat Miser, men för att kunna svara på alla frågor bör man nog ha sett hela filmen.

1. The Life and Adventures of Santa Claus

Det bästa Rankin/Bass-klippet kommer från produktionsbolagets allra sista stop motion-animation från 1985. Det är en film baserad på boken med samma namn av L. Frank Baum, mest känd för att ha skrivit böckerna om Trollkarlen från Oz. Filmen handlar alltså om jultomtens bakgrundshistoria och är inte så jätterolig, förrän scenen då jultomten får idén till julklappar när han träffar massa föräldralösa, leksaksfattiga barn. Sången de sjunger är magnifik! Jag älskar melodin och texten är perfekt för kattälskare:

Bland bubblarna finns tecknade klassikern Frosty the Snowman, uppföljaren Frosty's Winter Wonderland där snögubben bygger en fru, den supersorgliga Nestor the Long-Eared Christmas Donkey, och underliga The Leprechaun's Christmas Gold.

Just nu på TVdags

Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018
Klipp

Se Hannity försvara sin & Trumps maffia-fixare på Fox News – och Kimmels & Colberts hån!

17 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel